Svenska
Blog

Nu ligger bollen i Microsofts hörna

Skrivet av Jonas den 1 oktober 2018 kl 13:18

Jag trodde nog att Sony skulle göra helt om angående crossplay förr eller senare. Det är en sak när hardcore-spelare klagar på att en funktion saknas, inte är nog bra eller något annat - men i slutändan är harcore-spelare just hardcore-spelare och oftast inte alls lika många som man kan tro och har väldigt ofta synpunkter på saker och ting som måste ventileras (jag anser mig själv tillhöra denna grupp).

När klagomålen däremot når utanför denna grupp spelare och omskrivs i dagspress blir det dock snabbt något annat. Att det osannolikt populära Fortnite kan spelas mellan PC, Switch och Xbox one utan problem är en sak, men att konton dessutom kan "förstöras" av att överhuvudtaget alls aktiveras på en Playstation 4 är mer svårsmält. Och Fortnite var som bekant inte det enda spelet som drabbades, utan vi har även Rocket League och Minecraft bland de stora.

Men nu har Sony gjort helt om, och jag tror det är rätt tänkt på flera sätt. Det mest uppenbara är såklart att man kan lira ihop, men jag gläds nog minst lika mycket av att det i äldre spel med få aktiva gamers nu kommer bli betydligt lättare att hitta folk att spela med. Dessutom finns det för spelaren egentligen inga nackdelar överhuvudtaget, möjligen att man ur ett strikt business-perspektiv kan hävda att det är bättre att ha total kontroll på "sina" spelare - men jag är faktiskt inte säker på det heller.

Nu handlar detta dock bara om Fortnite och i en beta till Playstation 4 ännu så länge, men Sony säger redan nu att det kommer bli fler spel och att öppenhet är framtiden, så jag vågar ta ut segern lite i förskott. Men med det sagt och gjort hamnar nu bollen i Microsofts hörna. Nu är de företaget som gör det svårt att spela Fortnite ihop, och det av den enkla anledningen att Microsoft kräver Xbox Live Guld för onlinespelande i 'free to play'-spel. Detta gör varken Nintendo eller Sony.

I princip tycker jag inte det är något märkligt att ha den ändå enkla regeln att det kostar att spela online. 'Free to play' är dessutom sällan gratis i längden, och likaså tycker jag man behöver Xbox Live Guld till sin Xbox One (precis lika mycket som jag tycker att man behöver PSN till Playstation 4). Men när man talat så varmt om att agera för spelarna och kritiserat konkurrenter som inte velat vara lika öppna, så känns det allt direkt skenheligt att samtidigt avkräva små barn Xbox Live Guld för att de ska få spela ett gratisspel när konkurrenterna inte gör det.

Nu är det istället Microsoft som får visa sig vara lite lyhörda och se över regelverket man har. Idag är det nämligen Microsoft som gör det svårt för somliga att spela crossplay i vissa fall.

Nu ligger bollen i Microsofts hörna

Fortnite kostar att spela online till Xbox One, men inte till Playstation 4 och Switch. Det är falsk marknadsföring att kalla det 'free to play'.

HQ