Svenska
Blog

Kämpa för Tredje riket i Battlefield V

Skrivet av Jonas den 23 oktober 2018 kl 15:32

Det har länge framförts åsikter i våra kommentarsfält och runt om i världen att man borde få spela som nassarna i krigsspel, annat än i multiplayer. Jag har inte varit helt såld på den idén, och är det faktiskt fortfarande inte. Det är en ideologi vars illdåd går utanpå det mesta, och jag skulle heller inte vilja spela en story i ett spel där jag får kriga som IS-terrorist för att sprida religiös fanatism, jag vill heller inte vara kommunist med uppdrag att kväsa demokratisuktande fredliga medborgare eller Apartheid-försvarare med uppdrag att förtrycka färgade människor.

Om detta kan man ha åsikter, men sådan är jag. Dessa läror står alldeles för långt ifrån vad jag står för, för att jag ska ha någon som helst behållning av det och de är så pass farliga att jag inte vill se dem tolkade som underhållning. Med det sagt - jag tycker inte att sådana spel ska förbjudas, men är glad att de flesta inom industrin har för tillräckligt med vett för att inte vilja göra påkostade grejer på dessa osmakliga teman. I kommande Battlefield V gör dock Dice ett försök med att släppa fram vad de kallar ett "tyskt perspektiv". Informationen kommer ursprungligen från Eurogamer som hade rubriken: "Battlefield 5 campaign lets you play as the nazis - but its not a hero".

Jag tyckte detta var intressant och gjorde en egen svensk nyhet baserat på detta. Innan min hann publiceras hade dock Dice hört av sig till Eurogamer och bett dem ändra "nazi" till "German perspective". Något de gjorde. Själv känner jag mig milt sagt tveksam.

Jag vill betona att jag inte spelat uppdraget detta handlar om, inte heller visste jag att det fanns innan jag läste intervjun där detta avslöjades. Men tyskt perspektiv under andra världskriget? Vad var det tyska perspektivet? Alla röstade inte på nazisterna (långt ifrån, de hade inte ens majoritet, även om historiker menar att de fick brett folkligt stöd senare på 30-talet efter blomstrande ekonomi och stora satsningar på infrastruktur), men jag skulle med bestämdhet vilja hävda att ett tyskt perspektiv under andra världskriget är nazism.

För mig känns det som att Dice fått kalla fötter. Vi ska spela som en tysk kommendör med en Tiger-tank till sitt förfogande. Men nazist får vi inte kalla honom. Han har ett tyskt perspektiv, trots grava illdåd och som spelare kan vi "deny the actions you made, but even if you deny them you have to live with the consequences".

Tydligen är dessa hemskheter så fasansfulla att "this tank crew going to war in this crazy machine" så småningom börjar "to actually question why they fight". Kort sagt får de samvetskval och ifrågasätter hemskheterna de hållit på med. Jag får förmoda att detta betyder att de då överger det "tyska perspektivet"?

För mig råder det ingen tvekan om att Dice velat berätta en historia som visar att livet som soldat i det Tredje riket, i synnerhet när allt börjar rasa samman, inte var någon dans på rosor och att det fanns människor som led helvete även i nassarnas arméer. Om detta kan man tycka vad man vill, och jag anser (som jag skrev ovan) att det krävs otrolig fingertoppskänsla för att det ska bli bra. Däremot vill de inte riktigt stå för detta, eftersom det trots allt är väldigt känsligt. Vi slåss därför inte för nassarna utan ur ett tyskt perspektiv.

Jag skulle dock sätta en bra slant på att Adolf Hitler också ansåg sig slåss för ett tyskt perspektiv, och frågar du vilken slumpmässig person som helst vad det tyska perspektivet var under andra världskriget så kommer drygt 99% blanda in nazism. Det känns som en floskel av rang och en vilja att berätta en story ur brunskjortornas perspektiv - men inte riktigt stå för att man gör det.

Dessutom - helt orelaterat. Är inte detta exakt samma sak som Iden Versios story i Star Wars Battlefront II? Hon slogs ju för rymdnassarna, och var toppsoldat med en Tie Fighter istället för en Tiger-tank. Hon började dock ifrågasätta vad hon höll på med och deserterade tillsammans med en kompanjon? Jag tyckte att berättandet var småfegt även där. Berätta gärna en historia ur de ondas perspektiv (i fallet nationalsocialismen är det så enkelt att man kan dela upp det i svart och vitt, precis som med imperiet), men stå då för det.

Kämpa för Tredje riket i Battlefield V

Ruskprickar i Wolfenstein II som slåss för Adolf.

HQ