Svenska
Blog

Dags att banta Public Service - rejält

Skrivet av Jonas den 13 november 2018 kl 01:55

I dagsläget har vi som bekant en otroligt föråldrad betalmodell för Public Service med TV-licens. Praktiskt taget ett halvspionliknande upplägg som tilldelats Radio & TV-tjänst som försöker luska ut vilka invånare som egentligen äger en TV. Din TV kan rent av vara trasig eller kanske inte alls användas - men TV-licensen ska ändå betalas, och det råder ingen brist på historier om närmast obehagliga metoder som används för att ta reda på om någon äger en TV. Detta kan jämföras med Viasat, Canal Digital eller liknande där du själv får välja om det är något för dig eller ej.

Kanaler som du inte vill se, behöver du helt enkelt inte betala för. Men Public Service är inte riktigt som dessa kanaler, utan har en samhällsfunktion och ska leverera opartisk TV. Det är dock många som röstar borgerligt, mig själv inkluderad, som anser att Sveriges radio och SVT lite för ofta slirar där och mycket riktigt är det generellt sett betydligt fler som röstar vänster som är nöjda med Public Service medan det bland Allians-väljare är relativt lågt förtroende och dessutom sjunkande (källa).

Jag hör dock till dem som absolut tycker vi ska ha Public Service och att en viss avgift är rimlig eftersom det trots allt är så enkelt att ingenting är gratis. Och på onsdag ska det röstas om en ny, obligatorisk avgift på 1300 kronor per år och person för Public Service. Här hoppas jag dock att det här stöter på patrull och inte går igenom, trots att en skatt istället för TV-licens vore helt överlägset dagens system.

Orsaken är att jag tycker det är för mycket pengar. Jag tycker helt enkelt att det är dags att se över SVT och SR och börja dra in på en väldans massa saker. Idag läggs det pengar på egna program som Sveriges fetaste hundar, egenproducerade dokusåpor som Stjärnorna på slottet, enorma satsningar på schlager/Eurovision och diverse sportevenemang som precis lika gärna kunnat sändas i andra kanaler. Till och med serier som Game of Thrones köps in och sänds i SVT.

Inget av detta är sådant som inte lika gärna kunde ha gått i andra kanaler som vi faktiskt får välja om vi vill betala för. Där hade jag hellre sett att licenspengen gått till grävande journalistik, utökad samhällsinformation på flera språk, smalare filmer, mer lokalnyheter (extra viktigt i dessa tider då lokalnyheter sakta försvinner; hur tunnelbanerulltrapporna i Stockholm fungerar är inte viktigt för den som bor i Svappavaara men är ofta vad som finns att läsa), repriser/nyproduktioner avsedda för pensionärer, pedagogiska barnprogram och liknande.

Grejer som i grund och botten till råga på allt ofta är relativt billiga jämfört med att sända fotbolls-VM eller liknande. SVT behöver inte rikta sig till den stora publiken, denna har sina kanaler ändå - jag skulle vilja se dem rikta sig mer till de som blir utan istället. Därför gillar jag inte idén om att alla ska skatta för SVT med 1300 kronor per person och år. Jag tycker förvisso att det ska vara en skatt istället för TV-licens, men betydligt billigare än förslaget och att det är dags för en rejäl översyn av uppdraget för Public Service.

Dags att banta Public Service - rejält

Tycker du 1300 kronor per år är rimligt att betala för svensk Public Service?

HQ