Svenska
Blog

Stadia imponerar inte

Skrivet av Jonas den 7 juni 2019 kl 02:30

Du som läser min blogg vet att jag inte hymlat med att jag inte är imponerad av streamandet med Playstation Now och att jag heller inte varit övertygad av Stadia och xCloud. De båda sistnämnda har dock varit lite mer höljda i dunkel, där Microsoft väntas berätta mer om xCloud på E3-presskonferensen. Google däremot, de laddade på under kvällen... men jag är fortfarande inte imponerad.

För en kostnad av tio dollar per månad (lär betyda minst hunkan i Sverige) får jag tillgång till ett hyfsat blygsamt utbud av spel som jag sedan kan avnjuta på en TV om jag skaffat Chromecast och helst en handkontroll. För pengarna får jag en mer laggig upplevelse än om jag spelar lokalt, och vill jag lira något än det som finns till buds annat så får jag köpa dessa spel.

Att köpa spel är i sig inget märkvärdigt och återigen - du som läser min blogg vet att jag gillar digital nedladdning. Sistnämnda är dock nyckelord här. Nedladdning. Jag behöver absolut inte äga spel på skiva eftersom alla spel idag kräver enorma patchar, i många fall för att överhuvudtaget ens fungera. Skivor kan dessutom tappas bort och gå sönder. Mina nedladdade spel flyttar jag runt som jag vill och jag finner det helt överlägset.

Att köpa rätten att streama ett spel lockar däremot inte alls. Ta Telltales Minecraft-äventyr, till exempel. Det tas inom kort bort från alla onlinebutiker för gott, på grund av rättighetskaos i och med Telltales konkurs. Har du det på skiva kan du galant ladda hem nödvändiga patchar, har du det digitalt kan du lugnt ladda hem spelet - men ska du streama det är du stekt. För alltid.

Nu kan vi alltså helt plötsligt hamna i en sits där spel faktiskt på allvar kan tas ifrån oss. Och kalla mig gärna pessimist, men jag tror det bara är en tidsfråga innan det faktiskt händer. Innan du slungar dig över tangentbordet för att förklara att nedladdade rättigheter också har brister - så är det en milsvid skillnad i trygghet. Här kan alltså Google eller någon annan dra ut rättigheterna och sedan är allt över. Jämför med hur exempelvis Google Glasses eller Google+ hanterats. Hur länge kommer de hålla servrarna igång om det blir en förlustaffär år ut och år in?

Prislappen på tio dollar är visserligen i samma trakter som Playstation Now och Xbox Game Pass. Men de båda sistnämnda låter mig ladda hem spelen och uppleva dem på bästa tänkbara sätt, det vill säga installerat på dedikerad hårdvara. Att få ett fattigare utbud för samma pengar och behöva streama spelen samt vara hänvisad till att enbart kunna köpa spel via Google (istället för PSN och Microsoft Store kan du välja att köpa fysiskt) lockar verkligen inte. I synnerhet inte som spelköpandet alltså låter mig betala fullpris för en sämre upplevelse av en produkt jag faktiskt inte äger.

Det hjälper heller inte att spelutbudet varit milt sagt skralt, av det vi fått se hittills. Visst finns presumtiva höjdare som Ghost Recon: Breakpoint, Doom Eternal och Baldur's Gate III, men dessa kommer även till andra format där jag faktiskt kan skaffa spelen på riktigt. Annnars domineras listan av spel som sedan länge är ute likt Assassin's Creed Odyssey, The Elder Scrolls Online, Shadow of the Tomb Raider och Final Fantasy XV. Fina titlar förvisso, men jag har redan spelat dem. Och äger dem. På riktigt.

Stadia imponerar inte

Vad tycker du om Google Stadia av det vi hittills fått se?

HQ