Svenska
Blog

Underbara Schitt's Creek

Skrivet av Jonas den 13 augusti 2019 kl 10:55

Sedan något år tillbaka är det inte lika lätt att komma åt det amerikanska Netflix-utbudet från Sverige längre, vilket gör tjänsten klart mindre prisvärd eftersom de har ett enormt mycket bättre utbud. Dels av nya filmer, men även av TV-serier. Det är i sistnämnda kategorin vi hittar Schitt's Creek, en kanadensisk sitcom utan burkskratt och en rik familj som förlorar allt och tvingas ut i obygden, vilken jag plöjde under Florida-semestern.

I sig inte det mest originella upplägget, men Eugene Levy (mest känd som Jims farsa i American Pie-rullarna) och hans son Daniel Levy har tillsammans skapat ett fantastiskt litet universum bland jordnära och snusförnuftiga människor med ljuvligt obekväma scener. Och det är aldrig enklaste vägen ut, saker slutar sällan som man kunde tro och det väljs hela tiden otippade vägar.

Persongalleriet är absolut ljuvligt, dels med far och son Levy som både har skapat och skådespelar i serien där de spelar... far och son. Leyvs fru spelas av Catherine O'Hara (mamman i Ensam Hemma), här en avdankad såpaskådis, och parets dotter spelas av Annie Murphy. Sistnämnda blev snabbt en favorit tack vare det ofta talande kroppsspråket och mimiken som fått mig att skratta högt mer än en gång.

Jag vill även slå ett slag för Chris Elliott som spelar borgmästare i Schitt's Creek och helt tar över scener med hockeyfrippa och ett självförtroende han inte ens nästan har täckning för samt John Hemphill som bilmekanikern som ger begreppet "dålig lyssnare" en helt ny innebörd. Om och isåfall när Schitt's Creek dyker upp på svenska Netflix (eller om den går på någon TV-kanal) vet jag inte - men om den gör det så missa absolut inte. Ett gott skratt förlänger livet, heter det ju, och denna serie erbjuder gott av just denna vara.

Underbara Schitt's Creek

Far och son Levy har skapat Schitt's Creek, men även systern Sarah Levy har en hyggligt stor roll i serien.

HQ