Svenska
Blog

Uselt hanterat av Blizzard

Skrivet av Jonas den 11 oktober 2019 kl 03:04

Den allra första resan jag gjorde till USA var faktiskt med Activision för att kolla på deras spel. Året var 2003 och bland de kommande storspelen fanns framför allt True Crime och ett militärspel kallat Call of Duty (från en nystartad studio, så det var inget stort dragplåster). Resten skulle man kunna säga är historia.

Call of Duty kom att bli ett av mina absoluta favoritspel som jag än idag nöter årligen, och reser till USA gör jag så ofta som semesterdagarna medger. Men av olika anledningar har jag senaste tiden inte varit riktigt lika pepp på Modern Warfare som släpps inom kort. Inte får att spelet ser risigt ut, utan för att det verkar ha bedrövliga mikrotransaktioner (även om Activision har taktiken att lägga till de värsta senare, då recensionerna redan publicerats så de slipper kritik för detta) och ett uselt system för tidsexklusivitet.

Men framför allt är det något annat som tynger, något mycket allvarligare. Nämligen det faktum att professionella Hearthstone-spelaren Blitzchung stängts av från tävlande, fråntagits sina segrar och förbjudits att tävla i ett år - allt som allt till en kostnad motsvarande $10 000 (närmare 100 000 kronor) för honom då även prispengar dragits in. För så drastiska åtgärder kunde man såklart misstänka att han blivit fullblodsnazist, misshandlat någon eller gjort något annat brutalt olagligt.

Men nä. Det han gjort är att uttala sitt stöd för de demonstranter i Hong Kong (hans hemstad) som just nu kämpar med näbbar och klor för att slippa undan Kinas förtryckande och godtyckliga lagar. Inte i grova ordalag eller något sådant - utan kort och gott uttalat sitt stöd. Det räckte. I dessa dagar när Kina är med och sponsrar väldigt mycket underhållning, är de noga med att Kina porträtteras som det kommunistiska partiet önskar.

En konsekvens är att mycket av den underhållning vi idag konsumerar, indirekt lyder under de kinesiska censurlagarna. Vi påverkas alltså också. South Park hade ett helt avsnitt om detta i veckan, där de hårt kritiserade och gjorde narr av västerländska företag som går Kinas ärenden för att få ta del av deras pengar. Och det saknas inte exempel på detta, bland annat Disney, NBA samt Apple som tagit bort emojin för Taiwans flagga eftersom Kina önskade detta.

Hur mycket som filmers story, val av karaktärer, dialog och andra medier som musik, böcker och TV-spel och liknande som ändrats för att anpassas för Kina lär vi såklart aldrig få veta. Men att det händer, finns det gott om vittnesmål för. Inte minst historien om Blizzard nu (där även två Casters fick sparken för gott, utan egentlig anledning annat än att de var i närheten när Blitzchung uttalade sig).

"Men de följer ju bara regler" har ett fåtal försvarare velat köra med, eftersom det trots allt finns en regel om att inte snacka politik i Blizzards tävlingar. Men till saken hör att Blizzard godtyckligt släppt igenom sådant tidigare, vilket flera vittnat om. Så sent som igår var det amerikanska spelare som gjorde ganska precis exakt samma grej - men slapp konsekvenser. Detta skrev de om på Twitter och i solidaritet har de dessutom valt att lägga sig nästa match för att protestera mot Blizzards hyckleri.

Det absolut mesta talar helt enkelt för att Kina protesterat högljutt. Och att förlora Kina är dyrt. Activision Blizzared står ju dessutom inför att lansera framgångsrika Call of Duty: Mobile där. Klart de inte vill riskera att uppröra, utan väljer alltså istället att gå kommunistpartiets ärenden, även om folk kommer i kläm på riktigt samt att de indirekt hjälper Kina att koppla grepp om Hong Kongs friheter. Debatten är därför stenhård just nu på forum och i sociala medier, där så många människor reagerat och sagt sig vilja lägga ner sitt användande av Activision Blizzards produkter, att jag börjar misstänka att det faktiskt bränns lite i toppen för dem.

En pseudodebatt som uppstått i kölvattnet handlar för övrigt om kapitalismens skuld i sammanhanget, eftersom ett företag som Blizzard alltså kryper för Kina i detta fall. Personligen tycker jag man ska vara försiktiga med dessa slutsatser. Hela grundproblemet kretsar kring att Kina styrs av ett kommunistparti som ingen vill ha att göra med (hade det varit Portugal som Blizzard samarbetade med, så hade vi inte ens haft denna diskussion eftersom Portugal inte hade brytt sig), och det är definitivt inte kapitalismens fel.

Att Hong Kong överhuvudtaget har de rättigheter staden har, beror på att de styrdes av tämligen konservativa England när den kommunistiska revolutionen inföll. Dessutom har i gengäld andra företag som Epic tydligt tagit avstånd från påhitt som Blizzards, och då har de ändå kinesiska minoritetsägare (Tencent).

Sammantaget tycker jag det är en tragedi och jag hoppas Blizzard tänker om förr snarare än senare. Utvecklarens rykte har inte precis varit på topp de senaste tre åren, och man kan väl lugnt säga att sådana här tilltag inte hjälper. Mitt förtroende är åtminstone naggat i kanten. Rejält.

Uselt hanterat av Blizzard

Vad tycker du om Activision Blizzards agerande i denna soppa, och hur lång tid tror du det tar innan Blizzard betraktas med kärlek från fansen igen?

HQ