Svenska
Blog

Göteborgs stolthet (nej, inte Glenn Hysén)

Skrivet av Jonas den 24 oktober 2019 kl 17:50

Svensk spelutveckling handlade länge bara som Stockholm där Dice, Paradox och Avalanche så g till att hålla fanan högt. Därefter började Malmö ta allt mer plats genom i synnerhet Massive Entertainments försorg. Idag utvecklas det spel överallt i Sverige, men Göteborg har länge varit ett otippat svart hål som inte alls haft studios som motsvarar stans storlek. Och... så är det nog fortfarande, men det betyder inte att spelutveckling saknas.

Däremot är den lite mindre, men faktiskt kanske bättre än på andra håll, och det är i huvudsak Thunderfuls förtjänst, moderbolaget för utvecklarna Image & Form och Zoink som båda håller till i just Göteborg. I synnerhet förstnämnda har haft en närmast osannolikt hög standard på sina spel. Medan vi från Stockholm fått titlar som Star Wars Battlefront 2 och Rage 2 - har de istället levererat titlar som SteamWorld Dig 2 och SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech. Dessutom agerar de utgivare för fenomenala spel som det senaste släppta Lonely Mountains: Downhill.

Det har helt enkelt lyckats hitta en bra platå där de levererar spel som utan att vara överdrivet dyra att utveckla, fortfarande levererar när det kommer till innehåll och i synnerhet gameplay. Spel som är roliga att spela - om man så vill tycks vara vad de satsar på och idag skulle jag säga att de mer än Sveriges sämsta väder, Glenn Hysén, fasansfulla ordvitsar och nykokta räkor är Göteborgs stolthet.

Göteborgs stolthet (nej, inte Glenn Hysén)

En varm köprekommendation utfärdad av Lonely Mountains: Downhill.

HQ