Svenska
Blog

Förbannat trött på okunnig kritik av spelande

Skrivet av Jonas den 22 januari 2020 kl 01:46

Jag gillar ju Joe Biden egentligen, och tycker att han i mångt och mycket påminner om Bill Clinton politiskt. Om jag bodde i USA, var registrerad demokrat och fick rösta fram min favoritkandidat - så hade Biden mest sannolikt fått min röst, alternativt möjligen Pete Buttigieg. Men det var egentligen inte det politiska jag tänkte snöa in på här, utan om hur Biden visar hur otroligt styvmoderligt spel fortfarande ses på.

Det var i en intervju hos New York Times, han passade på att ventilera lite åsikter om spel, och som du säkert anar var det inte direkt positivt. Bland annat sade han:

"At one point, one of the little creeps sitting around that table, who was a multi- — close to a billionaire — who told me he was an artist because he was able to come up with games to teach you how to kill people."ä

För att vara säker på att intervjuaren förstod saken rätt, ombads Biden förtydliga att det handlar om TV-spel:

"Yeah, video games. And I was lectured by one of the senior leaders there that by saying if I insisted on what Leahy'd put together and we were, I thought we were going to fully support, that they would blow up the network, figuratively speaking. Have everybody contact. They get out and go out and contact the switchboard, just blow it up.

And then one of these righteous people said to me that, you know, "We are the economic engine of America. We are the ones." And fortunately I had done a little homework before I went and I said, you know, I find it fascinating. As I added up the seven outfits, everyone's there but Microsoft. I said, you have fewer people on your payroll than all the losses that General Motors just faced in the last quarter, of employees. So don't lecture me about how you've created all this employment."

Tråkigt med så fördomsfulla kommentarer från en herre som Biden såklart, men han är givetvis långt ifrån ensam och även president Trump ventilerade liknande tankar efter den fasansfulla Stoneman Douglas High School-massakern år 2018. Det kanske största problemet är dock hur otroligt okunniga politikerna är om TV-/dataspel - och hur lite de gör för att dölja detta. Ibland är jag osäker på om de själva tror på argumenten eller om de bara vill locka populiströster från andra ej insatta.

Ett finfint exempel på det bjöd Moderaterna på under dagen, när de på fullaste allvar postade ett inlägg på Twitter om att det är ett stort problem i dagens skola att barn lär sig Candy Crush (tydligen vill de gärna nå level 293) istället för kunskap. Candy Crush är som bekant ett spel som främst liras av lite äldre, ett rätt segt pusselspel lockar inte kidsen när det finns Fortnite. På Newzoo.com kan vi läsa:

"Candy Crush appeals to a wider age demographic with 42% of players between the age of 21-35 and almost 40% above 35."

Det lämnar alltså 18% av spelarna där en betydande del lär vara 15-20 år. Kort sagt, i princip inga barn spelar Candy Crush, men vad spelar väl det för roll när billiga poänger ska göras. Ett annat färskt exempel kommer från Göteborgsposten om så kallade incels (här kallade Tindermän), där ett av problemen tydligen är att de är "porrälskande gamers". Underförstått att de som spelar inte träffar partners men konsumerar desto mer porr.

Om det finns någon faktiskt forskning på att gamers har svårare att träffa partners och gillar att se på sex i högre grad än frimärkssamlare, keyboardister, amatörarkeologer eller krönikörer i Göteborgsposten - vet jag inte. Men jag skulle faktiskt inte tro det, och jag gissar att det i vanlig ordning handlar om att gaming hamnar så otroligt långt ner på kulturstegen.

Och ärligt talat börjar jag verkligen tröttna på det. Spela igenom Zelda: Breath of the Wild, Half-Life 2, The Last of Us, Halo: Reach, Ni no Kuni, A Plague Tale, Hellblade: Senuas Sacrifice, Red Dead Redemption 2 eller Detroit: Become Human - och säg sedan att det inte är förstklassig konst. Det är inte gamers det är fel på, utan det är kritikerna som absolut inte fattat galoppen, vilka stoltserar med åsikter som endast kan beskrivas som lika utdaterade som hällristningar, kommunism, monoklar och att ta turistbilder med tillfångatagna vilda djur.

Det är hög tid att vi verkligen börjar ryta ifrån och studsa tillbaka dessa åsikter till avsändaren. De får solka ner sitt eget skrå och sin egen hobby istället för vår. Det får vara nog med sådan här dynga, en gång för alla. Spel är här för att stanna och kombinerar design, teknik, kreativitet, musik, story, röstskådespeleri och mycket annat som få andra underhållningsformer kan matcha. Detta är fakta.

Förbannat trött på okunnig kritik av spelande

Moderaterna kan vara lugna, det finns inte en svensk unge som vill spela Candy Crush och Joe Biden verkar tyvärr ha en del otur när han tänker.

HQ