Svenska
Blog

Eivor är ett olyckligt vikinganamn

Skrivet av Jonas den 11 maj 2020 kl 02:29

Jag har försökt släppa det eftersom spelet ser så himla bra ut, och det är ju en förbaskat töntig grej att bråka om, måhända. Men jag har så svårt att komma förbi det faktum att huvudpersonen heter Eivor. Vi lever ju i ett tidevarv där det definitivt (positivt!) är mer än okej att heta vad sjutton man vill, men historiskt sett har det inte varit så, och jag citerar Wikipedia:

"Eivor, Ejvor eller Eyvor är ett norskt kvinnonamn med oklar betydelse, möjligen en sammansättning av orden ei som betyder ö och vor som betyder försiktig. ... Namnet har använts i Sverige sedan 1800-talet."

Det faktum att det är ett kvinnonamn om att vara försiktig som man nu dammat på en manlig viking, tyder på lathet. Förmodligen låter det fränt nordiskt i utvecklarnas öron (lite som när Bethesda kastade in karaktären Skjorta i Skyrim, och tyckte man hade kommit på ett ypperligt vikinganamn), och därmed har man skitit i hur det faktiskt låter i länderna där spelet äger rum.

Om Assassin's Creed-legenden Ezio Auditore da Firenzes namn visat sig betyda "komposthög" på maduresiska (eller danska) hade det varit ett ringa problem, men om Ezio låtit illa för en italienare, hade det känts desto slöare eftersom han är en italienare. Nu har vi alltså en krallig manlig viking som slänger sig med ett tantnamn av rang (citerar återigen Wikipedia: "Eivor hade en popularitetstopp under mellankrigstiden och fram till och med 1940-talet. Numera får nästan inga flickor namnet som tilltalsnamn.") - och det låter helt enkelt inte bra för spelarna i de länder som spelet faktiskt äger rum i.

Dessutom verkar inte ens namnet vara så gammalt att det skulle kunna vara relevant i spelet (återigen, lathet). Jag inser såklart att det aldrig kommer bytas eftersom Ubisoft redan är långt gångna med att spela in dialoger och säkerligen är mycket nöjda med hur träffsäkert de kommit på ett så bra nordiskt namn på sin hjälte som Eivor.

Detta kommer jag såklart lösa genom att spela med en kvinnlig huvudperson i spelet, något jag för övrigt även gjorde i Odyssey. En total bagatell på alla vis, men jag hade varit lika besviken om den kvinnliga hjälten fått gubbnamn som Gösta eller Sverker. Jag önskar bara att Ubisoft faktiskt bemödat sig med att spela in dialog med olika namn (som med föregångarna), eller välja ett som åtminstone hjälpligt kunnat kännas naturligt på en manlig viking.

Eivor är ett olyckligt vikinganamn

Här står Eivor och flexar.

HQ