Svenska
Blog

Dags att slopa Assassin's i Assassin's Creed

Skrivet av Jonas den 15 juli 2020 kl 13:13

Ubisoft visste såklart inte vilken monstersuccé de släppte lös när de för 13 år sedan lanserade Assassin's Creed. Ett historiskt äventyr med scifi-inramning och lät oss utforska och lönnmörda i en värld vi aldrig sett förr med stenhårda Altaïr i huvudrollen. Sedan gick det kanske lite för fort och det blev en årlig serie som tyvärr drogs med kvalitetsmässiga problem och kreativ utmattning.

Sedan några år är dock serien på banan igen, nu med inspiration främst hämtad från The Witcher 3. Jag älskar verkligen både Assassin's Creed Origins och Odyssey, och om du spelat dem, vet du såklart att Ubisoft kraftigt bantat scifi-inramningen. Det tackar jag för och har egentligen alltid tyckt att detta är det sämsta med serien.

Jag fattar såklart varför den finns där, just för att ge serien en sammanhängande inramning och inte "bara" vara en massa fristående historiska äventyr. Men nu skulle jag önska att de drog ur proppen för gott. När jag kollar den mäktiga trailern för Assassin's Creedd Valhalla, känner jag att det sämsta med spelet är när vår gode vän Eivor plötsligt sliter fram ett dolt vapen för ett krystat lönnmord.

Serien behöver inte detta. Det tillför verkligen inget och det är dags att klippa banden till nutiden för gott nu. Inga fler lönnmördare, ingen nutida återkoppling och bara slopa Assassin's i Assassin's Creed. Serien kan behålla sitt namn ändå, men istället för att erbjuda ett mäktigt vikingaäventyr, måste Ubisoft skohorna in lite nutida innehåll samt försöka få in lite lönnmord.

Assassin's Creeds signum har gått till att bara vara en belastning som gör serien sämre. Låt Ubisoft berätta en mäktig vikingastory utan allt sådant. Den typen av episka rollspel med stark historisk anknytning samt enorm budget är fortfarande tämligen unika i spelvärlden. Och nu när de har hittat en så bra formula för spelen - så skulle jag önska att de bara klippte det bandet till seriens förflutna, den nutida kopplingen och de assassiner som en gång var seriens mittpunkt.

Dags att slopa Assassin's i Assassin's Creed

Assassin's Creed Valhalla ser väldigt lovande ut - sånär som på det malplacerade lönnmördandet och protagonistens namn.

HQ