Svenska
Blog

Kommer Elder Scrolls VI till Playstation 5?

Skrivet av Jonas den 26 september 2020 kl 02:31

Den här veckan har föga överraskande till stor del dominerats av det faktum att Microsoft köpte upp ZeniMax. Det som berör är givetvis framför allt Bethesda, vars Fallout-spel (som inte innehåller en kombination av siffrorna 6 och 7 i titeln), Elder Scrolls-spel (som inte innehåller något som rimmar på "from nine" i titeln) och det kommande Starfield är bland det mest omtyckta vi har i spelvärlden.

Den fråga folk ställer sig tycks unisont vara; kommer dessa spel till Playstation 5? För att de kommer till PC och Xbox Series S/X, kan vi såklart ta för givet. Väldigt många tycks ha landat i att de nog kommer till Playstation 5 ändå, ofta med argument som att Microsoft tjänar mer pengar på fler format och/eller att det är stora serier som de borde dela med sig av medan de mindre ska vara exklusiva.

Om det handlar om en åsikt sprungen ur ett faktiskt resonemang eller önsketänkande, vet jag inte, men jag är villig att istället satsa på att de absolut inte kommer till Playstation 5 eller något annat konkurrerande format. Varken Bethesda, Id Software eller Arkane Studios är några vinstmaskiner. ZeniMax är en något udda fågel i spelvärlden som i högre grad än alla andra främst pysslar med singleplayerspel, och det är en kategori spel som inte mått sådär vansinnigt bra senaste åren - vilket också är orsaken till att både Fallout och Elder Scrolls tagit klivet ut online.

Just det här med singleplayerspel är en av de saker Microsoft varit allra svagast på. För medan de med rätta fått kritik för just det och legat långt efter främste konkurrenten Sony (som sprutat ut höjdare) på området, bör de flesta utan att större diskussion kunna medge att Microsoft varit bättre än Sony på multiplayer denna generation (innan du hinner gnissla tänker så har Xbox Game Studios bland annat släppt Halo 5, Gears 4 & 5, Sea of Thieves, Bleeding Edge, Forza Horizon 2-4, Killer Instinct, Master Chief Collection, State of Decay 2, Halo Wars 2, Battletoads och Forza Motorsport 5-7).

Att de valt att köpa Bethesda för svindlande 66 miljarder kronor (näst största uppköpet i spelhistorien, största om du inte räknar med smartphones), kan jag omöjligen få till något annat än att de vill åt deras spel. Handlar det bara om att släppa dem till Game Pass dag ett som några föreslagit, kunde de ha gett ZeniMax en halv miljard kronor per spel (vilket är en snittkostnad för större spel idag) och då varit täckta i 132 stycken spel framledes. Det är orimligt, det förstår du själv. Likaså att de skulle ha betalat 66 miljarder kronor för ZeniMax för att få mindre och ofta förlusttyngda spel som Dark Messiah of Might and Magic (Arkane), Brink (Bethesda) och Orcs & Elves (Id Software) exklusiva medan stortitlarna gör att folk lugnt kan lira vidare på konkurrentens format. De kunde ha använt samma pengar för att finansiera 66 fullständigt gigantiska AAA-spel exklusivt från tredjepart. Låter det rimligt?

Några har till och med föreslagit att de borde släppa storspelen till Playstation 5 för att vara snälla eftersom det vore bra business. Really? Skulle de användare som spelar Elder Scrolls VI till Playstation 5 då tänka "detta var hyggligt av Microsoft, jag ska nog köpa en Xbox Series X och Game Pass i något år som tack"?

Vad de gjort är snarare att stärka egna portföljen. Självklart kostar det pengar att inte ge ut spel till andra format. Men betyder det att Nintendo borde ge ut Mario Kart 8 och Animal Crossing: New Horizons till Playstation 4, och borde Sony därmed släppa Spider-Man: Miles Morales och God of War 2 till Xbox Series S/X? Eller är det bara Microsoft som bör dela med sig av sina exklusiviteter? Jag har noterat i några fall att exakt samma människor här på Gamereactor som tycker att Microsoft saknat exklusiva spel, nu verkar anse att när de har exklusiva spel som är rejält eftertraktade - så ska de ges ut till fler format.

Jag är snarare tämligen övertygad om att spel som kräver stor onlineanvändarbas (onlinerollspel) och sådant som redan finns ute till konkurrerande format (Fallout 76 och Elder Scrolls Online) kommer fortsätta att få support till fler format. Men att 66 miljarder skulle ha spenderats på en utgivare som har spelen som saknats i egna utbudet - och sedan fortsätta som tidigare utan att nyttja konkurrensfördelen och få mer kritik över att exklusiviteter saknas... känns milt sagt tveksamt.

Elder Scrolls, Fallout och Starfield (möjligen att sistnämnda kan komma att släppas till fler format beroende på hur när inpå lansering det är och hur långt Bethesda hunnit på Playstation 5-versionen - men även det känns osannolikt) samt andra Bethesda-spel lär helt enkelt hädanefter vara exklusiva dragplåster för Xbox Game Pass. Microsoft vet att alla har smarta enheter (smartphones, smart-TV, tablets samt laptops) och bredband är något som också finns hemma hos alla, därmed kan samtliga spela deras utbud via xCloud.

Med ZeniMax-spelen ombord, har de dragplåster som kommer få fler att skriva upp sig, vilket ironiskt nog är mer värt än om de köper en Xbox Series X (som säljs med förlust) och spelar den vägen. Kort sagt, räkna inte med ZeniMax-spelen till konkurrerande format - vare sig det är Amazons tjänst Luna, Playstation eller Stadia.

Kommer Elder Scrolls VI till Playstation 5?

Kommer ett eventuellt Fallout: New Vegas 2 till PC, Xbox Series S/X och Xbox Game Pass? Tveklöst. Kommer det till Amazon Luna, Google Stadia eller Playstation 5? Nej, det tror jag inte.

HQ