Svenska
Blog

Jag gillar Star Wars: Squadrons

Skrivet av Jonas den 6 oktober 2020 kl 03:07

Star Wars senaste åren har varit en milt sagt blandad kompott. Disney-filmerna har varit ojämna (del sju, Rogue One, Solo och Mandalorian gillas mycket, resten = inte så värst), och spelen likaså (Battlefront startade ljummet medan Jedi: Fallen Order rockade). Vad jag skulle tycka om Star Wars: Squadrons kändes på förhand oklart, då det lät bra när jag läste om det, men det såg samtidigt väldigt trist ut på video.

Nu har jag hunnit spendera runt fem timmar med spelet. Självklart inte nog för att skriva någon recension, men fullt tillräckligt för att tala om att jag haft förbaskat kul med det som erbjuds för en oväntat låg penning. Här har allt sådant som kraft-mitokondrier, sörplande av blå rymdmjölk och 100 000 Star Destroyers med inbyggda Dödsstjärnor slopats till förmån för det kanske mest klassiska vi har i Star Wars-universumet - rymdstrider.

Man får spela som både den goda och den onda sidan, som vardera båda har fyra skepp att bjuda på, bland vilka vi såklart hittar Tie Fighters och X-Wings. I ett sakta mak låses för och fler funktioner upp på ett sätt som gör att varje strid har något nytt att erbjuda, och storyn är faktiskt ganska välskriven med många roliga påskägg för den som kan sin Star Wars. Pluspoäng för hur smidigt sådant som kraftöverföring och liknande hanteras, där jag ibland kan behöva prioritera bort sköldar för vapen, eller vapen för hastighet, och så vidare. Det är ett väldigt väl fungerande 'sten, sax, påse'-system.

Jag har inte hunnit testa på multiplayerläget Fleet Battle ännu, vilket Mike Holmes (vår brittiska redaktör som skrev Gamereactors recension) tyckte var det svagare av de två som erbjuds. Utan att ha testat det själv, är det upplagt som en serie minikampanjer med mål som måste nås, spelandes i lag fem mot fem. Jag provade istället Dogfight som är ett slag lagbaserade dödsmatcher, och föll pladask. Både mot motståndet (jag behöver träna!) och för den underbara känslan.

En sak jag vill lyfta fram är hur väl utvecklarna lyckats återskapa känslan av att ratta något berömt skepp genom att faktiskt använda dess fysiska mätare och reglage istället för att ha sådant på skärmen som påklistrade mätare. Överhuvudtaget är presentationen förstklassig och mellansekvenserna ofta makalösa. Jag vill även slå ett slag för de makalöst läckra omgivningarna, vilket är något fansen lär älska lite extra.

Något betyg vill jag inte ge då jag som sagt spelat för lite. Men om du gillar Star Wars så kolla in detta. Det är överraskande underhållande, och jag hoppas verkligen att det får stöd för Playstation 5 och Xbox Series X (bättre grafik) längre fram för att det ska fortsätta vara aktuellt länge än, för det är det faktiskt värt.

Jag gillar Star Wars: Squadrons

Star Wars: Squadrons är en underhållande pärla som ger en mer vuxen Star Wars-känsla.

HQ