Svenska
Blog

Xbox Game Pass växer så det knakar

Skrivet av Jonas den 27 januari 2021 kl 03:06

I september förra året kunde vi rapportera att Microsoft nått 15 miljoner prenumeranter av Xbox Game Pass. En respektabel siffra, som man får förmoda inte räcker till dock. Det behöver växa, och det gör det också - i rasande fart.

De tre första åren på marknaden för Xbox Game Pass fram till april 2020 uppnåddes tio miljoner prenumeranter, under de efterföljande fem månaderna fram till september 2020 växte detta till 15 miljoner. Under de tre månaderna oktober till december förra året tillkom i snitt en miljon nya prenumeranter i månaden.

Därmed är det nu 18 miljoner prenumeranter, vilket Microsoft avslöjade i samband med sin kvartalsrapport igår. Då ska man minnas att Halo Infinite inte släpptes till Xbox Series S/X-premiär som planerat, så folk har alltså skaffat tjänsten ändå trots att det saknades nya tungviktare. Dessutom har vi alla de som köper en konsol med Xbox All Access.

Och det gör det extremt spännande att se vart de kan nå under året. Är 30 miljoner i slutet av 2021 en realistisk möjlighet? Då börjar siffrorna bli så stora att det istället blir en vinstmaskin, något som i sin tur lär leda till att Microsoft är villiga att öppna plånboken och försöka knyta till sig ännu fler utvecklare. Låt mig illustrera med ett grovt räkneexempel.

Om vi utgår från att inte alla har Xbox Game Pass Ultimate samt att det självklart är några nya som nyttjar rabatterade starterbjudanden, så tror jag man kan utgå från att de per användare får in en snittkostnad på runt hundra kronor per månad. 30 miljoner användare som betalar 100 kronor per månad blir tre miljarder kronor i månaden. På ett år ger det intäkter på 36 miljarder kronor.

Siktet är givetvis inställt högre än 30 miljoner användare, men det är nu när ökningen plötsligt går så snabbt som det börjar bli intressant. Det här kommer få konsekvenser för hur vi konsumerar spel. Jag har svårt att tro att den som vant sig vid att fritt ladda hem spel, plötsligt skulle vilja börja betala fullpris igen (två spel motsvarar ett helår med Game Pass), lika lite som att hyrfilmer skulle ta fart efter Netflix eller köp av musik efter Spotify.

Xbox Game Pass växer så det knakar

Xbox Game Pass har i snitt vuxit med en miljon användare i månaden senaste åtta månaderna.

HQ