Svenska
Blog

Nintendo tänker helt fel kring Amiibos

Skrivet av Jonas den 24 maj 2021 kl 03:00

Till att börja med: jag är för Amiibos. Jag älskar dem och äger helt orimligt många. Att kunna köpa snygga och officiella Nintendo-statyetter lokalt i en medelstor stad som Östersund, var nog ändå något jag aldrig trodde skulle ske. Jag älskar min underbara hemstad, men något spelmekka vore det synd att kalla den.


Nåväl, Nintendo utannonserade nyligen en ny Amiibo till Zelda: Skyward Sword HD. En tjusig pryl, precis som de brukar vara, och med tanke på hur få nya det kommer nuförtiden kunna man ju tänka sig att fansen skulle vara nöjda. Det är de inte.

Orsaken är att Nintendo låst en viktig funktion till spelet i Amiibon, för att uppmuntra folk att köpa dem och använda dem. Nintendo har ju tidigare klagat på att folk inte använder Amiibos, vilka ju kan fungera som ett slags DLC till spel, och det är lätt att glömma att de är mer än bara statyetter.

Men för mig som är spelsamlare, är det helt otänkbart att någonsin öppna en Amiibo. Vill jag använda mina måste jag alltså köpa två. Och det kommer jag absolut inte göra. Jag har för mycket nördprylar som det redan är. Och varje gång jag pratat med andra Amiibo-användare, har liknande åsikter ventilerats.

Ingen vill packa upp dem och förstöra samlarvärdet för vad som i de flesta fall är helt försumbara funktioner. Och när Nintendo då tror att lösningen är att lägga till funktioner alla borde få bakom betalväggen det är att behöva köpa en plastleksak, så bränner de sig dubbelt.

De allra flesta vill nämligen bara få lira Zelda utan att behöva komplettera det med plastleksaker, och bland de som ändå köper detta plastleksaker är många som mig - nämligen att Zelda-Amiibon såklart ska köpas - men absolut inte öppnas.

Det Nintendo måste göra är istället att förpacka prylarna så att de går att använda oavsett om de är uppackade eller ej, samt se till att faktiskt lägga till relevant DLC (som även går att köpa separat). Kunde man få nya Super Mario Party-banor eller en ny Mario Kart-kärra med Amiibos skulle nog många kunna tänka sig att investera, men när man för det mesta få helt menlösa grejer och det inte funderar utan att riva upp förpackningen - så förblir de "bara" tjusiga samlarprylar utan annat användningsvärde.

Och att försöka sabotera spel genom att låsa bort viktiga funktioner för underhållningsvärdet, tycker jag tyder på att Nintendo helt tappat kompassen för sina små tjusiga tingestar.

Nintendo tänker helt fel kring Amiibos

Brukar du köpa Amiibos och bryter du originalförpackningen?

HQ