Svenska
Blog

Icas varor håller inte måttet

Skrivet av Jonas den 9 september 2021 kl 03:37

Det saknas Citygross i Östersund, något som följdaktligen resulterar i att jag inte handlar där särskilt ofta eftersom jag ju bor i Östersund. Oftast handlar jag min mat på Coop eller Ica, följt av Lidl och Willys ganska tätt därefter. Till detta kommer sedan specialistbutiker som Österns livs och Thai Food Buriram när jag behöver grejer från de regioner de är inriktade mot.

Eftersom jag tycker om att laga mat och är noga med bra råvaror samt tycker det är kul med nyheter, provar jag ofta och gärna alternativ. Något som stört mig en längre tid är dock hur Icas egna varor håller på att ersätta allt annat.

Vill du ha ett rekorderligt paket cornflakes från Kellogs får jag ofta leta på någon mer obekväm hylla som ofta är dåligt påfylld, för i ögonhöjd finns finns bara den gula väggisolering till flingor som Ica försöker lura i mig är tjänligt som föda. Och sådär håller det på. Icas egna mozzarella skulle kunna extraknäcka som studsbollar, det egna baconet saknar både sälta/röksmak, Icas färskpressade juice smakar mer koncentrat än juice som faktiskt är från koncentrat, deras pasta påminner om att tugga kokade suddgummin, deras egna wasabi är helt smaklös och deras sriracha har samma hetta som hallonsaft.

Visst vet jag att någon av er nu kommer skriva att ni minsann köpte Icas egna mjölk en gång och den var OK, men jag talar mer generellt. De egna varorna håller inte måttet, och det finns faktiskt tester som tycks styrka min tes. De är inte bra nog.

Detta till skillnad från de andra matvarukedjorna som också arbetar med egna varumärken, men tycks tänka att de därmed ska vara extra bra istället eftersom de bär det egna namnet. Som bland annat chefredaktör Petter Hegevall varit inne på tidigare håller Garant (Willys) en närmast makabert hög nivå på mycket av sina egna varor. Coop gör samma med sin Änglamark som nästan rakt igenom är kanon och ofta bättre än märkesalternativen. Och Lidl kanske är allra bäst med sina många egna varumärken där allt från korvar till ostar, nötter och oliver är rent av superba. Jag åker inte sällan dit just för att få köpa Lidls egna varor för att de helt enkelt är bättre.

Inte heller försöker de andra butikerna lika öppet gömma bättre märkesprodukter till förmån för egen dynga på samma sätt som Ica ofta gör. Jag fattar såklart att många har en tajt budget och inte har råd att unna sig en bättre vara. Det är såklart trist och ett fullgott skäl att köpa det som är billigare, men för min egen del vägrar jag nästan konsekvent köpa Ica-varor idag. Jag vet att det kommer vara lika med fadd smak, dålig konsistens och en känsla av att äta en billig kopia av den verkliga varan - och det klarar jag mig utan.

Icas varor håller inte måttet

Klockrena varor. Förutsatt att det här med smak inte är så viktigt.

HQ