Svenska
Blog

Licenser och gamla spel är ett gissel

Skrivet av Jonas den 27 september 2022 kl 02:49

Satt just och kikade på ett nytt klipp från den kommande TV-serien Wendesday, vilken handlar om just Wednesday, dottern hos den något udda familjen Addams. Dessa har har såklart filmatiserats flera gånger, och min far älskar den gamla svart/vita showen, medan jag föredrar 1991 års The Addams Family. Och Fester's Quest.

Sistnämnda är ett NES-spel från sent 1980-tal som jag tyckte väldigt mycket om när det begav sig. Bra action, roligt upplägg och underbar musik. Blev sugen på att spela, men insåg snart att det var halvt omöjligt. Eftersom det är en licensprodukt där Sunsoft gjorde spelet, rättigheterna till familjen Addams hör någon annanstans och sannolikt har även Nintendo ett finger med i spelet (bokstavligt talat) någonstans.

Det här gör att det är ett av alldeles, alldeles för många spel klassiker som inte går att uppleva annat än genom att köpa kassetten, damma av sin NES och sedan lira i uselt skick på en platt-TV som inte alls är gjord för tekniken. Eller pirata det.

Sistnämnda är inget jag vill uppmuntra till, men ärligt talat måste det snart hända något med detta problem. NES-spelen går trots allt lätt att köpa och i värsta fall ladda hem, de kommer inte försvinna. Men hur blir det med exempelvis Scott Pilgrim, Turtles-titlar och liknande, spel som i många fall bara lanserats digitalt eller som samlarutgåva från någon mikroutgivare?

I fallet Fester's Quest har jag nu gottat mig åt spelet på Youtube, men det är hög tid att ta det här problemet på allvar. GoldenEye 007 gör snart mirakulöst comeback, men det hör verkligen till undantagen, och mycket av det du spelar idag är sådant jag befarar att du kommer få väldigt svårt att avnjuta i framtiden eller kunna visa för dina barn.

Licenser och gamla spel är ett gissel

Vill du lira Fester's Quest? Det är tyvärr i princip bara att glömma om du inte är spelsamlare.

HQ