Svenska
Blog

Artificiell intelligens kommer förändra spelen för alltid

Skrivet av Jonas den 6 mars 2023 kl 03:03

Det här med artificiell intelligens har ju varit mer på tapeten senaste månaderna än på mycket länge. Orsaken är såklart ChatGPT (som Microsoft nu byggt in i Bing), ett verktyg som verkligen gjorde ordentligt intryck redan från start.

Sedan dess har jag mer eller mindre på daglig basis matats med helt otroligt imponerande grejer som amerikanska The Office återskapad som japansk 80-talsanimé samt alla amerikanska presidenter med cool look och hockeyfrilla. Men trots det var det två saker som gjorde lite extra intryck under helgen.

Det ena var John Olivers suveräna genomgång av vad AI är och kan göra i sin show Last Week Tonight (kolla klippet nedan).

Det andra var en spelare som blandat in ChatGPT i Skyrim för att få ett oändligt flöde av nya quests att spela. Sistnämnda var något jag inte ens hade reflekterat över, men jag antar att det betyder att i princip vartenda rollspel i framtiden kan komma att bli en live service-produkt. Egentligen behövs ju bara en huvudstory i ett rollspel, därefter kan en AI skapa innehåll baserat på ditt spelande och dina val.

På det sättet kan du vara säker på att det alltid finns relevant innehåll för dig. Där du går, kommer det också att finnas saker att göra. Gillar du att dräpa fiender, kommer flera sådana uppdrag dyka upp, medan den som gilla stealth får sådant och så vidare. Istället för att låta ett team på hundratals personer göra sidouppdrag, så kan ju allt detta göras automaticerat.

Det måste vara rena drömmen för spelföretagen att kunna få ett spel som fortsätter utveckla sig själv med minimalt behov av mänskliga utvecklare (som vill ha lön, blir sjuka, behöver semestrar, deppar när förhållandet tagit slut och så vidare). Det är svårt att säga exakt hur artificiell intelligens kommer implementeras, men att denna lösning - med ett spel som kontinuerligt genererar sitt eget innehåll - inte är något spelutgivare verkligen granskar ser jag som uteslutet.

Om det faktiskt är en bra utveckling för oss spelare återstår dock att se...

Artificiell intelligens kommer förändra spelen för alltid

Med tanke på hur lätt en AI kan generera innehåll, kan man absolut tänka sig flera sätt verktyget kan användas till plattformsspel, racing, strategi och så vidare. Men är det bra?

HQ