Det är lätt att hålla sig för skratt när man vill ha en matbit på Arlanda - eller ännu värre i Köpenhamn på grund av vår skämsvaluta - då en chokladbit och en kaffe direkt glider upp i över hundra riksdaler, medan en croissant med salami/brie samt en te ledig seglar iväg över 200 spänn. Vågar du dig på en snål räkmacka med maskinellt rensade räkor (samt kanske en liten dillkvist samt snittad gurkskiva) och en blaskig lättöl i stil med Mariestad så är det närmare 400 kronor som gäller.
Givetvis är det marknadsekonomi och det är ju i huvudsak lokalen som kostar, och de som säljer maten har förmodligen fullt upp med att ens gå runt trots prislapparna. Men det gör det ju inte roligare att behöva överväga att kränga ett organ eller två för en mazarin och bubbelvatten.
Lyckligtvis finns ett litet lifehack. När du bokar din biljett ska du nämligen se till att komplettera med SAS-lounge. Det brukar kosta knappt 300 kronor och vips får du sitta bra med goda laddningsmöjligheter, komplett med bra toaletter samt frossa i kaffe, te, vin/öl, läsk och ett schysst utbud av fika. Sistnämnda brukar inkludera salladsbuffé, enklare varmrätter, gedigna frukostar, kakor, chips, smågodis och mellan varven även sådant som glass och smoothies.
Vet du med dig att du ska äta på flygplatsen och ska sitta någon timme - så satsa på lounge nästa gång. Chansen är hygglig att du kommer få äta mer och bättre samt ha ett betydligt trevligare flygplanshäng.
Har du reagerat på priset på flygplatsmaten?