Svenska
Blog

Snabba Xbox One-intryck

Skrivet av Jonas den 14 december 2013 kl 03:17

Så har jag hunnit ha en Xbox One i hyllan några dagar bredvid den Playstation 4 jag lånat från redaktionen. Och även om jag såklart vet att flera av er redan har konsolen ifråga och hunnit dela med sig av sina intryck, så finns det säkert de som ändå är intresserade. Så, utan omsvep, här är mina tankar och funderingar om att äga en importerad (Amazon.co.uk i mitt fall) Xbox One.

• Oklar grönskärm - "Onej", var den första tanken som for när jag startade Xbox One. En grön skärm med loggan fastnade på skärmen, konsolen tycktes ha fryst sig. Det visade sig vara en laddskärm. När Xbox One uppdateras (vilket den gör ofta i nyskick) så fastnar den i startup-sekvensen utan info om att den inte bör stängas av eller att konsolen jobbar i bakgrunden. Det borde fixas bättre.

• Bo i England - Den som köper Xbox One och inte är så slängd i franska och tyska får finna sig i att bo i England. Man kan ställa in rätt tidszon, men man måste fixa en adress. Själv surfade jag rätt på en Lidl i Manchester där jag nu alltså officiellt bor på Xbox One. Idiotiskt tillkrånglat, men med det gjort fungerar Xbox One utmärkt online.

• Helgrym Kinect - Jag som alltid varit milt sagt skeptisk mot Kinect börjar svänga. Jösses så smidigt det är att rätt person på en sekund loggas in på konsolen när man fattar handkontrollen (oavsett rumsbelysning och möblering). Impas även över röststyrningen som faktiskt är fenomenalt smidig, det enda är att det är en jämra massa glosor som måste pluggas in. Har spenderat för mycket tid åt att vråla vad jag trott vara rätt grejer till konsolen som dock inte har en susning om vad jag menar.

• Handla pengar online - Att handla från Marketplace är ett äventyr eftersom man som sagt bor i England. Enklast är något av dessa tre sätt: (1) Handla på dig en massa Xbox 360-poäng, när du sedan startar Xbox One först gången och lägger in din profil omvandlas allt detta till pund du kan shoppa för till den nya konsolen. (2) Jag brukar köpa mina Microsoft-poäng från Cheap Xbox Live Codes (skitbra för PSN med!), och de mejlar på någon minut över den kod med det antal pund du valt varpå man matar in koden och shoppar som om allt var som vanligt. (3) Handla pund-koder från Amazon. Det tar dock några dagar innan de kommer i brevlådan, varpå man scannar in QR-koden med Kinect och fyller på med pengarna.

• Största möjliga tystnad - Xbox One är absolut knäpptyst. Märkbart tystare än både Playstation 4 och Wii U. Lite ironiskt med tanke på att Microsofts förra konsol var spelhistoriens mest högljudda.

• Suverän handkontroll - Jag tror att jag fortfarande föredrar Dual Shock 4, de lägre analogspakarna och precisionen i dem är svårslagen. Men batteritiden i Dual Shock 4 är verkligen horribel. Kanske fyra timmar. Till Xbox One är jag uppe i 15 timmar med medföljande billiga batterier och behöver fortfarande inte byta. Dessutom är räfflorna kring analogspakarna bättre till Xbox One-handkontrollen och de bredare trigger-knapparna gör att man aldrig missar dem.

• Smidig dashboard - Jag har nålat fast alla de appar och spel jag använder för tillfället direkt på startsidan. Oavsett om jag ska kolla Blu-ray, kika Netflix, spela Dead Rising 3, Skypa, lattja med Youtube, klippa filmer från spel, pilla med konsolens inställningar, spana in min Friends List eller surfa på nätet behöver jag bara tilta analogspaken en gång och trycka på en knapp så är jag igång. Det är det smidigaste menysystem jag sett till en konsol, även om de skulle kunna ladda lite snabbare.

Snabba Xbox One-intryck

Att kunna skapa sin egen startsida är oerhört smidigt utformat till Xbox One, liksom hur ens användare hanteras genom Kinect.

HQ