Svenska
Blog

Nintendo utanför ramarna

Skrivet av Jonas den 17 december 2013 kl 03:40

Totalt oförtjänt har Super Mario 3D World fått en ganska klen start försäljningsmässigt. Kanske är det inte så konstigt, Mario brukar sällan sälja speciellt många konsoler utan vara säkra kort under lång tid, och de Mario-spel som säljer bäst är tveklöst New-serien. Men som sagt, trist ändå eftersom spelet är så makalöst bra, och trist för alla de som inte har en Wii U och missar denna spelmagi som visar hur kreativa, smarta, utmanade, hjärnskrynklande och alldeles underbara spel kan vara.

Jag fick en liten ögonöppnare över de utmaningar som Nintendo - men även Microsoft och Sony - står inför vid mitt besök i Kiruna härom veckan. Min kusins spelglade son hade en riktigt sjaskig Mario-klon till sin mors Windows Phone 8 (alltså en med "rätt" grafik men misshandlat gameplay). När jag visade honom originalet till Nintendo 3DS tappade han snart intresset.

Killen försökte trycka på skärmen och var inte alls med på hur knapparna och i synnerhet styrkorset fungerade. Han är ändå fem år men en i en ilsnabbt växande skara spelare som vuxit upp med tablets och smartphones istället för NES och Playstation. De vet inte hur en handkontroll fungerar och de har ingen relation med Mario.

Varför ska dessa barn önska sig en Nintendo 3DS eller Wii U i julklapp? Det blir föräldrarna som kanske vet vem Mario är som köper dem till kidsen. Det är såklart inte hållbart och är en farlig väg. Väldigt många av oss har fostrats sedan barnsben av Nintendo som gamers. Visst började jag min bana med Commodore 64, men det var med NES mitt öde som evig gamer var beseglat.

Men har man ingen relation till Nintendo - så är det otroligt svårt att förklara varför man ska köpa spelenheter vars största dragplåster är just Nintendo. Och det är här jag tror att det är hög tid för dem att börja blicka lite utanför ramarna.

För tiderna har förändrats på ett sätt som inte ens Nintendo kommer att kunna ändra på. Vad de har är dock oerhört bra spel. Helt makalösa spel, rent av, varav många dessutom måste anses vara totalt tidlösa. Jag skulle verkligen önska att Nintendo släppte prestigen och började ta för sig av smartphone-kakan.

Deras fantasirikedom är helt omatchad och såhär sade Shigeru Miyamoto tidigare om Angry Birds:

"Angry Birds is a very simple idea but it's one of those games that I immediately appreciated when I first started playing, before wishing that I had been the one to come up with the idea first. I mean, obviously I want to be the one creating the most convincing, surprising game ideas.

It takes a little while to get used to the controls, I think, but once you've mastered them, you have a lot of precision. To make the interface and controls work that well and intuitively... well, I think a lot of work went into getting that right."

Och det ska sägas direkt - jag tror Nintendo skulle kunna göra något precis lika kreativt. Kolla på deras Brain Training... nu lät de alla kopior få härja fritt till smartphones, medan de hade kunnat tjäna miljarder på konceptet. Eller ett Mario-spel i samma stil som Rayman: Jungle Run. Eller ett fiffigt Zelda. Eller göra om deras Virtual Console-klassiker för tryckkänsliga smartphone-skärmar.

Det finns bokstavligt talat ingen övre gräns för hur mycket man hade kunnat sälja av spel som dessa och samtidigt sprida sina varumärken även till dagens barn. Lära dem vem han Mario egentligen är, få dem att bekanta sig med Kirby, Link och Donkey Kong.

De är världsstjärnor för oss, just för att vi exponerades så flitigt för dem under vår uppväxt. Men kommer man aldrig i kontakt med dem, så vet man ju inte vad man missar. Nintendo behöver kassaflödet från smartphone-spel (något de skulle kunna bli bäst i världen på), och om de samtidigt kan bredda sin målgrupp igen så tror jag det är win-win.

Nintendo behöver tänka utanför ramarna lite, marknaden finns där, de gör suveräna spel - de behöver bara hjälpa folk som inte har en Nintendo 3DS eller Wii U att upptäcka detta. Och det innan de växer upp.

Nintendo utanför ramarna

Det är min fasta övertygelse att Nintendo utan problem skulle kunna skapa en smartphone-framgång i paritet med Angry Bords.

HQ