Svenska
Blog

Slut med kinesiska skurkar?

Skrivet av Jonas den 13 januari 2014 kl 17:14

Kina har under dagen deklarerat att de från och med nu förbjuder spel som på något sätt är kritiska mot Kina eller dess regering att säljas i landet. Kanske inget man inte förväntar sig från ett land där staten har alldeles för mycket makt, men faktum är att det här kommer beröra även oss i väst betydligt mer än man kan tro.

Faktum är nämligen att Kina ju just börjat tillåta försäljning av konsoler från andra länder. Och Kina är en enorm marknad. Potentialen är direkt larvig och nog vattnas det i munnen på Activision, EA och såklart konsoltillverkarna att kunna sälja några miljoner extra ex av ett spel till den kinesiska publiken. Det kommer att spilla över även på oss.

Varför göra ett spel där Kina framställs (hur rättmätigt det än kan vara) i dålig dager om det betyder utebliven försäljning? Att göra spel är inte välgörenhet, och man måste trots allt ta hänsyn till verkligheten. Detta torde därmed kunna betyda en betydligt vänligare bild mot Kina framledes i AAA-spel som behöver all försäljning de kan få, alternativt att helt andra skurkar väljs för ändamålet. Därmed får diktaturens påhitt förmodligen genomslag även för oss och de slipper massor av kritik.

Personligen tycker jag att alla sådana här påhitt är direkt vansinniga och jag önskar att länders regeringar kunde hålla sina smutsiga labbar från vår kakburk. Tanken på att spel som Battlefield 4 och Sleeping Dogs med flera kanske måste se annorlunda ut framledes på grund av staters vilja att censurera det fria ordet, stör mig alldeles väldigt mycket!

Slut med kinesiska skurkar?

Scener som denna kanske är ett minne blott i framtiden.

HQ