Svenska
Blog

Ljusare tider för Nintendo?

Skrivet av Jonas den 9 maj 2014 kl 01:05

Det har varit åtminstone två riktigt jobbiga år för Nintendo som just nu känns mer sargade som företag än de någonsin varit. Konkurrensen om den bärbara marknaden är absolut stenhård och Nintendo 3DS säljer visserligen bra, men fortfarande under förväntningarna. Dessutom fick den som bekant paniksäljas i pris och är därför inte riktigt den enorma inkomstbringare framför allt Nintendo DS var.

Värst är det dock med de stationära konsolerna. Med Wii tog det tvärstopp mot slutet då Nintendo sin vana trogen inte försörjde den hela vägen in i mål med nya spel. Och Wii U har det som bekant riktigt motigt. Resultatet har blivit flera förlustår, något som saknar motstycke för Nintendo. Ändå börjar jag tro att de nu slagit i botten. Nu vänder det.

Innan några olyckskorpar hinner kraxa om att det aldrig kommer bli någon dunderförsäljning för Wii U - så är jag mycket väl medveten om det. Men det betyder inte att det inte kan gå bättre. Och det är just vad jag tror det kommer att göra.

Först och främst förutspår Nintendo 3,6 miljoner sålda Wii U fram till och med sista mars nästa år. Och det ska gudarna veta att det inte är några dundersiffror direkt för ett företag som krängde 20 miljoner enheter per år av Wii. Men ändå, det är 3,6 miljoner, och jag tror faktiskt det kan bli ännu mer (mer om det senare). Dessutom lär Wii U inte längre säljas med förlust.

Nintendo tjänar nu alltså en slant per såld Wii U, det öppnar för prissänkningar och möjligheten att satsa på ett annat sätt. Dessutom har de sitt absolut bästa vapen runt knuten, nämligen Mario Kart 8. Föregångaren var fram till och med Grand Theft Auto V tidernas mest sålda spel och vi räknar bort sådana som till mer än 50% består av bundles. Och då släpptes som bekant Grand Theft Auto V till två format, var mångdubbelt dyrare att utveckla, hypades hårdare och marknadsfördes mer.

Mario Kart Wii kom bara till ett format och tuffade ändå på i åratal på topplistorna. Att Mario Kart 8 ska sälja några 35-40 miljoner är helt uteslutet, men serien består av väldigt bra spel och partyspelande med polarna i soffan blir just inte roligare än såhär. Och det kommer i rättan tid. Det släpps under den kanske torraste spelsommaren någonsin.

Det är nog trots allt många som vill ha en Wii U för detta spel och kan tänka sig att plocka upp bundlen med just Mario Kart 8. Wii U börjar dessutom ha ett hyggligt bibliotek av kanonspel av en sort man helt enkelt inte får till andra format. Nintendo är oefterhärmliga, och Ubisofts Rayman-team är väl de som lyckats bäst. Bara det att även Rayman Legends också är som bäst till just Wii U.

Till och med medföljande Nintendo Land brukar spelas på regelbunden basis när polarna ramlar över. Wii U Gamepad tillför verkligen något som andra format helt enkelt inte kan matcha. Retro-myset i NES Remix-spelen är också oöverträffat skoj, Pikmin 3 är ett riktigt kalasspel, Zelda: Wind Waker HD är bara för ljuvligt och de båda Super Mario-spelen är makalösa. Dessutom är Donkey Kong Country: Tropical Freeze också dunderkul, i synnerhet i just co-op offline.

Och längre fram i höst och vinter så väntar Bayonetta 2 och larvigt heta rollspelet X (seriöst, kolla in den hittills enda trailern) samt såklart nya Super Smash Bros. Lägg till det att Nintendo säkerligen har några fler spel på gång. Att ett nytt Metroid och Zelda utannonseras under E3 är väl mer sannolikt än osannolikt, och nog måste det väl komma ett Mario Party förr eller senare?

Kort sagt, Wii U lär knappast börja flyga ur hyllorna. Men för Nintendo tror jag botten är nådd. Den av er som har gott minne får gärna påminna mig om detta blogginlägg om ganska precis ett år. Då tror jag att Nintendo har överträffat sitt försäljningsmål med Wii U samt återigen gjort vinst.

Och med största säkerhet kommer de ha producerat flera riktiga dunderhöjdare av det där genommysiga och kvalitativa slaget de gjort sig kända för. Ljusare tider, helt enkelt.

Ljusare tider för Nintendo?

Enligt min ringa mening är det inte frågan om huruvida Nintendo kommer sälja fler Wii U-konsoler efter Mario Kart 8-lanseringen, utan hur många.

HQ