Svenska
Blog

Dialog framför handling

Skrivet av Jonas den 24 augusti 2014 kl 23:04

Läser med rejäl avsmak hur PSN utsatts för ett DDoS-angrepp, följt av kvällens andra nyhet om bombhot mot Sony-bossen. För mig känns det så oerhört beklämmande, och det på ett mycket större plan än det faktum att ett av de företag jag respekterar och beundrar allra mest i spelvärlden utsatts.

Jag har helt enkelt väldigt svårt för självutnämnda väktare som tycker sig ha rätten att ingripa mot andra som inte delar deras åsikt. Och det gäller rent generellt. I detta fall är det alltså gruppen Lizard Squad som inte gillar Sonys affärsmetoder och menar att företaget skinnar sina kunder. Hur det är med den saken tänker jag låta vara osagt - men då får Lizard Squad protestera genom att skriva arga inlägg på något forum, kanske rent av stå med ett plakat utanför Sonys högkvarter eller avstå från att köpa Playstation 4.

Hela den här grejen med att sabotera för andra, hindra folk från att tycka till och ta till olagligheter (som den senaste tidens oskick att riva ner valaffischer från demokratiskt valda partier man inte gillar) får gärna upphöra per omedelbart. Ta diskussionen istället, påverka på laglig väg och klarar man inte det så är de egna argumenten förmodligen inte så bra som man gärna vill tro.

Att sjunka till en lägre nivå än de man försöker bekämpa (Sony har exempelvis inte hackat Lizard Squad och bombhotat deras medlemmar) är aldrig någonsin rätt väg att gå. Om något har nog Sony stärkt sina aktier i allmänhetens ögon efter en sådan här grej, inte tvärtom. Och samma psykologiska effekt gäller förmodligen även i andra fall med - få vill sympatisera med förövaren, men desto fler med offret.

Nu hoppas jag Lizard Squad får vad de förtjänar, att PSN kan börja fungera utan minsta strul och att de människor som satt på samma bombhotade plan som Sony-bossen inte fått men för livet av den stress de trots allt utsatts för. För striden framledes med argument istället för nävar. Tack på förhand.

Dialog framför handling

Överdrivet aggressiva och direkt kriminella metoder kommer inte få någon att byta åsikt. Bra tips till Lizard Squad och andra som hellre talar med nävar än argument.

HQ