Svenska
Blog

Larviga Lizard Squad

Skrivet av Jonas den 9 december 2014 kl 02:52

Som i synnerhet Playstation 4-spelarna noterat senaste tiden har det varit svajigt med PSN, och nu senast var det Xbox One-ägarna som fick smaka på problemen. Och andra företag kommer inte heller undan, bland annat drabbades Blizzard inför lanseringen av World of Warcraft-expansionen Warlord of Draenor. Gänget som tagit på sig mycket av detta är en grupp som kallar sig Lizard Squad.

Dessa grupper brukar ofta anse sig ha ädlare syften som att vilja visa säkerhetshål eller politiska motiv. Förstnämnda känns helt befängt, som att råna en affär för att bevisa att det går. Folk blir oroliga, det leder till krångel med lösenordsbyten och skapar en allmän misstro mot vad som är väl fungerande system. Det andra känns som motsvarigheten till att vandalisera valaffischer som inte överensstämmer med vad man själv nu råkar tycka. Ren idioti.

Grejen är dock att det PSN och Xbox Live utsatts för i grund och botten handlar om så kallade DDoS-attacker. En form av överbelastning som ger kapacitetsproblem. Grymt störande, men inget som gör att man behöver oroa sig för varken kreditkort eller personuppgifter.

Men precis som jag skrev ovan så blir många oroliga, och jag kan inte klandra dem. Tyvärr lär ärketölparna vilja fortsätta sola sig i glansen av den uppmärksamhet dessa barnsliga tilltag ger, och trots allt så är det nog därför de fortsätter. De liksom lever av andras frustration och får chansen att känna sig som rockstjärnor för en dag.

Därför lär detta vara ett problem ett tag till med mer sabotage mot folk som bara vill få spela i lugn och ro. Förhoppningsvis får någon eller några stå till svars för vad som faktiskt är brottslig verksamhet, men i väntan på det så får man slappna av och bara läsa en god bok eller promenera med en podcast i klurarna i det härliga vintervädret. Onlinetjänsterna repar sig ändå ganska snabbt av DDoS-attacker, och personuppgifterna är det ingen fara med.

Larviga Lizard Squad

"Så vem ska vi sabba för idag då?"

HQ