Svenska
Blog

En Wii U utan Gamepad

Skrivet av Jonas den 8 januari 2015 kl 02:07

Det var när jag skulle visa polaren alla fantastiska Wii U-spel det slog mig: nästan inga moderna spel använder Gamepad-skärmen mer än ytterst pliktskyldigast. I Smash Bros är den fullständigt överflödig, i Super Mario 3D World nyttjas den till gimmickar och i Mario Kart 8 finns en frimärksstor karta över banan med placeringar samt en tuta.

I ett spel som Donkey Kong Country: Tropical Freeze är den rent av avstängd och nyttjas inte alls. Det är lite samma sits som Microsoft har i och med Kinect. För den som inte vill vråla "XBOX PAUS" medan man kollar långfilm och kan tänka sig att bli automatiskt inloggad ändå eftersom det är man själv som äger och använder sin Xbox One - så tillför den egentligen ingenting.

Microsoft gjorde det enda raka och sparkade ut kameran och håller nu på att göra den så överflödig de vågar utan att stöta sig med de antal miljoner som trots allt betalat för den. Jag tycker att Nintendo på allvar skulle ta sig en funderare om att göra detsamma med Wii U Gamepad.

Märk ut på baksidan av spelen vilka som kräver den, vilka som har viss funktionalitet och vilkatitlar som inte ens nyttjar den. Det är ett kostsamt stycke teknologi och skulle lätt kunna sänka priset på konsolen med mellan 500-1000 kronor. Sedan får de som ändå vill ha den köpa separat.

Då skulle de billigaste versionen av Wii U kunna fyndas för närmare tusenlappen under speciella kampanjer och den dyrare gå för 1500 kronor. Jag tror det skulle öka försäljningen väldigt mycket och det vore verkligen ingen förlust rent spelmässigt. Det kräver dock att de erkänner att det inte riktigt blev vad man tänkt sig, och denna form av ödmjukhet är inte något jag traditionellt förknippar med Nintendo.

Om det verkligen händer återstår att se. Men Wii U har många miljoners försäljning kvar i sig och det vore roligt om fler fick chansen att upptäcka Nintendos välpolerade och underhållande spel. Många är nog intresserade men tycker nog att det trots allt är lite för dyrt för det fåtal spel de är sugna på (de som vill ha många Wii U-spel får jag förmoda redan investerat eller gör det oavsett senare).

En Wii U utan Gamepad

Tillför väldigt lite till Wii U-upplevelsen, kanske är det hög tid att göra en Microsoft och plocka bort den som tvång från konsolerna?

HQ