Svenska
Blog

Baka med Mäki

Skrivet av Jonas den 3 september 2015 kl 01:15

Snubblade över ett recept på Twitter härom dagen med det förföriska namnet Cookies and Cream Brownie Dessert. Det vill säga kakor, grädde och brownies i ett - gott och nyttigt (som vår chefredaktör brukar säga). Det är på tok för genomamerikanskt smarrigt för att inte dela med sig av - så därför gör jag just det.

Till att börja med behöver du brownies. Här finns det utmärkta mixar från Betty Crocker att köpa i de flesta USA-hyllor (till och med i lilla Östersund), men håll dig för guds skull borta från de svenska. De påminner inte alls om de tuggigt superlyxigt fudgeljuvliga du får om du satsar amerikanskt. Annars bakar du själv, det är inte alls särskilt komplicerat och detta är det recept jag rekommenderar.

Vare sig du kör mix eller från scratch - låt kalaset svalna ordentligt. Ta sedan och smula sönder runt 30 standard-Oreos. Det behöver inte vara överdrivet finhackat, men inte grova kakbitar heller. Lagom, som vi säger i Sverige. Enklast är att slänga in kakorna i en handduk och slå sönder dem, alternativt dra fram mixern.

Vispa sedan två cups med riktig 40%-ig grädde hårt (inte fulvarianten med 36% som innehåller E407, även känt som karragen). Rör sedan ner en burk sötad kondenserad mjölk i mixen och vänd ner Oreo-smulorna. Därefter breder du denna blandning på brownies-laddningen. Varning för att tjuvsmaka utan att hålla i sig, man kan svimma av njutning.

Sedan är det bara att hiva in kalaset i frysen några timmar. Servera med varm chokladsås, lite jordnötter och ett glas immande kall mjölk. Livet blir inte mycket bättre än exakt just såhär, tro mig.

Baka med Mäki

En liten försmak av himlen.

HQ