Svenska
Blog

Oumph gör skäl för sitt namn

Skrivet av Jonas den 19 februari 2016 kl 02:31

Det var någon gång strax innan jag fyllde 30 år jag bestämde mig, det var dags att bli vegetarian. Valet var främst etiskt, men även med omtanke av miljö. Jag var sedan vegetarian i några år och mådde bra av det med makalösa blodvärden som varken före eller efter varit bättre. Men jag gillar kött, och i takt med att det blev lättare att hitta lokalproducerat och ekologiskt kött så gled jag tillbaka.

Under tiden lärde jag mig såklart laga annorlunda mat (man kan inte bara leva av risgrynsgröt och pannkaka), men en sak jag aldrig rörde var Quorn eller annan form av köttersättning. Visst, jag testade dem, men det var också allt. Tyvärr är de så gott som alltid helt vedervärdiga med en smak lika sexig som ordet i sig självt - "köttersättning". Artificiellt, eländigt och med bristfällig textur.

Det var en smal sak för min egen del. Jag friterade glatt tofu, gjorde kikärtsbiffar, kokade ärtsoppa med halloumiost, gjorde svamppajer, njöt av gräddiga pastasåser, kryddigt indiska linsgrytor, maffiga långkok på bönor och gjorde en underbar falaffel. Inga konstigheter alls, köttersättning hade bara dragit ner smaksnittet.

Idag försöker jag dra ner på köttätandet något igen, vegetarian blir jag inte igen, men minst två dagar i veckan käkar jag och sambon köttfritt för att dra ner på miljöpåverkan. Inga konstigheter alls, och menyerna har återigen blivit mer varierade som en trevlig bieffekt. Efter att med stor behållning ha käkat Max gröna burgare med Oumph (håller för övrigt med Petter om att halloumiburgaren är suverän), blev jag såklart tvungen att testa hur bra denna ganska processade råvara egentligen är - vilket jag egentligen inte gillar.

Och jodå. Det råder faktiskt ingen tvekan om att det är bra oumph i Oumph som lever upp till sitt namn. Konsistensen är väldigt lyckad, smaken likaså och rätt tillagad passar den till det mesta. Prova göra dem likt revben eller friterade på samma sätt som kyckling. Variationerna är oändliga och jag ska hädanefter se till att ha en påse i frysen när lusten att göra något roligt vegetariskt faller på, och gammal menlös köttersättning känns äntligen som ett minne blott.

Oumph gör skäl för sitt namn

Har du testat Max Oumph-burgare eller produkten i sig, och vad tycker du?

HQ