Svenska
Blog

Nintendos huvudvärk

Skrivet av Jonas den 23 april 2016 kl 02:32

Förr i världen, för sisådär svindlande tio år sedan (och ännu längre bakåt) fanns det en bild av att varje ny konsol var något slags höjdpunkt i teknikevolutionen. Det var liksom det bästa mänskligheten kunde uppbringa där trollkarlarna hos respektive företag gjort allt för att blåsa sockarna av oss.

Jag kommer ihåg för runt nio år sedan då det uppstod ett mindre krig i brevlådan sedan dåvarande redaktionsmedlemmen Mikael Sundberg haft mage att påstå att Playstation 3 och Xbox 360 inte skulle klara av Crysis (som kom 2007). Många menade att han helt enkelt ljög, Playstation 3 hade ju bara släppts tidigare under året och om det inte gick så berodde det nog bara på att utvecklarna inte lärt sig konsolen ännu.

Fyra år senare kom visserligen Crysis till Playstation 3 och Xbox 360, men jag ger Micke rätt där. Det var inte i närheten av samma grafik som gamla Crysis hade. Det gick inte. Och sådär har det varit, vem minns inte när Saddam Hussein skulle köpa Playstation 2-konsoler för att skjuta missiler år 2000, som om det vore superdatorn som skulle kunna fixa allt?

På den tiden kändes det rimligt. En ny konsol var bäst. Så var det bara. Det fanns en charm och en magi i den eran såklart, men idag inser nog alla att en normal PC spöade Playstation 4 och Xbox One baklänges och framlänges redan när de släpptes. Därför förvånar det mig ändå lite att se så mycket skepsis som det varit mot ryktena om att Nintendos kommande NX skulle vara mer kraftfull än Playstation 4.

För mig känns det helt självklart att NX ska vara det. Inget som helst snack ens. Det är bara drygt fyra månader sedan jag bloggade om lyxkonsolen Nintendo NX. På det sättet kan de lätt få tredjepartsspelen och ha ett otvivelaktigt försäljningsargument. Jag tror fortfarande på konturerna av denna idé, grunderna är bra och det är något de borde försöka sig på. Både Playstation 4 och Xbox One var budgetkonsoler när de släpptes och exempelvis ett bättre grafikkort känns som en given grej.

Men en sak har hänt sedan jag skrev blogginlägget som gör att det idag känns mer inaktuellt. En störning många inte riktigt trodde på, och som många fortfarande nog inte vill tro på ens. Jag talar såklart om de uppgraderade konsolerna. I fallet Playstation 4 är jag övertygad om att det blir en mer kraftfull konsol, medan jag som bekant är mer skeptisk i fallet Xbox One - men det figurerar rykten även om den.

Som jag skrivit närmare 7000 gånger vid det här laget så gillar jag idén på uppgraderingsbara konsoler. Jag tror inte för en sekund på någon förvirring. Om Nintendo kunnat göra det med übersupercasual-enheter som Nintendo DS/DSi och 3DS/New 3DS eller för den delen Apple med sina Iphones och innan dess Ipods - så kan definitivt Playstation-publiken skilja dem åt, i synnerhet som Sony kanske inte ens behåller den äldre enheten utan fasar ur den så det bara finns en Playstation 4 efter viss tid. Inte heller tror jag på spel som inte fungerar till de äldre enheterna eftersom det betyder utebliven marknad med 40 miljoner potentiella kunder. Jag tror inte ens på spel som fungerar särskilt dåligt eftersom svikna Playstation 4-kunder riskerar att skaffa en Xbox One istället.

Men ändå. Jag vet hur oerhört anti många av er är mot den nya given med konsoler som uppgraderas vart och vartannat år. Och alla försök som gjorts tidigare har tokfloppat. Nintendo har förmodligen inte ens haft det här på kartan som ett tänkbart scenario - och det kan stå dem oerhört dyrt. För nu riskerar de att hamna i sitsen där de absolut spöar Playstation 4... men inte Playstation 4,5.

Då har de plötsligt släppt en helt ny konsol som är svagare än sin värste konkurrent igen och som redan har marknaden i ett fast grepp. Då har de med ens förlorat hårdvaruargumentet att man ska välja deras konsol (snyggaste spel är för många ett bra argument) och förlorat möjligheten att vara garanterad enkla tredjepartskonverteringar där mycket kan göras med ren råstyrka för att kompensera taskig optimering.

Det här tror jag har varit en kalldusch av sällan skådat slag för Nintendo, vars NX bör vara hyggligt spikad vid det här laget. Ska den släppas i år, vilket det verkar som, är det inte långt kvar innan den måste börja massproduceras och otaliga spel bör vara i slutfasen av utvecklingen där de gjorts med vissa specifikationer i åtanke. Har Nintendo bestämt sig för att göra den kraftfullare än Playstation 4, men missat 4,5 och därmed direkt lägger sig som tvåa på bollen (eventuellt till och med trea om Microsoft också bestämmer sig för att köra uppgraderat) - så kan det bli riktigt, riktigt jobbigt för den anrika spelutvecklaren. Där snackar vi missräkning av rang om det skulle vara på det här viset.

Nintendos huvudvärk

Risken finns att Nintendo byggt en hyggligt kraftfull konsol som absolut slår Playstation 4 - men som inte kan mäta sig med Playstation 4,5.

HQ