Svenska
Blog

Reflektioner om E3

Skrivet av Jonas den 16 juni 2016 kl 03:15

• E3 i farozonen - Populariteten för E3 går upp och ner, men när exempelvis en gigant som EA använder uppmärksamheten och det faktum att "alla" speljournalister är på plats till att ha en egen tillställning men inte hyra mässgolv, så vattnas konceptet ut. E3 har varit hotat många gånger förr och jag hoppas det reder sig även denna gång.

• Microsoft-exklusiva spel - Microsoft jobbar vidare mot att sy ihop sitt ekosystem. Deras spel ska kunna spelas på Surface-tablets, datorer och Xboxar. Har du väl köpt spelet är det bara att ösa på. Det bör även ge betydligt fler appar och möjligheter, och vare sig du föredrar konsol eller PC (eller något mitt emellan) så ska det finnas något för dig. Många verkar väldigt upprörda över detta, men min magkänsla säger att det är något lurt - de som klagar mest högljutt tycks märkligt ofta överhuvudtaget inte ens ha Xbox.

• Var fanns Star Wars - EA köpte såklart Star Wars-licensen för att använda den. Men mer än Star Wars Battlefront har det inte blivit och ingenting visades på E3. Här hade det varit trevligt att få se mer än vi faktiskt fick.

• Nintendos Treehouse-lösning - Nä Nintendo, det här flyger inte. Till nästa år vill jag att ni återigen kör en rekorderlig presskonferens av traditionellt snitt. En till två timmar massiv spelkärlek med allt och lite till. Nu känns det som tillställningar för de absolut största fansen, som snarast är avskräckande för andra.

• Skyrim - Jag älskar Skyrim, det är så fruktansvärt bra. Men nä, en remaster av det hade jag faktiskt kunnat vara utan. Likt förbaskat vet jag att jag kommer spela när det är dags.

• Sony regerar presskonferenser - Det har varit en del snarstuckna kommentarer, till och med från Phil Spencer som annars brukar vara hövligheten själv, angående att många anser Sony vara vinnare i kategorin E3-presskonferenser. Det frodas till och med konspirationsteorier. Sanningen är att Sony helt enkelt är väldigt bra på detta. Svårare är det inte. När Microsoft är bättre (kommer direkt att tänka på genomklappningen vid E3 2006), så kommer internets "hivemind" erkänna det utan knussel.

• Halo 2-betan - Betor som släpps under E3-veckan är alltid ett trevligt grepp jag uppskattar mycket. Alltid roligt när vi på hemmaplan också får chansen att frottera oss med nya spel.

• Modigt med God of War - Istället för att bara låta Kratos komma tillbaka med mer av samma, vilket fansen nog varit glada över, så gjorde Sony något helt nytt av konceptet. Såhär ska en pensionerad serie väckas till liv, låt detta bli en skola.

• USA-centrerat - Det har klagats en del på att mycket som visas upp bara gäller USA, som att folk glömt att det är en amerikansk mässa i första hand avsedd för amerikaner. Kritiken påminner om när folk i Europa störs av amerikanska flaggan i filmer, filmer gjorde för amerikaner av amerikaner - där resten av världen är något av en bonus. Jag köper det inte riktigt, istället för att be amerikaner gör mindre för amerikaner, måste väl vi i Europa kliva upp några pinnhål istället.

• Zombies - Att odött patrask är populärt, men E3 har ändå överraskat mig. Att Microsoft utannonserade både Dead Rising 4 och State of Decay 2, medan Sony visade Days Gone och Resident Evil 7 - samtidigt som vi vet att exempelvis Dead Island 2, Overkill's The Walking Dead och säsong 3 av Telltales Walking Dead är på gång... Zombieinvasionen i spelvärlden är total.

• Red Dead Redemption 2 - Ja, var fanns det? Det var gott om rykten innan mässan, vilket tyder på att något är i görningen (det var samma inför Grand Theft Auto V), men något spel blev det inte. Rockstar gör det antagligen på sitt eget sätt och presenterar det på en egen tillställning som vanligt. Vilket kanske är bra eftersom det verkligen hade överskuggat allt annat.

• Shenmue 3 och Final Fantasy VII Remake - Fjolårets båda skrällar lös med sin frånvaro på Sonys presskonferens. Jag gissar att Shenmue-utvecklingen inte riktigt går så smidigt som man kunde önska och Final Fantasy VII ligger förmodligen i medial malpåse i väntan på att Final Fantasy XV släppts.

• Döende försäljning av gammkonsoler - Somliga hävdar att utannonserandet av Scorpio och Playstation 4 Neo gör att det inte kommer säljas fler gamlingar eftersom folk väntar på de nya. Men både Microsoft och Sony har utlovat i princip full kompatibilitet och kommer ha både den äldre och den nya modellen till försäljning parallellt. Den som är sugen på en Playstation 4 eller Xbox One S kan alltså glatt slå till i vetskapen att det är konsoler som fortfarande har framtiden för sig.

Reflektioner om E3

Zombies är fortfarande abnormt hett i spelvärlden. Bild från Days Gone till Playstation 4.

HQ