Svenska
Blog

Lovande Nintendo NX-rykten

Skrivet av Jonas den 12 september 2016 kl 13:36

Det var sent förra månaden som en rad rykten bubblade upp om Nintendo NX. Den tycks ha spel på SD-kort (alternativt enbart nedladdning), vara regionsfri, ha finfint stöd för sociala medier och vara av radikalt annorlunda skrot och korn än Playstation 4 och Xbox One.

Jag, liksom många andra, har velat ha en kraftfull Nintendo NX efter att ha varit besvikna på prestandan i nuvarande konsoler, men efter att Playstation 4 Pro presenterats och Xbox Scorpio utannonserats - känns det som att det behovet är tillgodosett. I synnerhet sistnämnda är såpass kraftfull att den nästan är en ny konsolgeneration, och därför vore en till likadan Nintendo NX rätt överflödigt. Med det i åtanke gillar jag de smaskiga ryktena, och som mina gode vän och kollega Oliver bloggade om brukar rykten påfallande ofta vara korrekta nuförtiden. Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk och när tusentals personer är inblandade, räcker det att en enda av dem medvetet/omedvetet berättar något litet för mycket till familj eller vänner (kanske under någon våt pubrunda) för att läckan ska vara ett faktum.

Den stora grejen med NX enligt dessa uppgifter är att den ska ha en drygt sex tum stor 720p-skärm och kontrolldon två som kan kopplas loss på varsin sida. Alltså en kombination mellan bärbart och stationärt. Och här blir det intressant. Jag är en stor vän av bärbart spelande och sörjer att PS Vita gått så knackigt, samt att Nintendo 3DS rimligen börjar vara färdig för pensionen snart och inte ens sålt hälften av sin föregångare. Vad som händer framledes med dedikerat bärbart spelande har därför varit väldigt osäkert länge.

Smartphones har onekligen ritat om kartan, men tyvärr är det inte riktigt för mig. Lyckas Nintendo med denna hybrid kommer jag dock alltså glatt kunna spela vidare på flygplanet mot Los Angeles, i spårvagnen rullandes mot Filmstaden Bergakungen eller på någon jämtländsk fjälltopp. För medan det absolut finns geniala smartphone-spel, så finns det ingen riktigt bra ersättare till knappar och styrkors när precision krävs. Och det är ofta just dessa spel jag brukar gilla.

Det här betyder ju såklart att prestandan tar lite stryk eftersom konsolen i allt väsentligt är designad som en tablet. Det är ju bara att kolla på exempelvis Surface som i hyggligt utförande går för ungefär 12000 kronor. Därmed verkar upplösningen vara begränsad till 720p. Jag tror dock inte Nintendo är överdrivet oroade över detta, och de som bara kan ha roligt med Wario Ware-minispelen där Wario petar sig i näsan om det bjuds på 4K och 7.1-ljud... är nog ändå inte riktigt den målgrupp Nintendo främst siktar in sig på.

Sedan får man inte glömma att många Xbox One-spel körs i den upplösningen och stora Playstation 4-spel rullar i flera fall runt 900p. Jag har svårt att se det som något jätteproblem för fans av deras ofta färgglada spel. Istället tror jag Nintendo gör helt rätt. Vill jag ha en så komplett spelupplevelse som möjligt på bara två format, bör jag skaffa en PC, Playstation 4 eller Xbox One - och en NX. Då har jag ett format för grafik, realism och möjligen virtual reality, samt ett för de där mer unika varianterna som vi vet att Nintendo skulle kunna realisera med det påstådda konceptet.

Här kan Nintendo verkligen ha något bra. Kanske är NX precis vad de behöver för att få en ny Wii-succé, fortsätta vara kungar av bärbart spelande och samtidigt återigen göra lokal multiplayer stort. För att alltid ha med sig en konsol som jag när som helst kan spela spel på tillsammans med en vän på samma skärm, känns fullständigt briljant. Samtidigt kan den även pluggas in i TV:n och förvandlas till en mer traditionell konsol, varpå jag kan luta mig tillbaka och avnjuta episka äventyr med Samus Aran (för nytt Metroid kommer att komma!), tävla online i ett nytt Mario Kart och köra hatmatcher i Mario Party med kompisgänget.

Dessutom lär det bredda sättet på vilket spel kan spelas. Nintendo NX-ryktena lovar i slutändan väldigt gott, och jag hoppas de visar sig stämma. Vi behöver fler alternativ i spelvärlden och det här skulle vara ett klockrent tillskott som kan rädda både bärbart spelande samt Nintendo och deras finurliga idéer. Kort sagt finns här ett tomrum som bara väntar på att fyllas.

Lovande Nintendo NX-rykten

Senaste NX-ryktena ökar peppen å det grövsta. Detta kan bli hur kul som helst.

HQ