Svenska
Blog

Aldrig aldrig om Nintendo

Skrivet av Jonas den 3 oktober 2016 kl 19:33

Är på Huddinge sjukhus just nu, inte för att jag egentligen är sjuk, utan för kontroll, dels för cystisk fibros, men dels även för den extremsaftiga sväng lunginflammation jag hade i höstas. En kul grej medan jag kryssar mellan bland annat kuratorsavdelningar, röntgen och mycket annat - är hur folk hört talats om Gamereactor och vill snacka lite spel med mig.

Det kan hända helt slumpmässigt medan jag köper sushi på foodcourten Metropolen, när jag ska anmäla mig i någon reception eller med sjukvårdspersonal. En sådan diskussion utbröt idag angående Nintendos kommande NX. Personen ifrågsa var oerhört nyfiken och gammalt Nintendo-fan, men vågade inte riktigt hoppas på att det skulle gå vägen. Det är ju nya tider nu, och allt det där. Dessutom har Microsoft fått upp ångan och Sony sålt kopöst mycket redan.

Den grundläggande frågeställningen var ungefär: Finns det någon chans att Nintendo kan få en ny dundersuccé med NX?

Svaret är inte helt enkelt. Hur mycket negativ PR något än får, så finns det alltid intresserade fans. Playstation 3 var oerhört kritiserad innan lanseringen och släppte visserligen halva marknaden till Microsoft och Nintendo, men den sålde ändå runt 80 nmiljoner i slutändan. Och Nintendo själva var så totalt uträknade innan Nintendo DS att jag skrev en lång artikel om hur kört det var. Det kan man ju skratta åt idag, men faktum är att jag roat mig med att kolla våra gamla kommentarsfält och brev i brevlådan runt samma era, och jag hittar verkligen ingen som helhjärtat trodde på enheten.

Resultatet blev den största bärbara spelframgången någonsin. Hårdare än så kan man bara inte motbevisas. Och när Wii väl släpptes var olycksfåglarna där igen - undertecknad inkluderad. Lyckligtvis var jag ett uns ödmjukare denna gång än vid Nintendo DS-lanseringen, men likafullt var jag fel ute. Wii-succén är sannolikt den största någonsin. Fler konsoler har sålts, men ingen har dragit in mer pengar, vilket är hur framgång mäts för konsoltillverkarna.

Det här gäller det att hela tiden ha i bakhuvudet, i synnerhet när det kommer till Nintendo - men även Microsoft och Sony. Sistnämnda fick vi ett exempel på ovan, men även Microsoft hade det motigt med Xbox 360 vilken ersatte Xbox, som lades ner efter bara fyra år och hade fantastiska kvalitetsproblem. Samma sak gäller i viss mån just nu där Xbox One-försäljningen möjligen kan komma att kliva upp efter att positiv hype med både spel samt slimkonsolen samt Scorpio-löftet.

Kort sagt känns det inte alls som att jag tänker vara pessimistisk denna gång. Wii U hade sina uppenbara problem, men om NX-ryktena är sanna - vilket jag tror - så är det en väldsigt spännande enhet som passar väl in på dagens spelmarknad. Lätt att ta med sig och otroligt mångsidig.

Att Nintendo tappat det mesta i form av tredjepartsstöd och har etablerade konkurrenter, tror jag betyder mindre om de har något nytt tomrum att fylla. Sean Connery sade två gånger att han aldrig skulle spela James Bond igen, första gången resulterade det i comebacken Diamonds are Forever och andra gången i talande titeln Never Say Never Again. Och jag tänker ta det på orden. Säg aldrig aldrig om Nintendos potential, de har trotsat alla tänkbara odds förr och kan mycket väl göra det igen. Jag håller tummarna.

Aldrig aldrig om Nintendo

Blir NX Nintendos stora comeback?

HQ