Svenska
Blog

Ett infekterat presidentval

Skrivet av Jonas den 4 november 2016 kl 02:28

På flera sätt känns det som en lite sorglig historia med Markus "Notch" Person som gjorde ett spel som visade sig komma helt rätt i tiden och ha allt för att bli en praktsuccé. Jag talar såklart om Minecraft. Uppmärksamheten måste ha varit som dag och natt, att plötsligt fullkomligen bada i pengar och vara en regelrätt världskändis som syntes till i allehanda tidningar.

Därefter köpte Microsoft upp Minecraft för pengar som är i närheten av vad Disney betalade för Star Wars ($2,5 miljarder för förstnämnda och $4,06 billion miljarder för sistnämnda). Kort sagt ofattbart mycket pengar och ändå ansågs det vara billigt av många förståsigpåare. Hur det är med den saken ska jag låta vara osagt, men redan innan det såldes fanns tecken på att Notch inte mådde helt bra.

Jag känner honom inte, har aldrig träffat honom och kan mycket väl vara ute och cykla (dessutom är det idiotiskt att spekulera om folks hälsa) - men tror ändå att han hör till de som tyvärr blivit ett bevis för att man inte alltid blir lyckligare av extremt mycket pengar. Och dagens nyhet om att han antyder samröre mellan Hillary och Ku Klux Klan är inget som får mig att ändra på den åsikten.

Hur det än är, så är det alltså val i USA om fyra dygn, och alla ska ha en åsikt om saken. Profil efter profil i spelvärlden har tyckt till, trots att det bara är amerikaner som får rösta. Jag följer amerikansk politik slaviskt och betraktar mig som hyggligt insatt, åtminstone på den nivån att jag ledigt kan peka ut framstående lokalpolitiker, senatorer, folk ut kongressen och så vidare - samt att jag har läst på mig om tidigare kandidater, presidenter och regelverk.

Varför jag vill slå fast det är för att jag ofta tycker diskussionen i Sverige blir så hopplöst fördummad. Ofta kan det låta som att Trump är spritt språngande galen utan en enda poäng, medan i synnerhet Obama inte gjort ett enda fel och Clinton betraktas som självklar vinnare. Innan någon sätter nattmackan i fel strupe ska jag skynda mig att förtydliga att jag anser Trump vara en av de värsta toppolitikerna jag någonsin varit med om (det finns dock fler, även i USA, än har vi väl inte glömt Sarah Palin?), men Obama har sannerligen inte varit utan brister (ett sanslöst drönarbombande av civila, ett snudd på gränslöst lånande till statsbudget och förlorat världsinitiativ brukar vara det främsta som tas upp).

Och Clinton å sin sida är känd för en tämligen konservativ utrikespolitik och varit entusiastisk till allt från krig i Afghanistan, Irak och Libyen. Dessutom finns ett antal märkligheter kring bidrag, raderad epost, utrikesincidenter och liknande. Att folk blir förbannade när politiker missköter sig och kommer undan med det brukar kunna vara något som bygger rejält politikerförakt och ilska, och det har Clinton samlat på sig en del av (kolla gärna John Olivers fullkomligt geniala geniala jämförelse av de båda). Bara det att Trump är värre på praktiskt taget vartenda område utanför politiken (återigen, jag rekommenderar John Olivers klipp).

När jag var i USA en månad i somras diskuterades det livligt politik överallt. Känslan jag fick, och som inte är ett dugg säkerställd på något som helst vis, var ändå att ganska många avser rösta mot den kandidat de gillar minst, inte för den de gillar bäst. Och det kanske allra mest förvånande var hur ett flertal Bernie Sanders-supporters uttryckligen sade att de skulle rösta Trump istället för Clinton just för att de inte ville ha mer av samma. Sanders och Trump står väl annars ungefär så långt ifrån varandra man kan komma.

Oavsett hur det är med den saken så råder det för min del inget tvivel om att Clinton är den kandidat jag personligen hoppas mest på när jag kollar valvakan nästa vecka (tisdag). Trumps syn på miljö, tullar, Putin och framför allt så kallade mjuka värden rimmar verkligen inte med vad jag själv tycker. Med det sagt, så anser jag det är helt rysligt med alla konspirationsteorier som kastas omkring, alla hot och alla fullkomligt sinnessjuka anklagelser. Tyvärr från båda håll, och det hjälper ingen.

Frågan är om det ens går för en president att förena den spricka som uppstått mellan de båda sidorna i detta val, som väl får betraktas som tämligen historiskt. Jag har en känsla av att det inte riktigt kommer finnas några vinnare efter valet och jag avundas inte amerikanerna som har dessa båda att välja på.

Jag hoppas även att Notch tar och tänker igen ett varv till med konspirationsteorierna och inser att han kan göra rejäl skada genom att spä på fördomar och liknande, vilket knappast kommer hjälpa en redan infekterad historia. Tyck gärna till, men håll dig till fakta tack.

Ett infekterat presidentval

Vem tror du vinner det amerikanska presidentvalet?

HQ