Svenska
Blog

Ghost in the Shell lovar gott

Skrivet av Jonas den 13 november 2016 kl 23:37

Det här med serier har alltid legat mig gott om hjärtat och än idag handlar jag ofta och gärna snygga böcker. Är inte lika förtjust längre i att läsa sådant som inte har något slut, utan föredrar sådant där jag vet att säcken knyts ihop förr eller senare. Några som är bra på detta är japanska serietecknare, vilket gjorde att jag under 90-talet allt med gled över mot manga (var faktiskt även ordförande i Sveriges största manga- och animéförening).

Där fastnade jag framför allt för science fiction, helt enkelt för att jag tycker det är betydligt roligare än fantasy som jag ofta känner sitter fast i egna klyschor och ett larvigt språk. Det är inte som att klyschorna saknas i scifi-världen dock, men det känns åtminstone lite spretigare. Nåväl, bland favoriter som Neon Genesis Evangelion, Bubblegum Crisis, Macross, Battle Angel Alita och mycket annat, fanns det dock en som stack ut lite extra för mig - Ghost in the Shell.

Som enskild seriepocket betraktat är det nog den som påverkat mitt liv mest. Den kom att helt definiera vilket typ av populärkultur jag gillar bäst, och det står sig än idag. Mycket av min smak och mina intressen härstammar alltså härifrån. Därför är det såklart inte alls konstigt att jag verkligen sett fram emot den kommande filmatiseringen med något slags skräckblandad förtjusning.

Medan jag i grund och botten tycker det är kul att alla gamla kvalitetsserier och filmer får renässans idag, så är det rätt få av dem som egentligen blir särskilt lyckade. Och även om Scarlet Johansen är en av mina favoritskådespelerskor - så har jag inte varit helt övertygad om att det ska vara hon som gestaltar The Major.

Men... jag ser lyckligtvis ut att ha fel, motbevisad av självaste ScarJo. För nu har den första trailern kommit (du kan se den på denna länk), och jag tycker faktiskt att detta ser riktigt bra ut. Det ser autentiskt ut och bättre än jag någonsin vågat hoppas på. Förhoppningsvis finns det även innehåll under den vackra ytan, och om så blir fallet ror jag en ny scifi-milstolpe i filmvärlden kan vara ett faktum.

Ghost in the Shell lovar gott

Vad tycker du om Ghost in the Shell och trailern?

HQ