Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Fästmö, ska bli farsa, utlandskarriär!!

Skrivet av jonte91n den 14 december 2017 kl 21:37
This post is tagged as: Gött mos!

När detta året började så var livet inte sådär jättekanon. Även om man precis inlett karriären som arkeolog i England så var det väldigt ensligt och kallt. Utan att man inte riktigt visste vad man skulle göra när året är slut. Vad har då hänt sedan dess?

I april maj träffade jag en helt fantastisk tjej från Polen, Weronika, som grävde med mig på samma plats. Eftersom vi båda var lite äventyrslystna så åkte vi runt till närliggande städer såsom Cambridge and Oxford och hade en jävligt bra tid. Åkte båt på floden Cam, åt på fransk restaurang, besökte en lokal marknad där vi sköt med både automatvapen och pilbåge samt självfallet besökte varje museum vi kunde finna. Inte länge efter det, efter en vansinnigt trevlig dag på jobbet då vi sökte skydd och avskildhet i en container från regnet så blev vi helt enkelt ihop.

Efter det besökte vi våra hemländer Sverige och Polen. Vi fick respektives välsignelse. Någon vecka senare åkte vi till Italien och jobbade där samt förlovade oss i en amfiteater i Pompeji med Pink Floyd-musik i bakgrunden. Och en vecka efter det upptäckte vi till vår stora förvåning och lycka att vi väntade vårt första barn. Inte helt planerat, men så går det ibland och baserat på all information vi har nu så verkar den må toppen. Extremt livlig krabat! Nu sticker jag iväg till Polen och möter den halvan av familjen igen.

Livet går snabbt å det går helt fantastiskt just nu! God Jul Allesammans!

Liten livsuppdatering! Arkeologi, utlandskarriär etc etc etc

Skrivet av jonte91n den 25 januari 2017 kl 00:00
This post is tagged as: Uppdatering, Ostlördag, Lite småskryt

Tjo!

Det var ett redigt jävla tag sedan jag hängde runt här och krafsa ner recensioner på ostiga actionfilmer och var besatt av Shovel Knight (vilket jag fortfarande är- nästa expansion kan inte komma snabbt nog). Det finns dock skapliga anledningar till detta. Sedan senast har jag:

-Tagit en masterexamen i arkeologi med inriktning på husgrundsfynd från folkvandringstid på Gotland. Finns att hämta (på engelska) på min academia-sida: https://www.academia.edu/26044536/Gotlandic_Villas_Implications_of_the_distribution_of_high_status_finds_in_Gotlandic_Iron_Age_houses_known_as_ka_mpgravar_Master-thesis_in_Archaeology_

-Stuckit till Norge och jobbat där ett tag som arkeolog för Universitetet i Bergen. Lär antagligen lägga upp lite bilder därifrån vid tillfälle. Jävlar vilket land!

-Flyttat till England och jobbar som fältarkeolog på heltid för Museum of London Archaeology (MOLA). Å det är där jag hänger runt just nu. Många nya vänner från världens alla hörn så det är toppen!

Kort och gott betalt drömjobb, stuckit utomlands, skaffat nya vänner...och en Lego X-wing. Och en ny gitarr. Livet är fint! Tills Brexit-gökarna kickar ut en. Men snart så tänkte jag sätta igång det där med att recensera filmer igen, har saknat det en hel del.

Cheesy Saturday will rise again!

Funderar på att göra "ostlördag" till videos- bra idé eller inte?

Skrivet av jonte91n den 11 april 2016 kl 21:01
This post is tagged as: Dog Soldiers, Ostlördag

Som ett par stycken av er här på GR kanske kommer ihåg så gjorde jag en jädrans massa actionfilmsrecensioner här på GR under titeln (ostlördag). Har extremt lite tid tyvärr å göra fler för tillfället men tänkte komma tillbaka till det sen när allt lugnat ned sig. Men vad jag fundera på är att göra allt till videoklipp och lägga upp det på youtube istället. Låter det som en bra idé? Är det någon som har lite tips om hur jag skulle kunna göra dem underhållande och bra?

Ha en schysst vecka!

Stardew Valley: Idyllisk terapi för hjärnan

Skrivet av jonte91n den 31 mars 2016 kl 10:04

Första bloggen på evigheter och det blir om ett jävla farming-spel...

Det har varit tungt här borta nu i och med en sinnessjuk press på att få en riktig monster-uppsats i arkeologi klar samt en del personliga nedgångar. Men nu tror jag att jag hittat lite terapi i och med det helcharmiga och äckligt beroendeframkallande spelet Stardew Valley. Detta spel är simpelt. Man får ärva en bondgård (i mitt fall kallad "Stavgard" efter ett av mina forskningsämnen) av sin gamla farfar som sjunger på sista versen och helt plötsligt kan man då lämna sitt kassa jobb på Wal-Mart för att börja odla grönsaker, fruktträd och föda upp allt från kossor till dinosaurier (?). I en värld där mobilerna förpestas av en massa äckliga farming-simulatorer så kanske detta lilla enpersonsutvecklade spel inte verkar så speciellt- men det är det.

Det är en fridfull värld, en trevlig by med 28 intressanta invånare som man sen lär känna väldigt väl efter ett tag, inte en jävla mikrotransaktion så långt ögat ser, massor att utforska, mycket att planera och uppgradera. Dessutom finns det alltid en liten skruvad charm och en sorts humor som förmedlas helt utan skämt. Man blir så glad av det lilla. Har äntligen skaffat mig tre kyckligar, expanderat gården så jag fått tag på ett kök, donerat ett tjugotal artefakter till byns museum, deltagit i byaktiviteter, spelat co-op med den introverta men mysiga Abigail, dödat slembollar i gruvorna i jakt på ädelföremål, fiskat ål i en sjö på natten etc etc etc. Inget låter speciellt, men det är ett sätt att komma bort från verkligheten på ett helt härligt vis.

Så nu efter att ha varit äckligt nära att springa in i en vägg så känns det som man springer åt andra hållet med Stardew Valley. Trodde aldrig att det kunde vara så bra som det faktiskt är. Årets spel-kandidat på fullt allvar faktiskt.

Klarat av Fallout 4, här är lite intryck! (INGA spoilers!)

Skrivet av jonte91n den 22 november 2015 kl 15:26
This post is tagged as: Fallout 4

Har nu spenderat över 80 timmar i Bethesdas senaste installation i det postnukelära ödelandskapet. Överlag en väldigt trevlig erfarenhet men samtidigt kan jag inte låta bli att vara lite besviken, Här är plus och minus!

+Väldigt trevlig spelvärld.
Det finns någonting magiskt med Bethesdas spel som gör att man lever sig in i spelvärldarna på ett väldigt unikt sett. Jag gillar att man infört mer variation när det kommer till miljöerna istället för att göra allt till en grön (F3) eller brun (F:NV) sörja. Bethesdas starkaste kort har således förbättrats.

+Förfinad action
Jag diggar den smidigare actiondelen av spelet. Betydligt mindre clunky än tidigare.

+Perksystemet
Även om det krävs en sjuhelvetes massa levlar för att faktiskt få tag på nåt roligt här så uppskattar jag det nya perksystemet trots att jag saknar de lite mer RPG-aktiga elementen när det kommer till uppgraderandet av sin karaktär. Jag gillar också att det är extremt lätt att gå upp i lvl så man inte har en nivåmätare som tickar på i evigheter.

+Crafting, basbyggandet
En av mina favoritaspekter i den här typen av spel är att slå ner bo-pelarna i backen och skapa sig sitt eget hideaway i världen. Det känns som om man gör ett riktigt fysiskt avtryck i spelvärlden och det uppmuntrar den kreativa sidan i en. Craftingen generellt men i synnerhet vapenmoddandet är helt överjävligt bra, har kokat ihop oändliga vapenkombinationer med direkt sinnessjuk eldkraft. Utan tvekan en av de trevligare överraskningarna som på allvar känns fräsch.

+Något bättre story och karaktärer!
Jag kan namnet på flera stycken av dem! Fortfarande mördande medelmåttigt storymässigt, men det är ett snäpp uppåt!

+ Codsworth säger ditt namn!
Extremt liten detalj som gör så mycket, industristandard tack!

Nu till det negativa

-Röstskådespelarna och dialogsystemet
Jag vet att bethesdas intention med att ha röstskådespelare till huvudkaraktären var för att få med ett större emotionellt djup mellan karaktärerna. Problemet är att karaktären inte på något sett påminner om mig vilket gör att jag kastas fullständigt ut ur illusionen av att vara en del av världen. Röstskådespelaren är dessutom kass (åtminstone den manliga) och kan förmedla ungefär lika mycket känsla som en diskborste. Lägg sedan dit de usla karaktärsmodellerna och ansiktsanimationerna så blir det inte bättre. Jag vill säga att det faller platt. Dialogsystemet har fördummats till absurdum där vad du väljer inte spelar någon större roll, det känns slött och en stor del av RPG-magin har blivit extremt ytlig. Back to basic önskar jag här, samt det klassiska-smidiga-fungerande dialogsystemet som inte gör det till ett smärre helvete att kommunicera med folk.

-Extremt få nyheter
Det slog mig väldigt hårt gällande kvalitetsnivån jämfört med The Witcher 3 när jag utforska en källare till ett hus som var bebodd av ett läskigt monster. Den dundra runt på övervåningen och omedelbart tänkte jag att det var en Deathclaw, vilket det var. Tjoho... Hade det här varit ett spel av CD project RED så hade man utnyttjat spelarens förutfattade meningar och introducerat ett nytt monster samt en cool backstory till vad den gör där. Men det är så förutsägbart eftersom Bethesda inte vågat göra någonting nytt gällande monster. Bortsett från en stor mygga och en tvåhövdad hjort. Come on!!! Mutationsaspekten gör att Bethesda har möjligheten att experimentera med sinnessjuka kreationer. Kreativiteten är det enda som sätter gränserna! Jag hoppas verkligen inte att det är det som faktiskt hänt.

-Risig grafik, AI och animation
Ja grafiken är riktigt medelmåttig. Värre än Skyrim enligt mig. Det är dags att pensionera den nuvarande grafikmotorn till något nytt. Bra miljödesign kan bara rädda en del och grafik spelar roll för att man ska kunna leva sig in i världen.

-Usel radio
Alla gamla klassiker är med. Och thats it. Hur svårt ska det vara att skrapa ihop flera låtar till radion? Man kan lägga till nya grejer utan att de behöver vara puns till atomkraft. Copyrighten kan väl inte vara så dyr? Plus ge radiokillen mer än en kvarts dialog. Det här en liten detalj som skulle kunna stör skillnad.

-Dålig bandesign
Gå dit, hämta det, Gå dit, döda det. Payday. Efter att The Witcher 3 har satt en ny skyhög standard gällande sidouppdrag så kan bandesignen inte ses som annat än patetisk i Fallout 4. Det finns så mycket kul man skulle kunna göra med den här seriens uppdrag. Den är weird till naturen, ha kul för fan!

Sammanfattning och betyg
Fallout 4 har en strålande värld och det har gjorts några pyttesteg i rätt riktig gällande story & karaktärer. Craftingsystemet och basbyggandet tillför en ny rolig detalj i spelet som jag ser fram emot att se mer av i kommande Bethesda-spel. Spelet dras ner av att leva för mycket på gamla meriter och inte våga ta serien framåt, både tekniskt och nyhetsmässigt. Dessutom har man dummat ner RPG-aspekterna för mycket. Man kan till skillnad från vad många tror förbättre actiondelarna utan att plocka bort rollspelsgrejerna. Jämfört med sina konkurrenter har Bethesda halkat rejält efter. Deras trumfkort ligger i sina fantastiska världar men frågan är hur länge mer det håller.

Även om spelet förtjänar 6/10 så måste jag slänga upp det en betygspinne eftersom spelet har "det", Jag gillar "det". Det räcker inte för att sparka upp spelet till 10/10 dock, inte ens nära, vad hände där? Bättre än Witcher 3, inte enligt min åsikt- men det är bara min.

7/10

Vad anser ni om Fallout 4?