Svenska
Blog

En annan båge!

Skrivet av jonte91n den 16 juli 2014 kl 21:43

Såg att en viss smurf hade gått och anskaffat en pilbåge och lagt upp en tjusig bild på den. Så av någon anledning fick jag för mig att lägga upp en liten bild själv.

En annan båge!

Den är av märket Bucktrail Blackhawk, är 68 tum lång och har dragvikt på 35 pund.

Detta är en så kallad flatbow som skiljer sig från traditionella engelska långbågar eftersom det faktiskt finns en pilhylla på den istället för att den är helt rund. Lite fusk alltså. Däremot är flatbows ett riktigt gammalt fenomen och dateras tillbaka till senast Mesolitikum (dvs tiden efter senaste istiden). Det här är dock en något modernare variant- en så kallad amerikansk flatbow som började snickras ihop på 30-talet. Den består av flera laminerade träslag för att kombinera styrka och spänst medan den är ytterligare förstärkt med kolfiber på båda sidorna(därav det svarta).

Jag importerade den från England för ett bra pris och har inte ångrat mig alls. Den är helt enkelt strålande och har ett härligt drag. Dessvärre har jag inte möjlighet att skjuta med den nu vilket suger ganska rejält. Men i höst så är det dags igen. Skjuter för övrigt instinktivt med mellandrag och det fungerar finemang. Har kört instinktivt så länge nu så jag kan inte alls sikta längre på vanligt vis. Men det finns en löjlig tillfredsställelse i att bara resa en båge snabbt, få iväg pilen, och den träffar mitt i prick. Inget slår det. En häftig grej med instinktivskytte är just att hjärnan gör alla beräkningar automatiskt så man slipper tänka. Det är samma princip som att kasta en snöboll.

En fantastisk båge, enda anledning för ett inköp av en annan båge vore för att öka styrkan. Men 35" fungerar om man gillar att skjuta 5-6 timmar i sträck. Den har för övrigt blivit en favorit på bågskytteklubben i och med att 3-4 pers har införskaffat en på kort tid.

Sweet!

HQ