Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Såg om Mulholland Drive

Såg om Mulholland Drive

Senaste tiden har jag varit inne på David Lynch väldigt mycket. Det började med vår kandidatuppsats där vi analyserade Inland Empire, och den "degraderade" estetiken i filmen. För att sedan gå över till en rad med intervjuer med karln, och kortfilmer han regisserat. Nu är jag i full gång med att beta av samtliga av hans långfilmer, och igår kväll såg jag om Mulholland Drive. En film jag inte sett på säkert tio år.

Och den håller än. Förbaskat bra. Den är inte alls lika konstig som jag mindes, skulle nästan hävda att den känns ganska logisk. Speciellt jämfört med den otroligt fragmenterade Inland Empire. Det är vissa aspekter som jag inte gillar dock. Fotot känns förhållandevis trist. Ljussättningen påminner om valfri såpopera från nittiotalet, och vissa skådespelare är bara horribla. Men Naomi Watts väger upp för det mesta, som stjäl varenda scen hon är med i. Även Justin Theroux är underbar som filmregissören Adam. Jag skulle nog inte hävda att det är Lynchs bästa film alls, som många verkar vara ense om. För mig är nog fortfarande Twin Peaks det bästa han har gjort, framförallt den tredje säsongen som är ett modernt mästerverk. Men gällande film så är nog Blue Velvet toppen av hans karriär, även om jag gillar Mulholland Drive väldigt mycket. Har du någon Lynch-favorit?

Facebook
TwitterReddit
All denna idiotiska hysteri kring Bird Box

All denna idiotiska hysteri kring Bird Box

Jag såg Bird Box idag. Lammet André hatade ju filmen innerligt, och gav den betyget 3/10. Själv var jag inte lika negativt inställd. Visst, den har uppenbara problem - inte minst med strukturen på narrativet, och jag kan inte för mitt liv förstå varför den är uppbyggd på detta fragmenterade sätt. Karaktärerna är urdumma, och jag störde mig i princip på alla personer i filmen.

Men annars då? Njae, en helt okej rulle. Som en sämre A Quiet Place. Fanns en del häftiga sekvenser. Men nu vill jag inte prata om kvaliteten på filmen, utan snarare hela fenomenet Bird Box. För ett fenomen är det ju. Idioter runtom i hela världen gör en så kallad "Bird Box Challenge". Det är luddigt. Jag har försökt att söka mig till vad exakt det går ut på. Det enda jag kommer fram till är att du ska ta på dig en bindel och utföra någon typ av aktivitet. Vad aktiviteten är verkar inte spela någon roll. Vissa ger sig ut i trafiken med sin bil. Vissa knyter ett rep och vandrar ut i skogen. Vissa går ut och promenerar med sin barnvagn.

Hur i hela friden kan denna film bli en sådan snackis? Och ge upphov till en rad med korkade "utmaningar". Min teori är att filmen släpptes vid ett helt perfekt tillfälle då folk var lediga. 45 miljoner människor för att vara exakt, om vi ska tro Netflix själva. Miljontals människor som blir som tokiga över en medioker film. Kan någon snälla förklara denna idiot för mig?

Facebook
TwitterReddit
Suspiria (2018) är ett mästerverk

Suspiria (2018) är ett mästerverk

Det är sällan jag blir fullständigt golvad av film. Senaste gången var nog Ruben Östlunds The Square. Men jag måste faktiskt medge att nyversionen av Suspiria fick mig att tappa fattningen. Denna nästan tre timmar långa surrealistiska film kan mycket väl vara en av de bästa skräckfilmerna som har skapats senaste tjugo åren. Den är definitivt där uppe och nosar på toppen med The Witch och Hereditary.

Denna version av Suspiria har inte alls samma estetik som originalet från 1977. Borta är de skrikiga och översaturerade färgerna. Istället är det en mer blek, men ändå vacker, skildring av den unga kvinnan Susie Bannon som anländer till en dansskola i Berlin - för att sedan slungas in i en mardrömslik resa då det visar sig att skolan drivs av häxor. Men när jag skriver blek menar jag inte det som någonting negativt direkt. Det är bara en annan version av Suspiria. Filmen innehåller sjukt kreativa kameravinklar och underbar scenografi. Jag tror inte jag har upplevt något liknande innan. Ur vissa avseenden påminner den en hel del om en Lynch-film.

Suspiria är även en rulle som fick mig att känna obehag. Jag blir ju aldrig rädd för skräckfilm längre, den tiden är förbi sedan länge. Men de finns ett par stycken sekvenser i Suspiria som fick mig att titta bort i avsky. Det är inte direkt läskigt, bara motbjudande. Det finns en scen som involverar en dans med huvudkaraktären, som slutar med att en annan kvinna dör. Svårt att beskriva utan att avslöja för mycket - men ni som sett filmen vet vad jag menar. Jag älskar även förmågan filmen har med att förvandla dansen till en slags naturkraft. Dansen är våldsam och arg. Som att få en käftsmäll på fejjan klockan 01.45 på krogen.

Denna nyversion känns som en slags hyllning till filmmediet. En nytändning för skräckgenren. Jag förstår att den inte är för alla. Den går att jämföra med Mother från 2017, då den innehåller vissa liknande element när det kommer till berättandet, och inte minst i surrealismen. Men för en gubbe som mig själv som sällan känner någonting alls när jag ser skräck är detta som en gåva från ovan. 10/10 får den av mig.

Facebook
TwitterReddit
Känns tråkigt att mina studier snart är över

Känns tråkigt att mina studier snart är över

Om det är en sak som min studietid har lärt mig så är att hata hela upplägget med att ha ett nio till fem jobb. Att planera sina dagar själv, och att inte behöva gå upp sex varje morgon har verkligen varit livet. Visst, du är i princip aldrig riktigt ledig när du studerar - det finns alltid något som ska göras. Men du kan sprida ut dina uppgifter under en hel dag, eller natt. Jag har ingen aning om vad jag ska göra nu när jag tar min examen. Förhoppningsvis jobba ett par år på ett beställningsfilmsbolag - eller att försöka leva på att sälja konst. Min dröm är hursomhelst att inte behöva ha ett monotont arbete som jag avskyr. Det känns lite som att den delen av mitt liv är över.

De här tre åren på Örebro universitet har varit några av de roligaste, och jobbigaste jag upplevt. Jag har träffat så otroligt mycket spännande och fina människor. Därför känns det väldigt tråkigt nu när alla börjar flytta hem igen (då vi har en praktik-kurs nu). Jag har suttit och pulat på min kandidatuppsats senaste månaderna, och nu är det enbart opponeringen och examineringen kvar. Sedan är det iväg och praktisera i ett halvår. Men jag känner mig inte riktigt redo, jag trivs så himla bra på universitet - och skulle utan problem kunna plugga i tre år till. Visst, det är ju fullt möjligt, men lånet blir så extremt stort. Jag är nog ändå redo för nya utmaningar, samtidigt som det känns extremt jobbigt att behöva skilja sig från studierna.

Facebook
TwitterReddit
Två musikgenrer jag börjat uppskatta senaste åren

Två musikgenrer jag börjat uppskatta senaste åren

Det känns som att jag har lyssnat på samma, gamla trötta musik sedan jag var typ 18 bast. The Smiths, Kent, Thåström, The National, Interpol och så vidare. Jag har verkligen ett autistiskt beteende kring min musik där jag har svårt att ta till mig nya artister, och framförallt genrer. Jag återvänder ständigt till depprocken och indierocken. Så är det bara.

Men bara de senaste åren har jag snöat in mig på alltmer på hip hop och metal, hör och häpna. Dock så är jag väldigt kräsen inom respektive genrer. Jag vägrar lyssna på ny hip hop, förutom några fåtal artister som Kendrick Lamar, Noname och Jon Wayne. Utan det är gammal, hederlig nittiotals-rap som tilltalar mig. Dr Dre, Nas och Wu-Tang Clan är artister som jag verkligen uppskattar. Det är riktig hip hop, som verkligen säger någonting - och som inte innefattar en massa mumlande och besatthet av knark och pengar (som 95% av alla rappare idag). En annan genre som jag aldrig trodde jag skulle falla in i är metal - och mer specifikt doom-metal. Det är lite av metal-genrens stoner-musik. Tunga gitarrer och basgång blandat med en rätt monoton och lugn sång. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det. Här är det artister som Kingwoman, Miserable och SubRosa som jag verkligen gillar.

Har du någon genre du börjat gilla senaste åren?

Facebook
TwitterReddit