Svenska
Blog
Årets bästa filmer

Årets bästa filmer

Skrivet av Korschuk den 31 december 2014 kl 16:22

Nu när året lider mot sitt slut börjar det bli dags att lista årets höjdpunkter och jag tänkte börja med årets filmer:

5. X-men Days of Future Past
Jag tyckte X-men First Class var otroligt överlägsen resten av X-men filmerna när den släpptes och såg såklart oerhört mycket fram emot en uppföljare men när konceptet visades var jag ganska skeptisk. Det skulle bli tidresande, den gamla casten och den nya skulle vara med. Lät som att allt kunde gå åt skogen på en gång om man inte var försiktig. Lyckligtvis så visade Bryan Singer vad skåpet skulle stå och gjorde den bästa X-men filmen hittills med bra actionscener och bra skådespelarinsatser (speciellt av Michael Fassbender och James McAvoy). Det bästa med allt var dock att den lägger grunden för en mycket bättre tidslinje och fortsättning för X-men franchisen efter en hel del bedrövliga snedsteg.

4. The Amazing Spider-Man 2
Jag hade otroligt höga förhoppningar inför The Amazing Spider-Man 2 då den första filmen i serien verkligen fångade allt som jag alltid älskat med karaktären och gav oss en otrolig Peter Parker levererad av Andrew Garfield. Som tur var levererade The Amazing Spider-Man 2 och den var lika bra som jag hoppades. Andrew Garfield fortsätter att briljera som Peter Parker och Spider-Man. Det kändes precis som äventyren jag läser om i serietidningarna och det bjöds på bra actionscener, intressanta nya karaktärer och ett riktigt bra soundtrack. Kan äntligen släppa Tobey Maguires superirriterande rollprestation som Peter Parker och hoppas att Andrew Garfield får stanna ett tag till även om seriens framtid verkar vara svår att förutse för tillfället då Sony inte verkar veta hur de ska gå tillväga med den.

3. Interstellar
Jag var inte helt säker vad som väntade mig när jag satt mig ner för att titta på Christopher Nolans senast film Interstellar. Diverse trailers som släppts hade sätt bra ut men jag hade ändå inte riktigt förstått vad det var för äventyr jag skulle ge mig in på mer än att det involverande rymdresor, sökande efter en planet som det skulle gå att bo på och Matthew McConaughey som tidigare i år biljerade i True Detective. När den tre timmar långa resan var över var jag dock säker på en sak det var en riktigt bra film men otroligt snygga scener, grymma specialeffekter och riktigt bra skådespelar insatser. En film jag kommer minnas resten av livet troligtvis och som definitivt kommer hamna i filmsamlingen när den släpps på bluray.

2. Captain America The Winter Soldier
Jag har aldrig varit ett stort fan av Captain America, jag gillade inte heller första filmen särskilt mycket. Förhoppningarna inför Captain America The Winter Soldier var inte särskilt höga alls faktiskt, även om en del välgjorda trailers ökade mina förhoppningar en aning. Filmen krossade dock mina fördommar om att Captain America är en tråkig hjälte som är svår att relatera till och otroligt urdum. Berättelsen var intressant från början till slut, skådespelarna och manuset är riktigt bra och filmens villain The Winter Soldier är bland de bästa jag haft äran att se i film. Varenda scen han är med i så stjäl han showen totalt och han känns extremt hotfull och farlig. Filmen ligger bland de bästa filmer jag någonsin sett och den fick mig även att börja läsa Captain America serietidningarna så den har en självklar plats bland årets filmer.

1. Guardians of the Galaxy
Jag hade aldrig hört talats om Guardians of the Galaxy innan det började snackas om att det skulle bli film av Marvels rymdgäng eller jo jag visste att det fanns en skjutglad tvättbjörn i Marvel Heroes och i Marvel vs Capcom men inget mer än så. Första trailern dök upp och jag var helt såld redan då, den fick mig att börja köpa Guardians of the Galaxy serietidningar för att få veta mer om dessa underbara karaktärer och vilka bra serietidningar det var! När det var premiärdags så var mina förhoppningar så otroligt höga att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Efter två timmar av gapskratt och underbar film magi så rullade eftertexterna och jag satt där mållös med en klump i halsen. Filmen hade överträffat alla mina förväntningar och karaktärerna kändes igen från serietidningarna jag läst månaderna innan, det var ren filmmagi och jag ville uppleva det igen. Två dagar senare satt jag på en annan bio och upplevde filmen en andra gång och det var lika underbart då.

Varför var den så bra då kan man ju fråga sig, jo för de riktigt bra skådespelarinsatserna, de otroligt bra specialeffekterna, det roliga manuset och fantastiska soundtracket. Rocket Raccoon och Groot kan vara de bästa karaktärsmodellerna jag någonsin sett och det är extremt välanimerade dessutom. Jag önskade att mina egna kunskaper inom datorgrafik ens var en tiondel så bra som personerna som jobbat med Rocket och Groot. Dave Bautista som jag var otroligt skeptisk till på förhand gjorde ett fenomenalt jobb som Drax medan Chris Pratt var kung som Peter Quill (Star-Lord). Som sagt jag älskade varenda minut och jag har nu sett filmen två gånger på bluray sen den släpptes. Det är troligtvis min absoluta favoritfilm och den kommer bli svårslagen.

HQ