Svenska
Blog

"Mer tvspel åt tjejerna"

Skrivet av kraz den 30 oktober 2013 kl 12:21

Under gårdagens sena nyheter på tv4 reagerade jag faktiskt ganska starkt på det här inslaget. Jag tänkte fortsätta blogga om magiska ögonblick i denna generationens spel idag men jag kände att jag var tvungen att skriva något om detta.

Inslaget handlar kort och gott om att fler och fler tjejer spelar, så många som 47% av dagens gamers är tjejer/kvinnor. Det finns tydligen en ökad efterfrågan efter spel som riktar sig till tjejer och i inslaget har man tagit exemplet World of Horsecraft. Det har även riktats kritit mot spelmässan Gamex för att utbudet skulle vara dåligt. Vem som har uttryckt denna kritik och varför tas inte upp, men jag gissar att det har att göra med just spel som riktar sig till tjejer vs killar. Talespersonen från World of Horsecraft berättar att vi måste motverka de stereotyper som finns i spelvärlden idag ("det är feminism liksom").

Är det verkligen feminism? Nej det tycker jag inte. Jag tycker faktiskt att detta är sjukt motsägelsefullt. Jag vet att jag sedan tidigare uttryckt missnöje för vad jag anser är dåligt utförande av kvinnliga karaktärer i spel, och det står jag fast vid. Jag tycker dock att denna typen av generaliseringen är ett lika stort problem. Vi kan absolut arbeta för mer nyanserade spelkaraktärer som inte bygger på stereotyper, framförallt kvinnliga karaktärer, men att tro att man gör spel kvinnovänligare för att man proppar in saker som anses vara "kvinnliga" gör ingenting bättre. Vad är det egentligen som säger att krigsspel är för killar och hästspel för tjejer? Nej jag tycker att Malin Gustavsson från World of Horsecraft är helt ute och cyklar i det här inslaget. Hon pratar om att motverka stereotyper men skapar själv en stereotyp i samma veva. Sedan väljer de inte ens att medverka på Gamex-mässan vilket jag tycker är väldigt märkligt.

Jag blir faktiskt lite upprörd av detta. Inslaget visar upp krigsspel som om det bara skulle vara något för killar, och att vi tjejer inte vill spela sådant som inte innehåller hästar och annat gulligull. Om 47% av spelarna är kvinnor så borde väl det vara bevis nog på att det visst finns spel som riktar sig till tjejer. Precis samma spel som riktar sig till killar. Om man sedan vill göra ett spel om hästar så är det förstås inget problem men kalla det då inte ett spel för tjejer. Det är det inte. Lika lite som att Battlefield är ett spel för killar.

Tack och lov fick Gital Al-Ebevawi från Gamex säga ett ord om saken så jag vill ändå slå ett slag för det. Hon framför en väldigt vettig åsikt om detta. Det är synd att tv4 ska vinkla inslaget som de gör och jag hade gärna hört mer om vart denna kritik mot Gamex faktiskt kommer ifrån.

Edit: Kritiken verkar, åtminstone delvis, komma från samma företag som är med i klippet. Hittade ännu en artikel på Metro.
http://www.metro.se/nyheter/spelforetag-bojkottar-gamex-anser-d
en-for-sexistiskt/EVHmjy!KQFTZogVdrZ2I/

Det här blir ju bara sorgligt. De påstår att de kämpar för att motverka sexism, men vad fan håller de själva på det?

HQ