Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Nya brillor - ser som en kung!

Mycket nöjd med mina Überdyra superglasögon från Synsam.
Mina förra från Synoptik var verkligen rent skräp, rekommenderar verkligen inte den kedjan (glasbehandlingen släppte efter endast 1,5 år). Jag har dem på fortfarande då och då under dagen, då de nya är så skarpa att jag får åksjuka och ögonen går i kors. Men de ska ha någon sorts ny science fiction-teknologi som förstärker kontraster, och det tycks verkligen fungera. Jag lägger märke till detaljer jag inte kan minnas att jag sett så tydligt någonsin. T.ex. bananflugornas dans i köket. Som brukligt så växer mina brillor för varje nytt par jag köper, i min eftersträvan att se ut som Scooby Doo-idolen Velma. Bild då på mig med nya spanarna på.

Gemytlig Nintendo-uppvisning

Jag fick inte svar på många av frågetecknen som råder kring Switch. Inte ett ord om virtual console eller webbläsare. Men likväl så var det en riktigt trevlig filmsnutt Nintendo hade, om man sorterar bort all Kirby-utfyllnad. Först och främst så reagerar man på att det här med tredjepartsstödet äntligen verkar vara på väg att lossna för Nintendo. Tredjepartsstödet för Nintendos stationära plattformar började somna in redan under Gamecubens glansdagar, och har ju sedan dess bara krympt, till där det var i princip obefintligt på Wii U. Men nu så verkar jätten Bethesda, med deras traditionellt vuxna och våldsamma spel, vara fullt med på Switch.

Skyrim har vi känt till länge, men nu så kommer även Doom och otroligt lovande Wolfenstein-uppföljaren, vilket onekligen känns som de typer av spel som Switch törstar allra mest efter. Båda dessa titlar lär bli givna köp för egen del, då jag redan spelat Doom på PS4 (och gillar det) och även gillar första "nya" Wolfenstein. Att kunna spela sådana titlar på ett smidigt bärbart format var ju ren science fiction så sent som 2016. Übermensch i Nintendoformat känns ju onekligen rätt häftigt. Dessutom, om det inte sker totala slakterier vad gäller den tekniska biten i spelen, så bekräftar ju även sådana relativt sett high-end titlar att Switch är kapabel att rendera skapligt sofistikerade titlar från Sony/Microsoft-tvillingarna. Det verkar onekligen som att konverteringen av Skyrim gått smärtfritt, med tanke på att de nu vågar sig på betydligt nyare och mer avancerade titlar. Detta tror jag mycket väl kan få fler utgivare att ta efter, och redan har vi ju även L.A. Noire. Men klart som korvspad att man även vill spela Call of Duty och kanske Star Wars Battlefront bärbart. Jag tror i alla fall vi har en framtid där Switch inkluderas betydligt oftare bland stora multiplattformsreleaser än vad vi är vana vid vad gäller Nintendokonsoler.

Sedan tog Super Mario Odyssey över. Och jag som trodde att jag redan börjat tröttna på konstanta utannonseringar från detta spel, blev åter hänförd och jag blir bara mer övertygad om att detta kommer att bli årets bästa spelupplevelse. Det ger rent magiska vibbar som man som åttiotalist inte upplevt sedan Super Mario 64-eran.

Men trots dessa fin-fina grejor, snälla Nintendo, nu är det tid för att bygga ut konsolen med funktioner och Virtual Console. Vi begär inte någon motsvarighet till PS4:ans långsamma funktionsplotteri, men grundläggande grejor som gör att man inte behöver gräva efter telefonen hela tiden, för att exempelvis surfa efter en spelguide.

Skräller Nintendo med Switch på onsdag?

Läste precis att Nintendo planerar en hela trekvart lång Nintendo Direct nu på onsdag. Som från ingenstans, som vanligt. Självklart så hoppas man på att Nintendo tänker avslöja planerna för Switch närmsta framtid, så vi åtminstone har mycket mumma att se fram emot för resten av året och en bit in på våren 2018.

Först och främst så efterlängtar jag nya, större uppdateringar till systemts funktioner. Jag vill gärna se avslöjanden om att de äntligen låser upp den mystiska webbläsaren vi ser glimtar av då och då, t.ex. när man ska logga in på ett cafés wifi. Avslöjanden om nya virtual console - och det beryktade achievements-funktionen känns förstås givet, även om just den biten inte är så intressant för mig personligen.

Vidare så vill vi förstås veta vad som finns i spelväg på lite längre sikt och mer detaljer om de spel som bara märkts med "2017" eller "Late 2017". Hur nära ligger vår Skyrim-version PS4-versionen tekniskt sett? När kommer indiespel som The Escapist 2 och Showdown Hawaii? Vad pysslar Retro Studios med, och vad hände med ultrapopulära spelserier som Luigi's Mansion och Advance War? (givna Switch-succéer).


Jag tror förstås bara att jag kommer att få svar på bråkdelen av alla dessa frågor. Men blir att boka in sig på onsdag och hoppas på positiva överraskningar i stil med utannonseringen av L.A. Noire nyligen.

Vore inte det postapokalyptiska livet att föredra?

Jag är väl inte den enda här som börjat bli samhällstrött på gamla dar?
Trött på att bo i en risig förortslägenhet, trött på att sova för lite för att man jämt måste iväg på jobb och olika möten, trött på att tvingas tolerera gemenskap med folk man inte ens gillar osv.
Ibland undrar jag om det ändå inte vore bättre om det blev precis som i The Walking Dead-serietidningen eller The Last of Us. Jag menar, spelen och serietidningen är ju för det mesta mer underhållande än vardagssysslorna i övrigt, så då borde det ju vara bättre? Själv så gillar jag tanken på att slippa alla förpliktelser, förväntningar som jag själv och andra människor har på mig, och bara få sätta sig i första bästa husbil och dra runt på landsbygden och jaga runt efter småvilt och förstås zombier med sin trogna älgstudsare. Det verkar också vara en fantastisk alternativ värld att uppfostra barn i. Back to the basics, man går med sin son ute i vildmarken och lär upp han allt man kan i den ädla konsten att gillra snarafällor för skogsmöss och allt vad livet handlar om är frisk luft och att sitta vid lägerelden.

En annan tanke är att jag oftast kommer på såna här tankar när jag vistas under "taket" vid sergelstorg i Stockholm. Jordklotets fulaste och mest dekadenta plats. Den får mig alltid på tankar om en bättre värld, ett enklare och friskare liv.

Det skulle vara trevligt med fler konventionella indiespel

Jag har per se absolut inget emot den exploderande tillväxten av indiesegmentet av spelmarknaden. Tvärtom, det är ju en fantastisk möjlighet för de lite ålderdomligare och enklare spelen som de stora grabbarna i fina kontorsskrapor inte har tid med att sätta ihop längre. Men när man kollar igenom indiesegmenten på t.ex. Steam, eller nu idag senaste Nindies (Nintendos egna show för indiespel), så är det väldigt sällan jag ser något som presenterar ett jordnära klassiskt spel som kan få mig att slita mig från de större spelen.

Det är tusen och en varianter av tvådimensionella plattformsspel och sidscrollande shooters, där hela grejen är att det ska vara så vrickat och gimmickartat som möjligt. Typ spela som streckgubbe och slåss mot suddgummin, eller varför inte en skjutare där du pepprar vingummin mot jättebäbisar?

Jag skulle vilja se fler små talangteam som fixar spel med riktigt intressanta eller klassiska koncept. Stardew Valley är ett strålande exempel, som tar efter och bygger ut Harvest Moon-konceptet som vi ju alltid älskat. Eller varför inte The Escapist, ett seriöst rollspel med det underbara konceptet att utspela sig i ett fängelse. Tänk om någon kunde berika Nintendo Switch med ett utbyggt Advance Wars, eller kanske ett riktigt Grand Strategy-spel i klass med Hearts of Iron eller Civilization. Men nu när man sett Nintendos senaste showcase för indiespel så är det idel märkligheter. Jag kan bara fråga mig själv, köper människor verkligen de här märkligheterna i drivor? Tur att man i alla fall har The Escapist 2 och Showdown Hawaii att se fram emot...