Svenska
Blog
Varmluftspuffad mat!?

Varmluftspuffad mat!?

Skrivet av lopec den 12 november 2016 kl 02:22

Kör ju några år mellan inläggen här, så tänkte bjuda på ett lite matinspirerat denna gång!

Fått med mig en Philips AirFryer hem från jobbet i veckan, på prov i utbildningssyfte så att säga.

För er som funderar på vad detta är så kan jag väl kortfattat summera: Ingen fritös, men väl en kompakt varmluftsugn med kontinuerlig varmluft!

Fördelar mot en 'vanlig' fritös (som de flesta köper den som ett alternativ till):

Mindre eller ingen olja i tillagningen.
Säkrare hantering iom. ingen 200grader varm olja
Klart mysigare doft i köket, matos istället för bränd olja...

Nackdelar då? Finns givetvis även det;
När man pratar om pommes så är det inte riktigt samma resultat som i en fritös, inte riktigt lika krispigt som det blir när 50% av potatisen bytts ut mot olja, men å andra sidan bättre kvarvarande smak..
Tar ganska mycket plats, och kräver hyggligt god ventilation.
Man kan inte tillaga något med frityrsmet, så friterade räkor (med smet) är out of the question.

Nog om det, ikväll så tillagades middagen i denna svarta kreation och det blev riktigt smaskens. 6 förmarinerade kycklingben (chili+tryffel) tog 10+10minuter (200grader för ytan, sen 150grader för att det skulle bli färdiglagat) och hemmagjorda kroketter (potatis/vitlöksvariant) tog 4minuter på 200grader, så hela middagen klar på 25 minuter, är det bra eller bra?!
Tillbehören blev en snabb CF-sås med fetaost och lite plocksallad, alla i familjen nöjda!

Har man gott om utrymme i köket så kan en sådan här maskin absolut vara ett alternativ till traditionell matlagning. Kycklingen blev jämnare tillagad och klart saftigare än när jag kör den i ugn, kroketter kan vara svårt att göra utan vanlig fritös, blir ju inte alls bra i stekpanna så här vann AirFryern verkligen!

Fem tummar upp av fem möjliga blir betyget, och imorgon ska den nyttjas till äpple och ananasefterätt ;)

HQ