Svenska
Blog

USA dömer oskyldiga människor till döden

Skrivet av Lotus den 2 oktober 2012 kl 20:53

Jag skulle tro att väldigt få på GR är för dödsstraff, så jag antar att den här bloggen är vad jänkarna kallar för "preaching to the choir", men händelsen är ändå värd att uppmärksamma.

Damon Thibodeaux, som efter att ha suttit i isoleringscell i femton för ett brott han inte begått, släpptes nyligen från fängelset i Louisiana. Han dömdes till döden för våldtäkten och mordet på sin 14-åriga släkting Crystal Champagne. Med hjälp av DNA har han nu friats från alla misstankar kring brottet, och blir därmed den 141a personen i USA (och den andra i år) som friats efter sin dödsdom, en dom som bara får åläggas när det inte finns "any reasonable doubt" om att den åtalade är skyldig.

Man kan förstås ha olika åsikter kring huruvida det är moraliskt försvarsbart att låta staten avrätta människor, men få kan nog argumentera för att det är värt att behålla dödsstraffet när så fruktansvärt många har kunnat bevisas vara oskyldiga i efterhand. Utöver dessa som har turen att frikännas innan de blir avrättade finns det givetvis ett mörkertal som är oskyldiga men som aldrig lyckas bevisa det och blir därför avrättade för ett brott de inte begått.

Ett mycket sannolikt exempel på detta finner vi i fallet Troy Davis, som fick mycket uppmärksamhet när han avrättades den 21:a september förra året. Det fanns ingen teknisk bevisning som knöt honom till mordet, och sju av de ursprungliga nio vittnena som vittnade mot honom ändrade sig eller tog tillbaka sina utsagor i efterhand. Trots detta och enorma påtryckningar från bland annat Amnesty som samlade in över 650 000 underskrifter genomfördes avrättningen och en troligen oskyldig man dog.

Det faktum att USA var det enda G8-landet som avrättade någon förra året kan vara intressant att ha i åtanke när man funderar på hur långt "världens största demokrati" verkligen står över de där ociviliserade vildarna utanför Europa och Nordamerika.

USA dömer oskyldiga människor till döden

USA är i gott sällskap på listan över flitigast utövare av dödsstraffet år 2008.

HQ