Svenska
Jag rankar Tarantino

Jag rankar Tarantino

Skrivet av maedr den 18 januari 2022 kl 13:50

Bland det bästa med att blogga enbart för nöjes skull och ingenting annat är att jag kan skriva om vad än som faller mig in. Och inatt låg jag och tänkte på att jag borda ranka Tarantinos filmer. Precis som alla i min ålder och mitt filmintresse har gjort.

1. Pulp Fiction

För mig är Pulp Fiction helig. Orubblig. Ikonisk. Det är filmernas film och förmodligen den coolaste filmen som har gjorts. Den gjordes i en tid då inget liknande skapats, av en regissör vars stil ännu inte blivit trademark. Den bröt ny mark, vände och vred på storytelling och pressade ur sig repliker, scener och karaktärer vars närvaro ekar långt in på 2020-talet. Mästerverk.

2. Inglorius Basterds

Tarantinos egna tolkning av andra världskriget är hans näst bästa film. Till större delen tack vare Christoph Waltz nazist. Grejen är många filmer lever på sina första intryck. Som sig bör. Och Waltz liksom brände sig fast på hornhinnan med sin supervidriga (och roliga) nazistgalning. Förutom utom det så är själva handlingen är briljant, och scenen med kortspelet legendarisk. Magnifik rulle som jag ofta ser om. 

3. Once upon a time in Hollywood

Snacka om slowburn. Snacka om känsla. Det tog mig minst två gånger innan jag verkligen uppskattade storheten i den här filmen. Som kärleksförklaring till en svunnen tid är den perfekt, och som film nästan lika genial. Att kolla på den här filmen är som att dricka en fantastisk cocktail när solen smeker ansiktet, eller som att ligga och dra i sig i sängen en söndagmorgon utan att ha ett skit att göra. Den är så jävla len. Och så jävla bra. 

Dessa blir utan kommentar men rankas likt förbannat.

4. Kill Bill Volume 2

5. Django Unchained

6. Kill Bill Volume 1

7. Hateful Eight

8. Reservoir Dogs

9. Jackie Brown

10. Death Proof

Fan vad kul det är att lista grejer. Förstår charmen i det här.

HQ