Svenska

Hur är det med snus/tobak då?

Innan jag blev lärare var jag tobaksarbetare i 11 år. Jag var anställd på Swedish match lager under åren det låg en bit från Stigs Center i Gbg. Drömgig för någon som jag, där och då, iom att jag snusar, rökte för många år sedan och tar gärna en cigarr med jämna mellanrum. Under de åren såg jag på nära håll hur konsumenters snusvanor ändrades. Tex har lössnusbruket gått ner med väldigt många procent. Då det är tack vare Swedish match jag har såväl hus som lärarutbildning så är deras snus det enda jag köper, om jag inte gör mitt egna. Har gjort mitt egna snus sedan 2010. Har en paus just nu dock då jag ändrat mina snusvanor en hel del.

Så vad snusar/röker ni? Vad styr valet? Vitt snus, eller sk tobaksfritt snus, räknar jag med dyker upp här. För mig gäller Ettan om det är lössnus, i regel Kaliber original när det är portion. Röker inte längre, men när jag gjorde det var det John Silver som gäller. Med cigarrer är jag stort fan av Macanudo Robusto.

Jag är bortom beroende i princip 😅. Det har blivit en hobby, och livsstil, snarare.

HQ

Vilka GameCube-spel är "villhöver" enligt din åsikt?

Häromdagen öppnade medlem Siegfried upp ett viktigt ämne. Den om den bästa konsolen. Det är ett sånt där ämne som man kan dryfta om en halv natt. En reaktion jag fick var att jag kopplade in mitt GameCube och spelade ett fåtal av de spel jag har. Och jag insåg att jag behöver nog fokusera lite extra på den konsolen. Men trots att jag äger den för andra gången idag så är min erfarenhet av konsolen tämligen ringa, jag tenderade att satsa på säkra kort till den, då min dåvarande hustru inte älskade mitt tvspelsintresse. Jag börjar med att lista de spel jag faktiskt har:

Rocky

Mario kart Double dash

Metroid Prime

Die hard

Windwaker

Resident evil 

Soul calibur 2

FIFA world cup 2002

Spider-Man 

Så ok. Dags att göra en "bocka av"-lista. Vad rekommenderar du? Behöver inga motiveringar (men visst får du om du vill, sånt är alltid välkommet. Men alltså inte ett måste). Inte heller behöver du ta ställning till ev preferenser. Utan bara. Ja. Vad är Absoluta Måsten för att man inte ska behöva skämmas ögonen ur sig ungefär?

HQ

Tidernas bästa gitarrsolo

Jag gillar gitarrer. Jag gillar gitarrister. Jag har spelat ett gäng år och är habil i mina bästa stunder. Mången gång har jag talat mig varm för lirare som Steve Vai och Yngwie Malmsteen. Men faktum är att mitt favoritinstrument egentligen är stålsträngade akustiska gitarrer. Älskar ljudet. Ett fläskigt komp på en sån så är jag i himlen. Pga en olycka i samband med köksrenovering 2013 så saknar jag en ansenlig mängd kött på vänster fingertopp, varför jag inte kan spela längre stunder på sådana gitarrer. Men jag var inte beredd att sluta spela gitarr så det blev startskottet för att lära sig solospel på elgitarrer vars tunnare strängar tillåter mig att spela utan smärtor.

Så med tio års studier av gitarrteori och teknik så har jag utvecklat den paletten och idag är jag en gitarrsolonörd. Jag älskar gitarrsolon. Så mycket så att varje gång brorsans band (Raised fist) släpper nytt och jag hälsar på i studion så frågar jag om detta är skivan där de äntligen har ett gitarrsolo 😁. Och hur många duster har jag inte haft med Chefredaktören om Metallicas Kirk Hammett? För att inte tala om min ofrivillige gitarrlärare Elmo Karjalainen? Spoiler: de har fel och jag har rätt 😉. Iaf.

Jag lär mig sällan andras grejer. Att lära sig en annan gitarrists solon är litegrann som att förta magin i solot. Men så finns de där riktiga örhängena som man bara älskar. Och jag fick en fråga av min närmaste NO-kollega om detta. Det bästa solot. Vi har varsin gitarr på fakulteten som vi tar fram om vi är mellan lektioner samtidigt. Jammar. Så jag funderade en stund och insåg att skulle jag välja ett solo, ett sista jag lär mig, så skulle valet sannolikt falla på Dire Straits' "Sultans of swing".

Vid Teutates! Det solot har allt! Utmärkt ton, spelas med fingrar så det blandar oktavbaserade ackord med arpeggion och hoppar in och ut ur takten. Men alltid smakfullt. Och följer den klassiska amollpentatoniska skalan. Min första skala. Knopfler har ett så briljant öra och spelar simplistiskt men med fokus på varje not. Han gör inte ett enda notval utanför nämnda skala, men så som dessa kombineras så känns det som att han blandar in annat här och där. Men det är de där oktavackorden som lurar mig så gehörsspelare jag är.

Jag har två bubblare. Såklart. Kan inte finnas någon som argumenterar emot briljansen i solot. Så jag bjuder på dessa. För diskussionens skull. Båda ganska givna val egentligen.

Solot i "Hotel California". Är ifs två olika gitarrister, inte riktigt duell, men ändå. Också briljant i sitt utförande med välplacerade noter och framförallt perfekta fingervibraton.

Solot i Metallicas "The Unforgiven" som faktiskt sticker ut som det mest progressiva av dessa tre. Detta då solot såväl påbörjas och avslutas i den nu diskussionsmässigt etablerade amollpentatoniska men har sin mellanakt i Yngwie Malmsteens favorit; amollharmonisk. Två skalor vars blandande man aldrig kan misslyckas med.

Vad tänker ni, fans av gitarrbaserad musik? Vilka alternativ drämmer ni fram som Tidernas bästa gitarrsolo?

Besök nummer 2 i Fritsla spelbutik

Besök nummer 2 i Fritsla spelbutik

I veckan fick vi nys om att man tydligen kan slipa skivor hos nämnda butik. För 40 kr erhåller man en. Vi har ett exemplar av Super smash till WiiU som inte fungerat sedan 2016, så idag drog vi dit.

Samtidigt kastade jag ett djupare öga på spelen och hittade Dark souls 3 för 60 pix. Den följde med. Yngste pojken hittade Lego Jurassic Park (70), så den fick också följa med hem.

Super smash då? Nix. Slipningen tog inte. Men jag blev inte särdeles förvånad. De är luriga, Nintendos grejer. Men för 40 kr är det värt att försöka.

Trevlig helg på er. 😊

Litegrann om fågelspindelns anatomi

Litegrann om fågelspindelns anatomi

I augusti omplacerades min idag enda vuxna spindel, Kurt. Kurt är en Grammostola Pulchripes, modell större. Då min Lasiodora parahybana, Lasse, som var modell superstor gick bort pga ålder så fick Kurt ärva dennes terrarium som är 4x4x4 dm. Kurt brukade vara en väldigt aktiv spindel, ofta ute och pysslade med sitt och något av en bulldozer. Formligen avskyr växter tex. Dessa ska grävas ner! Men mellan augusti och i helgen så höll han sig gömd i sin tub av korkbark. Jag trodde att han var död ett tag, innan jag lyckades ta ett foto på honom där han satt och tryckte i vintras.

Men igår kväll kom jag på honom med att huffa och puffa. Efter en stund såg jag resultatet. Han hade ömsat och valde att dra ut sitt gamla skelett från korkbarken. Förmodligen för att kunna gotta sig lite till.

Så varför delar vi detta? Ja. Detta är alltså hans nyömsade skelett. Det var inga större konstigheter att dra ut det. Ner med pincetten bara. Kurt sa ingenting, satt bredvid och tittade på som det otroliga charmtroll han är. Det spindlar alltså gör är att vävnaden växer och då alla leddjur har exoskelett så påbörjas utvecklingen av ett nytt skelett ett tag innan de ömsar det gamla. När det är dags så spinner de en säng av nät, lägger sig på rygg och liksom "pumpar" sig ur det gamla skelettet. Inte helt olikt hur vi gör med hala tygmaterial efter svettig träning. Sedan gömmer de sig och låter det nya skelettet härdas. Det brukar ta ca en månad och under denna tid matar man dem inte då även tänderna har skelettdelar.

Tittar man under det som var mundelen så ser man den enda del av skelettet som täcker rumpan. Precis under det sitter spindelns boklungor. Dessa ser ut som grillen på en bil nästan. De öppnas och stänga i oregelbundna intervaller. Om du tittar på en insekt eller spindel och ser rumpan röra på sig så är det andningsrörelser du ser. Om det är en hona så sitter ytterligare ett litet snitt under boklungorna som man kan sära på. Som en tvärställd snipp ungefär.

Det jag kommer att göra är att koka upp skelettet i vatten med en droppe diskmedel. Detta kommer att skapa elasticitet i skelettet, vilket i sin tur kommer att möjliggöra för mig att se om Kurt är en Kurt eller... Kurtefine. Sedan kommer jag använda avklippta nålar för att nagla fast tårna mot en korkmatta, rama in och sedan får skelettet bli en del av undervisningsmaterielet på vår NO-fakultet.

Under avdelningen TV-spel noterar vi att det är denna art som utgör spindlarna i kloakerna i originalet av RE2. Delvis därför detta är en av mina absoluta favoritarter faktiskt 😊.

Nu ska jag hosta vidare då jag lyckades dra i mig ett par brännhår från skelettets brännhår i samband med närmare okulärbesiktning 😳.