Svenska
Blog
Sim racing bygget - del 10. Någon typ av milstolpe...

Sim racing bygget - del 10. Någon typ av milstolpe...

Skrivet av marcel den 13 april 2024 kl 03:04

…tror jag ändå att jag uppnådde i kväll…i natt. Jag kom P1 i ett online race! Visst det var bara en öppen nybörjar-server i ACC, så de jag körde emot var ju knappast Max Verstappen, men ändå. Det började med att jag kom in på servern för att köra ett race på Zandvoort där kvalet redan hade skett, så jag skulle starta från sista plats. Eftersom jag aldrig kört Zandvoort tidigare så hade jag ingen setup färdig för bilen och började därför pilla med det medan vi stod på banan och väntade på start, då blev jag (såklart) inflyttad i depån igen och fick starta därifrån :D

Nåja, det gjorde ju inget, jag hade som sagt inte kört banan tidigare och det var rätt bra att kunna ligga bakom hela fältet och kolla in bromspunkter och liknande. Racet var 15 minuter och jag slutade typ P7 efter att ha startat P15, men jag gjorde inga omkörningar vad jag minns utan det var bara för att folk kraschade till höger och vänster. Nåväl, när det racet var slut så började kvalet för nästa race. Nu hade jag fixat till setupen på bilen precis som jag vill ha den och jag lyckades ta P1 i slutet av kvalet. När race 2 sen startade så höll jag ledningen i två varv innan jag gjorde ett misstag och tappade ner till P3 som jag sen tappade till P4 innan det var målflagg. Inte så bra, men jag kände ändå att jag ville ge det ett race till innan det var dags att ge sig för dagen. I kvalet till nästa race gick det sådär, P3, men jag hade minst ett annat varv som var på väg att bli en förbättring när jag lyckades bromsa på mig och fick varvet struket efter att ha varit utanför linjerna. Sen i starten så missade jag totalt och tappade ner till typ P8 men en av de som körde om mig hade noll koll på bromspunkten till första kurvan och gjorde en Strike med en väldig massa bilar framför mig. Jag lyckades på något sätt trä bilen igenom den rörliga chikanen som bildats framför mig och ut ur kurva 1 så låg jag P2 med kanske 0.8 sekunder upp till P1, och med ett gap på kanske 3 sekunder till P3 då herr bowlingklot där bakom hade bromsat upp eller kört av alla andra förare. Så det var bara att fälla ner det virtuella visiret och ta upp jakten. P1 hölls av en McLaren och han eller hon var snabb. I flera minuter så höll vi avståndet till varandra, på vissa delar av banan kom jag någon tiondel närmre, och på andra så tappade jag någon tiondel. Jag hoppades att om jag kunde ta mig lite lite närmre så skulle McLaren föraren bli nervös och kanske göra ett misstag. Och någonstans kring tre fyra varv kvar så skedde precis det. Jag hade tagit mig lite närmre inför den väldigt skarpa chikanen i slutet av varvet, och McLaren missade bromspunkten och åkte av banan in i chikanen och lyckades sen inte komma tillbaka på banan tillräckligt snabbt innan andra knycken i chikanen och fick därför ett väldigt dåligt spår ut på den lilla raksträckan som leder ner till de sista två kurvorna innan start och målraksträckan. Så jag lyckades köra om på den lilla raksträckan och satt plötsligt i ledning med bara några varv kvar. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte blev väldigt nervös av detta.

Jag valde iaf att fokusera enbart på min körning, tänkte att kör den om så kör den om, men sitter jag och kollar i backspegeln så kommer jag definitivt att göra ett misstag och krascha bilen, så kör bara ditt eget race och se hur långt det räcker. Förmodligen så var dock McLaren föraren så frustrerad på sitt misstag så han eller hon började överköra bilen och tappade tid i nästan varje kurva. Så ut på sista varvet så hade jag en ganska betryggande ledning på 2 sekunder och visste mer eller mindre att jag skulle klara det så länge jag inte klantade till det rejält. Det gjorde jag som tur var inte utan förstaplatsen bärgades utan mera drama. Jag var dock helt genomsvettig när jag väldigt glatt kopplade ner från servern, och pulsen tog några minuter att lugna ner sig till vilopuls.

Ett litet steg, eller en liten milstolpe känns det ändå som. Bara att våga köra online mot främlingar kändes som ett viktigt steg. Att sen se att iaf mot andra blåbär så kan man ändå köra ett någorlunda vettigt race, att kvala bra och sen faktiskt lyckas köra för sin första seger. Jag tror jag får 3D printa en liten pokal imorgon :D

HQ
Sim racing bygget - del 9. Glädje och tacksamhet...

Sim racing bygget - del 9. Glädje och tacksamhet...

Skrivet av marcel den 9 april 2024 kl 22:52

…är känslorna för dagen. Idag kom nämligen ett ganska speciellt paket på posten. Petter, erbjöd i en tidigare blogg att jag skulle få köpa Asus bezel free kit till ett riktigt bra pris. Det riktigt bra priset visade sig vara helt gratis, vilket ju är ungefär det absolut bästa priset man kan få. Så självklart tackade jag ja till en så fantastisk deal. Bara där är jag mer än tacksam, jag är inte för fin för att ta emot saker, men jag skulle aldrig be om att få någonting gratis, utan ”man betalar för sig” som pappa alltid säger. Jag fick sen ett mejl att kittet var på väg där Petter också skrev att han skickade med ett par handskar och en överraskning. Återigen tacksamhet, fan va juste liksom! Jag var redan på jakt efter ett par bra men billiga handskar, eftersom jag upplever att det ibland behövs ett bättre grepp på ratten än vad bara händerna kan ge, speciellt när det gått en stund och man svettas om händerna, så verkligen perfekt! Vad överraskningen kunde vara kunde jag inte ens föreställa mig, men tänkte väl att det skulle vara någonting litet eftersom jag redan fått mer än nog.

Fick iaf. notifikations sms idag att paketet fanns på Norrtälje tobakshandel för upphämtning, så drog dit i ilfart efter jobbet. Sen hem och sköta pappa-sysslor, så laga biff stroganoff, äta, diska, the usual stuff. När allt äntligen var klart så öppnade jag paketet och wow(!), överraskningen var verkligen bättre än vad jag hade kunnat gissa mig till om jag så fått gissa resten av dagen. En Sim Dash! Så jävla nice! Håller as we speak, eller jag skriver iaf, på att printa ett par fästen till den på 3D printern (bra sak ändå). Med i paketet låg också ett väldigt fint brev av Petter, med lite text om sakerna och lite tips om dashen och ett tack till mig för att jag skriver den här bloggen. Varsågod såklart, men det är verkligen jag som ska tacka här! Jag blev väldigt väldigt glad för det här och det var på alla sätt mer än vad jag räknade med!

Nåväl, bezel kittet installerades på en gång och testades med några snabba (ha ha, nåja) varv runt Catalunya i en Porsche GT3 med Gulf livery (kanske min favoritbil någonsin). Jag märkte med en gång att man mer naturligt kollar längre in i kurvorna med kittet installerat. Tidigare så stoppade man ofta, utan att tänka på det, med blicken där bezeln gick, och fick liksom ”manuellt” tvinga sig själv att kolla på nästa skärm. Nu flöt det på betydligt smidigare och det här märkte jag efter bara några kurvor. Så jag kan verkligen rekommendera detta kitt, eller DIY varianten av det med delar från en LCD TV för det var verkligen en omedelbar förbättring för ”känslan” eller ”immersion” som de engelskspråkiga säger.

Imorgon hoppas jag kunna installera dashen, måste som sagt printa ett par fästen först, och rekvirera ett par skruv i lämplig diameter och längd bara.

HQ
Sim racing bygget - del 8. Don't take me out coach, I can still race...

Sim racing bygget - del 8. Don't take me out coach, I can still race...

Skrivet av marcel den 6 april 2024 kl 10:10

…som Chuck Armstrong skulle ha sagt. Igår kväll var jag lite slarvig när jag körde min Ferrari 296 runt Hungaroring i ett race mot spelets AI. Jag behöver öva massor för att våga mig på att racea online, inte så att jag behöver vara snabbast i världen, men man vill ju inte vara ett totallt blåbär heller. Jag har blivit så pass mycket bättre sen jag startade det här mästerskapet att jag ganska enkelt kan ta vinsten om jag bara håller tungan i rätt mun och när slarvet inträffade så låg jag säkert sju sekunder framför bilen bakom och skulle bara cruisa i två tre varv till innan racet skulle vara över. Det var i den snabba kurva 6 som jag förmodligen tog curbsen lite för hårt (inte bra i en Ferrari) och helt plötsligt så hade jag noll grepp i bakdäcken och bilen for av banan. Någonstans i detta så greppade framhjulen upp på något, eller om de gick på en kant eller så, men plötsligt så drog ratten till ORDENTLIGT i händerna på mig, och jag höll väl säkert inte jättebra i ratten heller. Fick stopp på bilen innan den gick in i barriären iaf och gjorde en snabb trepunktsvändning och gav mig ut på banan igen, men märkte efter någon kurva att jag hade rätt ont i höger tumme/handled. Lyckades iaf precis hålla AIn bakom mig och kunde efter några varv vinna racet.

Men jag känner av det idag också, inte så att det är svullet, men det känns liksom. Att man kan skada sig, om än lätt, av att köra sim racing är ju lite galet. Och lätt och lätt förresten, jag har ju bara 12nm i min bas, de finns ju de som levererar över 30nm, vad hade hänt om jag kört med en sådan inställd på 100% kraft?

Nåja, för att undvika att det sker igen så är det framförallt två saker jag tänker mig ska minska risken. Dels ett par handskar för bättre grepp på ratten. Där ligger det redan ett par i ett paket någonstans i världen på väg hit. Det andra är väl att skaffa en ratt som passar bättre för just GT3 (och GT2 och GT4) racing än den runda kringlan jag har nu. Det må vara den absolut mest mångsidiga formen av ratt, men det är det gamla talessättet “a jack of all trades, master of none”. Om jag ska köpa en eller bygga en själv är frågan bara, jag gillar ju verkligen att DIYa och bygga saker, så jag ska nog ge det ett försök, och dessutom så behöver jag nog spara en månad eller två om jag ska köpa en ratt av lite bättre kvalitet.

Sim racing bygget - del 7. Fun for the whole family...

Skrivet av marcel den 1 april 2024 kl 01:30

…har det varit den här första tiden med en ny rigg. Barnen, 11 och 14 år gamla, har varit inne i tid och otid och velat köra i simulatorn.  11 åringen kör rätt kasst om jag ska vara ärlig, mest gas och sen rakt in i närmsta barriär. Har försökt coacha honom lite och då går det lite bättre, men han verkar tycka att det roligaste är att bara köra rakt in i allt han ser, får kanske köpa Wreckfest åt honom.

14 åringen däremot är ganska duktig, speciellt på att drifta, något som jag själv inte alls har någon koll på. Han har ju en egen liten cockpit, med mina gamla Thrustmaster grejer på, som han uppenbarligen har övat med. Men han blev väldigt sugen på bättre uppsättning nu när jag byggde ihop min rigg, i första hand en bättre cockpit, den stolen han har flexar i både rattfästet, plattan för handbroms och växelspak och (framför allt) i pedalplattan, och i andra hand insåg han hur mycket bättre det är med tripla skärmar. Han har redan två 27” skärmar, så jag ska se om jag inte kan skaka fram en tredje. För cockpiten så tänker jag att jag skulle kunna bygga en trärigg. Jag skissade ihop en rigg av 45x95 regel och 16mm MDF skiva och materialet hamnar på ca 700 kr inklusive skruv och hjul (den behöver kunna rullas åt sidan enkelt), så det kanske får bli nästa projekt, för det vore väldigt kul att race:a mot varandra också. Och det gäller ju att uppmuntra när ens barn visar intresse för så vettiga saker som datorspel och sim racing 😊

Har också nästan fått till skärminställningen till 100% nu, det kanske inte går att få till bättre med de fästen jag har, men det är nästan perfekt, det är någon millimeter som är off i höjdled. Men det är verkligen ingenting man ser medan man kör pga att man har 100% fokus på vad som händer i spelet. Jag inväntar också en uppgradering i form av ett bezel free kit, men mer om det när det dykt upp och är installerat. För att få till perfekt vinkel mellan skärmarna så 3D printade jag helt enkelt en gradskiva, och jag har även printat lite andra smågrejer till riggen. En 3D printer är verkligen ett smidigt och mångsidigt verktyg till ens projekt.

Det här blev lite av en mellan-blogg för det har inte tillkommit något nytt till riggen, men lite tankar om nuläget och framtiden iaf.

Sim racing bygget - del 6. Äntligen...

Sim racing bygget - del 6. Äntligen...

Skrivet av marcel den 28 mars 2024 kl 00:05

…så är jag i gång. Det var en händelse full dag idag där först de två paketen från Amazon dök upp, och i dem låg det tre stycken 27” 1440 skärmar från AOC och i det andra paketet, tre stycken skärmfästen. Jag har också haft en idé om att det ska gå en sladd från riggen, allt annat ska kopplas in på riggen, inklusive datorn, så på väg hem från jobbet så plockade jag upp ett par konsoler och ett hyllplan. Jag svängde även förbi och skaffade mig två displayport kablar då jag bara hade en ledig hemma. Väl hemma var det sen bara att skruva fast allting, samt försöka ställa in sidoskärmarna så bra som möjligt med typ ögonmått. Skärminställningen är okej, det kommer behöva pillas med, kanske även köpa andra justerbara fästen som jag fick tips om i förra bloggen. Skärmarna linear upp ganska bra, men de är inte helt i nivå med varandra, jag skulle säga att de är 95% där. Det går alldeles utmärkt att köra i riggen, och när man väl kör så tänker man inte alls på att de inte är perfekta, men för min egen OCDs skull så ska de såklart sitta perfekt innan jag är nöjd.

Jag la ganska mycket tid på kabeldragning när jag satte ihop allt, då det alltid är enklare att göra det bra när man först sätter dit saker än att försöka dra om allting senare. Så jag är ganska nöjd faktiskt med hur hela schabraket blev nu när det är ihop-skruvat. Det går en strömkabel från riggen och allting annat kopplas in i den grendosan. Alla kablar är fastsatta med stripes eller velcroband och det ser relativt städat ut.

Jag 3D printade även en liten musplatta idag som jag skruvat fast på höger sida. Tyvärr hade jag bara halvgenomskinlig orange PLA att printa med, så den kanske kommer bytas ut. Jag gillar iofs orange, speciellt ihop med babyblått som på GULF sponsrade bilar, men då ska den ju inte vara genomskinlig.

Budgeten so far:

Säte 400 kr

Pedaler 2100 kr

Rigg 4750 kr

Rattbas 5999 kr

Ratt 2990 kr

Skärmfäste plus extra delar till riggen 3000 kr

Skärmar 5100 kr

Vesa fästen 200 kr

Displayport kabel 300 kr

Totalt: 24 839 kr

Och där är ju budgeten slut egentligen. Resterande 200 kr har jag säkert använt upp på skruvar, t-muttrar och brickor. Jag är ju dock inte riktigt nöjd än, så budgeten kommer att behöva utökas lite lite till i framtiden. Jag kommer att skaffa Mozas sekventiella växellåda, samt deras handbroms, det går på knappa 3000 kr ihop, efter det så kommer jag även behöva en till ratt, oklart vilken än. Samt att jag vill jobba mer med att göra riggen mer ”immersive”, tex med ett tak. Men jag tycker ändå att jag lyckades hålla mig till budgeten, riggen är helt och hållet körbar, alla kritiska komponenter är på plats. Den känns oerhört bra att sitta i jämfört med den enkla stol vi har i sonens rum, eller jämfört med hur jag började med att sitta med kontorsstol och pedalerna mot en vägg för att de inte skulle skjuta i väg. Den är relativt kompakt, även om den på intet sätt är något man missar när man kliver in i rummet :D