Svenska
Blog
Pitstop: F1 2024 Saudi Arabian Prix

Pitstop: F1 2024 Saudi Arabian Prix

Ännu en klinisk seger från den dominanta, ostoppbara Max Verstappen som kammade hem sin nionde raka seger och tillsammans med Sergio Perez säkrade ett dubbelt podium för Red Bull. Helt enkelt makalöst och inget kan just nu mäta sig med Adrian Neweys kreation i händerna på den flygande holländaren. Lika tråkigt som imponerande och det var på det hela taget ett osedvanligt lugnt och händelselöst lopp i Jeddah, en bana som annars alltid bjuder på lite överraskningar. 

Men, med det sagt. Om vi blundar för de lite märkliga besluten från helgens stewarts och de överdrivet dominerande tjurarna så är helgens största behållning den sensationella debuten från gröngölingen Oliver Bearman som ju fick hoppa in och täcka för Carlos Sainz Jr. Vilket otroligt lopp för grabben, och något som med största sannolikhet nu säkrat honom en plats på startfältet inför nästa säsong. Inte i Ferrari så klart, men antagligen Haas. Vilket inte är så fy skam döma av deras förvånansvärt positiva tempo denna säsong.

Tristare var det i så fall för Mercedes och varken Hamilton eller Russell verkade ha ett speciellt lätt lopp, något som också i slutändan resulterade i en sjätte respektive nionde plats över mållinjen. Fortsatt kämpigt var det också för Alpine och Sauber men även RB hade det oväntat svårt, trots en riktigt bra insats från Yuki under kvalet igår. I kontrast så genomförde Fernando ett riktigt snyggt lopp, vilket dessvärre inte kan sägas om hans stallkompis Lance som ännu en gång bestämde sig för att utforska barriären på nära avstånd. Ren pannkaka. 

Nej, vi får helt enkelt fortsätta med att hålla till godo med allt drama som Red Bull just nu genererar. Något som förhoppningsvis kommer kunna underhålla oss under de två veckor av stiltje som väntar innan F1-cirkusen landar i Australien. 

Vad tyckte du om dagens lopp?

HQ
Tidernas rysligaste filmscener (4)

Tidernas rysligaste filmscener (4)

The Descent (2005) - “First contact”

Den brittiska filmskaparen Neil Marshall gav oss inte bara en av tidernas otäckaste filmer med The Descent men också en av de mest rysliga scenerna. För när monstren som bor i det underjordiska grottsystemet väl introduceras så är det både oväntat och olidligt snyggt. För efter en långsam uppbyggnad och nästan 40 minuter av klaustrofobi som bara växer i styrka, så är de köttätande, nakna monstren det sista man behöver. 

Vad som dessutom säljer skräcken ännu mer är det faktum att skådespelarna på förhand inte hade en susning om hur varelserna såg ut, och precis som i scenen med Chestburstern i Alien är reaktionerna från de involverade genuina. 

Vilka är dina minnen från The Descent? 

Tidigare inlägg i denna bloggserie

Fire in the Sky (1993) - “Alien abduction”

Insidious (2010) - “The Man With Fire on his Face”

Twilight Zone the Movie (1983) - “There’s something on the wing!”

 

 

HQ
Tommy Johansson rockar vidare

Tommy Johansson rockar vidare

Cirkeln är sluten, och en av de skönaste rösterna i vårt avlånga land har återvänt till den plats där all en gång började för honom. Nämligen, metalcovers baserade på låtar från ABBA:s digra katalog av gulddängor, och man kan inte annat än le och gunga med av rent välbehag.

Lyssnar du på Tommys fredagscovers och vilka är i så fall dina favoriter (hittills)?

Pitstop: F1 2024 Saudi Arabian Prix Qualifying

Pitstop: F1 2024 Saudi Arabian Prix Qualifying

Förra helgens lopp är knappast något som kommer att gå till historieböckerna, men nog tusan är det otroligt kul att årets säsong av F1 äntligen är igång igen. Veckan har ju så klart dominerats av dramat runt Red Bull, Christian Horner och de påstådda interna stridigheterna angående vem som faktiskt skall vara den ledande kraften efter Dietrich Mateschitzs bortgång. Vilket uppenbart lämnat ett vakuum som den thailändska likväl som den österrikiska delen av bolaget krigar om. I varje fall om vi ska lägga någon vikt vid allt skvaller.

Det har i all ärlighet varit lite tröttsamt, så det är väldigt skönt att nu kunna fokusera på nästa lopp, den ständigt lika förrädiska banan i Jeddah. Ett race som varje år sedan dess introduktion lyckats bjuda på riktigt bra, galen racing. Kvällens stora överraskning och den förare som tveklöst har flest ögon på sig är debutanten Oliver Bearman, knappt 18 år fyllda och inkastad i Ferrari som temporär ersättare för Carlos Sainz Jr. Snacka om att göra F1-premiär med buller och bång, ett otroligt tillfälle för F2-stjärnan att visa upp sina färdigheter. 

Föga förvånande så var det Alpine och Sauber som tillsammans med Sargeant från Williams var först att falla under kvalets första del, och där finns nog en god chans att de även kommer vara bland de sista att korsa mållinjen under morgondagens race. För i all ärlighet ser både Alpine och Sauber helt hopplöst borttappade ut, vilsna bortom all räddning och när det kommer till Sargeant så fortsätter han alltjämt att vara en besvikelse. 

Williams behöver helt enkelt en mer kompetent individ i det där andra förarsätet, och högst sannolikt lär Andrea Kimi Antonelli bli erbjuden den möjligheten. Förutsatt att inte Mercedes själva vill knipa den unga talangen till att fylla Hamiltons plats när han lämnar i slutet av året. För jag är helt övertygad om att detta blir Sargeants sista säsong, och fortsätter han underprestera på detta vis kan jag absolut tänka mig att han blir ersatt redan under sommaruppehållet. 

För Mercedes blev kvalets sista, klämtande minuter tyvärr lite av en katastrof. Varken Hamilton eller Russell lyckades åstadkomma något utöver det vanliga. Istället var det McLaren som stod för krutet med både Piastri och Norris på femte respektive sjätte plats inför morgondagens lopp. Kul för Leclerc att han lyckades kriga sig till den nästa bästa tiden också, och till absolut ingen förvåning så dominerade den flygande holländaren med god marginal.

Det är olycksbådande för resten av fältet och Max själv beskrev bilen som “på räls”, en otäckt perfekt kombination mellan människa och maskin. Kommer han kunna kamma hem ännu en seger i morgondagens lopp? Ja, mycket pekar väl på det och klockan 18 imorgon går starten och där finns mycket som pekar på att vi har en del intressanta strider att se fram emot, Jeddah brukar inte göra en besviken.

Vad tyckte du om dagens kval?

 

Tidernas rysligaste filmscener (3)

Tidernas rysligaste filmscener (3)

Jag bjussar vidare på ännu fler rysliga scener från skräckfilmer, och påminner återigen att samtliga av dessa är helt utan inbördes ordning. 

Fire in the Sky (1993) - “Alien abduction”

Utomjordingar i alla dess former är något som alltid fått det att krypa i kroppen på mig. Kanske är det traumat som E.T lämnade efter sig när jag var tre äpplen hög och fick se honom ligga döende vid en flod i inledningen till filmens avslutande akt. Eller när föräldrarna hyrde Christopher Walken-filmen Communion, ovetandes om dess minst sagt rubbade innehåll - vilket orsakade mig sömnproblem i veckor efteråt. Till och med episoder av Arkiv X innehållande utomjordingar var svåra för mig att hantera när de sändes på TV under 90-talet.

Men inget kommer i närheten av skräcken under de sista scenerna av Robert Liebermans Fire in the Sky, eller "Bortförd" som den även är känd för här i vårt avlånga land. Filmen som förtäljer historien om Travis, och hur han påstås ha blivit bortförd av utomjordingar, ger väldigt lite tydliga svar och som tittare lämnas du lika oförstående och gissande som hans familj och vänner runt om. Det är inte förrän under filmens sista, skärrande akt som fasorna han upplevt tydliggörs i en tour de force av praktiska specialeffekter. 

Det är en scen man sent glömmer, bedövande tystnad, mixat med ljud av maskiner, tuber och nålar. Destillerad, högkoncentrerad skräck som plockar och lånar friskt från de alla de konventionella fasorna som normalt associeras med utomjordisk bortförsel, men som tar sig friheten att skruva upp de viscerala aspekterna till elva. Liebermans kameraarbete är utsökt och Travis minspel i en klass för sig, det är mardrömsmaterial utan motstycke.

Håller du med om Fire in the Sky, eller finns det någon annan scen med onda utomjordingar du personligen finner ännu rysligare?