Svenska
Blog
Pitstop: F1 2024 Chinese Grand Prix

Pitstop: F1 2024 Chinese Grand Prix

Shanghai blev inte helt oväntat en demonstration i Verstappen-ism, när holländaren för 58:e gången i ordningen knep vinsten och fullständigt krossade motståndet i sin RB20. Men dominansen till trots var loppet ett underhållande sådant fyllt av mervärden att plocka med sig. En enastående uppvisning i publikengagemang som ledde upp till ett väldigt känslosamt ögonblick för Zhou. Det var nästan så att man kunnat tro att grabben vunnit loppen, sådant var publikens jubel.

Leclerc byggde vidare på framgångarna från sprinten och var märkbart mer bekväm i sin SF20. Misstagen som präglat så många av hans senaste lopp lyste i sin frånvaro och för första gången på ett tag så trumfade han stallkompisen Carlos Sainz Jr med en stilig uppvisning i teknik. Även Lando Norris lyckades avsluta helgen på topp, och körde likt besatt i Verstappens kölvatten innan han korsade mållinjen som andra man och därmed också sitt bästa resultat hittills för säsongen.

En jagande Perez kunde inte rå på Norris i sin McLaren och fick trots ett väl genomfört lopp nöja sig med tredjeplatsen. Otippat men kul, med de två Ferrari-bilarna hack i häl. Bland de två Mercedes-bilarna var det återigen Russell som dominerade och körde ett fläckfritt om än anonymt race, lite i skuggan av andra händelser på banan. För att Hamilton inte är nöjd med årets bil är ingen hemlighet, vilket han också gav uttryck för vid flera tillfällen under dagens lopp på radion.

Jag är väldigt övertygad om att vi nästa år kommer få se en pånyttfödd Lewis, för så som han för sig just nu är bara ledsamt. Han har checkat ut från Mercedes mentalt, och årets säsong kommer tveklöst bli en av hans sämsta i karriären på grund av det. Men han har fortfarande (förhoppningvis) många år kvar, förutsatt att saker och ting går väl hos Ferrari för honom. För att ålder bara är ett nummer, det har onekligen Fernando Alonso lyckats bevisa - som återigen körde ett helt fenomenalt lopp.

Spanjorens förmågor bakom ratten är imponerande, och efter att han sent under loppet fått ett set nya mediums bjöd han upp till en sällsamt stilfull dans av imponerande omkörningar. Tempot var minst sagt imponerande och hade där bara funnits några varv kvar hade han högst sannolikt även hunnit ikapp och kört om Russell. Hatten av till Hulkenberg också, som knep dagens sista poäng med en stabil tiondeplats efter ett väl genomfört lopp.

Dagens största snackis är väl snarare Lance Stroll, som ännu en gång blev påkommen med att sova bakom ratten när han drällde rakt in i Daniel Ricciardos bil och därmed också krossade hans förhoppningar om potentiella poäng. Vilka absolut fanns på tapeten givet hur väl han faktiskt kört under helgen. Än värre blev det efteråt när Stroll under intervjuer slog ifrån sig allt ansvar gällande incidenten och i skrivande stund bubblar det fortfarande friskt online kring hans bristfälliga beteende. 

Det är ju inte heller första, och garanterat inte sista gången som detta sker. Visst han fick 10 sekunders straff och en handfull prickar på sin licens, men grabben verkar ju inte lära sig och hans återkommande inblandning i incidenter lär inte sitta vidare väl bland de andra förarna heller. Men samtidigt, så länge hans pappa fortsätter att betala och därmed också garanterar Lance sin plats i stallet så struntar han nog högaktningsfullt i vad de andra tycker om honom. Så länge han får leka racingförare. 

Vad tyckte du om dagens lopp? Och vilka är dina tankar om Lance situation och beteende?

 

HQ
Pitstop: F1 2024 Chinese Grand Prix Qualifying

Pitstop: F1 2024 Chinese Grand Prix Qualifying

Efter ett fem år långt uppehåll är vi äntligen tillbaka på kinesisk mark, och säga vad man vill om landet och dess förtryckande styre, men Shanghai Grand Prix går i varje fall sällan av för hackor. Banan har som bekant både den längsta kurvan likväl som den längsta raksträckan på kalendern, och ger dessutom rätt bra möjligheter till omkörningar på sina ställen. Något vi till viss mån fick uppleva under sprinten tidigt i morse.

För ja, likt en dåre satt jag där klockan fem svensk tid och tittade på säsongens första sprint. Ett format de ännu en gång stuvat om lite jämfört med tidigare år, men som fortfarande känns en aning konsekvenslöst om du frågar mig. Nog för att jag alltid uppskattar mer F1 men som många andra påpekat så spolierar sprinten loppen en aning, och ger oss en tydlig fingervisning om det utfall vi kan komma att förvänta oss.

Vilket, baserat på morgonens resultat, sannolikt kommer att innebära en jordskredsseger för Verstappen med Perez på en avlägsen men trygg andraplats. Ferrari har förvisso visat prov på att kunna, i varje fall bitvis, hålla tempo med Red Bull. Men det tåls att sägas att här i Shanghai såg det direkt oroväckande ut och i händerna på Max är RB20 återigen ett raketskepp av sällan skådat slag. Nej, underhållningen lär istället komma från den extremt täta klungan bilar bakom.

För tydligt är att både McLaren och Ferrari, möjligen även också Aston Martin och Fernando Alonso, var väldigt jämlika och vem som nu kan tänkas kliva upp på podiet vid sidan av Max och Perez är i skrivande stund väldigt svårtippat. Mina personliga förhoppningar är så klart att vi får se Leclerc glida över mållinjen som trea, och helt orimligt är det nog inte. Han verkade trots allt mer bekväm i sin SF24 än vad vi sett tidigare i år, men frågan är om det räcker för att stå emot Sainz som just nu befinner sig i sitt livs form. 

När det kommer till morgondagens lopp, frånräknat ovan nämnda förare, så blir det intressant att se hur Hamilton kommer att avancera genom fältet. För efter ett katastrofalt kval och en 18:e startposition imorgon har han onekligen en hel del jobb framför sig. Likaså blir det spännande att följa Ricciardo som med sitt nya chassi faktiskt för första gången hittills i år lyckades överträffa sin stallkompis Tsunoda, med råge dessutom. Och han kan nog må bra av lite framgång efter vad som varit en rätt vissen inledning av hans säsong.

Vilka är dina tankar efter sprinten och kvalet, och vad tror du om morgondagens lopp?

 

HQ
Pitstop: F1 2024 Japanese Grand Prix

Pitstop: F1 2024 Japanese Grand Prix

Det kändes onekligen en smula okristligt att släpa sig upp strax efter sex-tiden i morse. Katterna blängde på en som om man inte vore klok, och det var ju knappt att solens ens hunnit krypa upp över horisonten. Men, det var ju så klart värt mödan och jag är sällan den som missar en pre-race show. Det är trots allt det perfekta sättet att bygga upp inför starten. Allt sus och brus, sista-minuten-intervjuerna och springet i paddocken. 

Jag älskar varje sekund av det, och undertecknad tackar aldrig nej till att få se någon av sina favoritförare dominera. Tråkigt säger så klart de flesta, och jag förstår. Men för mig handlar det mer om att se en person på höjden av sin karriär, där dennes redskap transformerats till vad som närmast kan beskrivas som en extra kroppsdel. De är i full kontroll och man ser varken individen eller maskinen, bara en perfekt fungerande entitet. 

Så efter det lite snöpliga, tidiga avslutet i Australien var Verstappen tillbaka med besked. Men detta gällde inte bara honom utan hela Red Bull, som upplevdes som kollektivt samlade och lugna - målmedvetna. Vilket man kan förstå efter att alls sus kring Horner, stallets påstådda interna maktkamp och möjligheterna till att Verstappen kunde lämna. Att slippa allt det där, pressens hunsande och allt skvaller, är så klart otroligt skönt. 

Inte minst märks det också på Sergio Perez som tycks ha funnit en form av acceptans i sin roll - till slut, och dessutom åstadkommer fantastiska resultat på grund av det. Så lugnt och samlad har jag inte sett honom någonsin, jag skulle till och med vilja påstå att Perez just nu kör bättre än han någonsin gjort. Något som också kan påstås om Carlos Sainz Jr, som just nu inte sätter en enda fot fel.

Och visst, jag förstår Ferraris beslut att ta in Hamilton - grabben är ju trots allt sportens största reklampelare, en stjärna likt ingen annan. Så frågan är ju bara var i hela friden Carlos kommer att hamna till nästa säsong. För mer dagens tredjeplats påvisar han bara ännu en gång på vilken otrolig nivå han just nu opererar, både fysiskt likväl som mentalt.

Kan det möjligen bli så att han kommer att hamna hos Red Bull och förädlas till deras nästa stjärnskott? Perez är knappast någon ungtupp länge och Verstappen lär inte stanna kvar bortom 2028, döma av vad han sagt under intervjuer. Det hade onekligen varit en spännande kombination, den stora frågan är väl bara om holländaren och spanjoren dragit jämnt

Vid sidan av Carlos Sainz måste jag ju så klart även belysa Yuki Tsunoda också, som lyckades kamma hem en tiondeplats - och därmed poäng, på hemmaplan. Stort och så klart otroligt kul för honom. Han körde verkligen klanderfritt idag och teamet gjorde ett strålande jobb med bytet av däck under pitstop. 

Speciellt vid tillfället då han kom in samtidigt som fyra andra förare i en enda stor klunga, och de lyckades skicka ut honom snabbast av alla. För med dagens framgångar är det bara ännu en fjäder i hatten för Tsunoda jämfört med hans påstådda baneman Daniel Ricciardo som (tyvärr) alltmer faktiskt framstår som en föredetting. Även om det ännu är lite väl tidigt att döma ut den glada Australiensaren ännu. 

Haas får väl också sägas vara en av säsongens fortsatta överraskningar och det var inte långt ifrån att både Magnussen och Hulkenberg kunde ha fått poäng. En stor kontrast mot föregående säsong och bilen verkar inte längre dras med de problem som sänkte stallet hela förra säsongen. Inte för att vi kommer kunna vänta oss något podium, men tydligt är att de kommer kunna ta ett steg fram jämfört med tidigare. 

En klar framgång för nya stallchefen Ayao Komatsu, vars lugn och låga profil verkligen går stick i stäv med Guenther Steiners grova sätt att vara, och kanske var exakt vad stallet faktiskt behövde. Tydligen ska bilen också nu uppdateras mer frekvent jämfört med föregående säsonger, med små men inte obetydliga förbättringar. Jag önskar dem i varje fall all lycka och det är kul att se Haas åtnjuta lite framgång för en gång skull. 

Om två veckor är det dags för Kina och Shanghai att bjuda in till motorfest, vilket blir första gången F1 besöker landet sedan pandemin utbröt. Så det kommer bli minst sagt spännande, och räkna med knökfulla läktare!

Vad tyckte du om dagens lopp?

Tidernas rysligaste filmscener (5)

Tidernas rysligaste filmscener (5)

Då var det dags igen, och efter lite uppehåll är det mer än hög tid att fortsätta bjussa på några av filmvärldens (i min åsikt) rysligaste scener. Håll till godo!

Lake Mungo (2008) - “Cell phone footage”

Jag var sen till festen med Lake Mungo, för precis som många andra var detta en film som fullständigt passerat under radarn. Stämpeln av att vara found footage är ofta nog för att jag ska välja att skippa en film, men med Lake Mungo gjorde jag sannerligen ett grovt misstag. 

Men, bättre sent än aldrig brukar man ju säga, och nog tusan blev jag rikligt belönad när jag äntligen fick för mig att sitta ner och titta igenom Joel Andersons rysare för första gången häromåret. Smart, skärrande och djupt otäck på sina ställen. 

Inte minst då scenen när brodern hittar sin drunknade systers mobil och spelar upp ett videoklipp som denne filmat en kväll vid sjön där hennes lik sedermera upptäcktes. Fy tusan säger jag bara.

Har du sett Lake Mungo, och håller du med mig?

Tidigare inlägg i denna bloggserie

The Descent (2005) - “First contact”

Fire in the Sky (1993) - “Alien abduction”

Insidious (2010) - “The Man With Fire on his Face”

Twilight Zone the Movie (1983) - “There’s something on the wing!”

Pitstop: F1 2024 Japanese Grand Prix Qualifying

Pitstop: F1 2024 Japanese Grand Prix Qualifying

Inget sätter guldkant på tillvaron som en helg fylld av F1, och efter besöket i Australien häromveckan är det nu Japan som bjuder in till motorfest. Något som undertecknad längtat efter. För loppet i Suzuka är alltid en av årets höjdpunkter, och inte nödvändigtvis på grund av mängden omkörningar. Nej, snarare dess klockrent fenomenala layout som definitivt är en av de främsta i världen, en klassiker på samma nivå som Monza, Interlagos eller Spa. 

Men det är inte bara Suzuka i sig, utan även de japanska fansen som bringar något väldigt unikt till evenemanget. Och när nu dessutom deras alldeles egna hemmaodlade förare Yuki Tsunoda är i sitt livs form, så har de något, eller någon - att verkligen ställa sig bakom och heja på. Vem vet, med lite jävlar anamma och en gnutta tur kan det mycket väl bli poäng på hemmaplan för grabben, och hur fantastiskt vore inte det? Jag håller i varje fall tummarna. 

Vad som däremot är långt mer säkert, är att Red Bull lär dominera morgondagens lopp. Under kvalet var både Verstappen och Perez mer än två tiondelar snabbare än närmast bakomvarande bil, vilket är olycksbådande för resten av fältet då loppen ofta är då Red Bull verkligen skiner. I all ärlighet så hade jag nog hoppats på lite mer från Ferrari efter framgångarna i Australien häromhelgen, men både Carlos och Charles tycktes ha det en smula kämpigt. 

Samtidigt är det alltid kul att se McLaren uppe i toppen och trots att de knappast lär kunna slåss om första eller andraplatsen med Red Bull imorgon så lär striden mellan dom och Ferrari kunna bjuda på en del underhållning. Vem vet, kanske kommer även Fernando Alonso kunna vara en del av den efter sitt strålande kval i morse. Kanske kan även Mercedes vara med på ett hörn om allt vill sig väl, fältet är trots allt väldigt tätt i fronten med bara ynka hundradelar mellan en del av bilarna.

Gott om anledningar till att släpa sig upp ur sängen klockan sju en söndagsmorgon i varje fall, och tack och lov har vi sedan lite mer normala tider att se fram emot under de nästkommande loppen.

Ser du fram emot morgondagens lopp och vilka tror du blir vinnare respektive förlorare?