Svenska
Blog
Pitstop: F1 2024 Bahrain Grand Prix Qualifying

Pitstop: F1 2024 Bahrain Grand Prix Qualifying

Två långa månaders väntan är äntligen över och årets säsong av världens snabbaste motorsport har officiellt börjat. Precis som tidigare är det Bahrain som står för kalenderns första evenemang och efter förra helgens tester var det kul att slutligen få se alla team bekänna färg. Inga fler tricks, bara ren, rå sanning, och visst tusan är där en del överraskningar som blottlagts. Lördagens lopp blir så klart det ultimata testet men gårdagens kval gav oss ändå en fingervisning om hackordningen vi har att vänta oss.

Att Red Bull och framförallt då Max Verstappen fortfarande är en ruskigt stark kombination råder det ingen tvekan om, men snaran har också tydligt dragits åt och tidsskillnaderna verkar inte vara fullt lika prominenta som föregående år. Både Ferrari och Mercedes ser ut att ha två otroligt kompetenta plattformar att bygga på, likväl som Aston Martin och McLaren. Även RB - före detta AlphaTauri, visade prov på framsteg och även de på förhand utdömda Haas imponerade, i varje fall Nico Hulkenbergs sida av garaget.

Den stora frågan när det kommer till det amerikanska teamet är dock fortfarande huruvida de fått kontroll på problemen med däckslitage från föregående säsong. Något som nya stallchefen Komatsu verkar ha lagt mycket fokus på och man kan inte annat än undra om 2024 kommer kunna bli ett trendbrott för gänget som under lång tid representerat sportens absoluta bottenskrap. För det råder nog ingen tvekan om att atmosfären i teamet lär ha förändrats en hel del efter att Guenther Steiner tvingades ut i julas.

Årets stora förlorare så här inledningsvis ser definitivt ut att vara Alpine, vars 10 kilo överviktiga bil med fältets minst pålitliga, svagaste motor placerade sig absolut sist med en 19:e respektive 20:e plats under kvalet. Ren och skär katastrof så klart och man kan inte annat än sympatisera med Esteban Ocon och Pierre Gasly som har en väldigt tuff säsong framför sig. Visst, McLaren var i en liknande situation förra året men hade vid det tillfället redan en b-spec-bil under full utveckling med tydlig åtgärdsplan. Något som Alpine inte verkar ha, alls. 

Slutligen måste jag även så klart nämna Williams som verkar gå från klarhet till klarhet, med en bil som tydligt tagit ett kliv närmare mittfältet även om kvalet i slutändan blev en besvikelse. En 13:e plats för Alexander Albon är förvisso respektabelt, speciellt så här tidigt på säsongen med en plattform teamet fortfarande inte till fullo kommit till grepp med om vi ska tro stallchefen James Vowles. Men för Logan Sargeant att kvala in på 18:e plats är inget annat än en besvikelse, och för honom är det upp till bevis eller försvinna som gäller 2024.

Vad tyckte du om kvalet och vad är dina tankar inför kvällens lopp?

 

HQ