Svenska
Blog
Tidernas rysligaste filmscener (3)

Tidernas rysligaste filmscener (3)

Jag bjussar vidare på ännu fler rysliga scener från skräckfilmer, och påminner återigen att samtliga av dessa är helt utan inbördes ordning. 

Fire in the Sky (1993) - “Alien abduction”

Utomjordingar i alla dess former är något som alltid fått det att krypa i kroppen på mig. Kanske är det traumat som E.T lämnade efter sig när jag var tre äpplen hög och fick se honom ligga döende vid en flod i inledningen till filmens avslutande akt. Eller när föräldrarna hyrde Christopher Walken-filmen Communion, ovetandes om dess minst sagt rubbade innehåll - vilket orsakade mig sömnproblem i veckor efteråt. Till och med episoder av Arkiv X innehållande utomjordingar var svåra för mig att hantera när de sändes på TV under 90-talet.

Men inget kommer i närheten av skräcken under de sista scenerna av Robert Liebermans Fire in the Sky, eller "Bortförd" som den även är känd för här i vårt avlånga land. Filmen som förtäljer historien om Travis, och hur han påstås ha blivit bortförd av utomjordingar, ger väldigt lite tydliga svar och som tittare lämnas du lika oförstående och gissande som hans familj och vänner runt om. Det är inte förrän under filmens sista, skärrande akt som fasorna han upplevt tydliggörs i en tour de force av praktiska specialeffekter. 

Det är en scen man sent glömmer, bedövande tystnad, mixat med ljud av maskiner, tuber och nålar. Destillerad, högkoncentrerad skräck som plockar och lånar friskt från de alla de konventionella fasorna som normalt associeras med utomjordisk bortförsel, men som tar sig friheten att skruva upp de viscerala aspekterna till elva. Liebermans kameraarbete är utsökt och Travis minspel i en klass för sig, det är mardrömsmaterial utan motstycke.

Håller du med om Fire in the Sky, eller finns det någon annan scen med onda utomjordingar du personligen finner ännu rysligare?

HQ