Svenska
Blog
Pitstop: F1 2024 Emilia-Romagna Grand Prix Qualifying

Pitstop: F1 2024 Emilia-Romagna Grand Prix Qualifying

Med lite knappt två timmar kvar till dagens lopp så är det hög tid att reflektera över gårdagens kval och veckorna som varit sedan Landos sensationella, välförtjänta första seger i Miami. Surret har varit påtagligt och inte minst gällande McLarens stora kliv framåt som nu förutspås kunna matcha Red Bulls tempo. Ett påstående som döma av gårdagens resultat och Landos otroliga hastighet i Miami, verkar bära en hel del sanning. Om inte annat så håller jag innerligt tummarna för det så att vi i slutändan får ett lite mer intressant och mindre ensidigt mästerskap i år. 

Det är trots allt förhållandevis tidigt på säsongen med gott om poäng kvar, mycket kan ännu hända trots att Max har en för tillfället relativt betryggande ledning i kampen om världsmästartiteln. Helgens stora hopp var så klart Ferrari, för vem kan missunna de röda och armén av tifosi en seger på hemmaplan. Det finns knappast något mer magiskt än det, vilket alla som minns Leclers seger i Monza för fyra år sedan. Men trots en rejält uppgraderad SF-24 så satte vindbyarna längs Imola käppar i hjulet för Scuderian. 

En tredje och fjärde startposition är ju så klart inget att fnysa åt, och Imola har en förmåga att kunna överraska när man minst anar det. Just nu ser det dock ut som att segern antingen kommer att gå till Red Bull eller McLaren. Båda har trots allt uppvisat fenomenalt långdistans-tempo och där finns väldigt lite som antyder att Max skulle kunna ha förmågan att springa iväg med ledningen på samma vis som han tidigare gjort. Jag är i varje fall osedvanligt spänd och laddad inför loppet som känns förhållandevis öppet, och jag vill ändå tro - eller hoppas, att McLaren faktiskt har möjlighet att säkra säsongens andra seger här. Om allt vill sig väl.

Ser du fram emot dagens lopp, och vem tippar du kommer stå segrande på pallen?

 

HQ
Retro Nonsens®: Nigel Mansell's World Championship

Retro Nonsens®: Nigel Mansell's World Championship

Många verkar vilja hävda att F1 är en av världens mest orättvisa sporter. Bäst bil vinner. Något som så klart är långt ifrån hela sanningen även om jag villigt ska erkänna att allting varit väldigt annorlunda ifall upplägget från de lägre divisionerna med standardiserade motorer och chassin hade använts. Men det är också dessa faktorer som gör F1 till vad det är, även om alla nejsägare och de oinvigda förbryllat skakar på huvudet åt ens till synes absurda passion för vad som i grund och botten är ett rikemansdagis. Men F1 har hängt med mig sedan barnsben och är djupt rotat i mig, med många av mina bästa minnen kopplade till sporten. 

Kanske inte konstigt då att ett de första spelen till mitt älskade Super Nintendo blev Nigel Mansell's World Championship. En riktig Mode 7-klassiker från brittiska Gremlin som till och med fick min för den tiden spelhatande fader att greppa tag om kontrollen och nyfiket prova på. För även om det knappast handlade om annat än lättsam arkadracing så är (och var) Nigel Mansell's World Championship utsökt underhållande. Snabbt och enkelt, med alla banor från dåtidens kalender representerade med så god detaljrikedom det nu gick. En ljuvlig upplevelse, speciellt när man susade fram i 300 knyck och pixlarna flög förbi en som arga getingar. 

Vilket racingspel dominerade din barndom?

Tidigare inlägg i denna bloggserie

Lawnmower Man

The New Adventures Of Speed Racer

Jönssonligan på Mallorca

Game Gear TV Tuner

Bingolotto

Drakborgen

American Gladiators

Game Genie

Tippen

Zombies Ate My Neighbors

Voxpop

Fångarna på fortet

Super Star Wars

Esselte Moviebox

Den Försvunna Diamanten

Hotel

Sim City 2000

FX Fighter

Body Blows

Cruis'n USA

Talisman

Batman: The Animated Series

Langoljärerna

Killer Instinct

Avgudens Förbannelse

Moonstone: A Hard Days Knight

Spökslottet

Dinosauriernas Glömda Dal

Big Red Racing

DuckTales

Rock n' Roll Racing

Vem där?

Micro Machines

Cool Spot

Scud Race

Barcode Battler

Drakar och Demoner

Heroquest

Dragon's Lair

Kongman

HQ
Retro Nonsens®: Lawnmower Man

Retro Nonsens®: Lawnmower Man

Teknologins kraft är något som alltid fascinerat likväl som det har skrämt. Frälsare eller fördömare. Ett tema som kultklassikern Lawnmower Man från tidiga 90-talet effektivt utnyttjade när den förde oss in i en futuristisk verklighet där datorer och virtuell verklighet inte bara var begrepp utan en del av vår gemensamma dröm om vad framtiden kunde bli. Historien som löst baseras på en berättelse av Stephen King lät oss följa i trädgårdsmästaren Jobes fotspår, och hur han genom virtuell verklighet och neurologisk manipulation transformerades till ett geni med nära gudalika krafter. Filmen lyckades i sanning fånga den tidens besatthet, med tankeväckande tematik kring framtidens teknologi.

Häpnadsväckande effekter och stark anknytning till tidens besatthet med virtuell verklighet grep onekligen tag i en och lämnade ett bestående intryck, även om det bitvis var lite väl skrämmande för den då åtta år gamla Mackan. Den påminner om den tid då många av oss för första gången började på allvar utforska den digitala horisonten. En till synes oändlig ocean fylld av möjligheter och där datorer och virtuell verklighet inte bara vara begrepp utan en dröm om vad framtiden kunde erbjuda. Visuellt må den ha tappat lite av sin lyster, och wow-faktorn skiner onekligen i sin frånvaro när filmen observeras med dagens ögon. Men vad som däremot bibehåller sin relevans, det är Lawnmower Mans centala berättelse och dess förmaningar om teknologins faror, vilka fortfarande är precis lika gripande och kuslig nu som då. En riktig kultklassiker.

Eller vad säger du?

Tidigare inlägg i denna bloggserie

The New Adventures Of Speed Racer

Jönssonligan på Mallorca

Game Gear TV Tuner

Bingolotto

Drakborgen

American Gladiators

Game Genie

Tippen

Zombies Ate My Neighbors

Voxpop

Fångarna på fortet

Super Star Wars

Esselte Moviebox

Den Försvunna Diamanten

Hotel

Sim City 2000

FX Fighter

Body Blows

Cruis'n USA

Talisman

Batman: The Animated Series

Langoljärerna

Killer Instinct

Avgudens Förbannelse

Moonstone: A Hard Days Knight

Spökslottet

Dinosauriernas Glömda Dal

Big Red Racing

DuckTales

Rock n' Roll Racing

Vem där?

Micro Machines

Cool Spot

Scud Race

Barcode Battler

Drakar och Demoner

Heroquest

Dragon's Lair

Kongman

Pitstop: F1 2024 Chinese Grand Prix

Pitstop: F1 2024 Chinese Grand Prix

Shanghai blev inte helt oväntat en demonstration i Verstappen-ism, när holländaren för 58:e gången i ordningen knep vinsten och fullständigt krossade motståndet i sin RB20. Men dominansen till trots var loppet ett underhållande sådant fyllt av mervärden att plocka med sig. En enastående uppvisning i publikengagemang som ledde upp till ett väldigt känslosamt ögonblick för Zhou. Det var nästan så att man kunnat tro att grabben vunnit loppen, sådant var publikens jubel.

Leclerc byggde vidare på framgångarna från sprinten och var märkbart mer bekväm i sin SF20. Misstagen som präglat så många av hans senaste lopp lyste i sin frånvaro och för första gången på ett tag så trumfade han stallkompisen Carlos Sainz Jr med en stilig uppvisning i teknik. Även Lando Norris lyckades avsluta helgen på topp, och körde likt besatt i Verstappens kölvatten innan han korsade mållinjen som andra man och därmed också sitt bästa resultat hittills för säsongen.

En jagande Perez kunde inte rå på Norris i sin McLaren och fick trots ett väl genomfört lopp nöja sig med tredjeplatsen. Otippat men kul, med de två Ferrari-bilarna hack i häl. Bland de två Mercedes-bilarna var det återigen Russell som dominerade och körde ett fläckfritt om än anonymt race, lite i skuggan av andra händelser på banan. För att Hamilton inte är nöjd med årets bil är ingen hemlighet, vilket han också gav uttryck för vid flera tillfällen under dagens lopp på radion.

Jag är väldigt övertygad om att vi nästa år kommer få se en pånyttfödd Lewis, för så som han för sig just nu är bara ledsamt. Han har checkat ut från Mercedes mentalt, och årets säsong kommer tveklöst bli en av hans sämsta i karriären på grund av det. Men han har fortfarande (förhoppningvis) många år kvar, förutsatt att saker och ting går väl hos Ferrari för honom. För att ålder bara är ett nummer, det har onekligen Fernando Alonso lyckats bevisa - som återigen körde ett helt fenomenalt lopp.

Spanjorens förmågor bakom ratten är imponerande, och efter att han sent under loppet fått ett set nya mediums bjöd han upp till en sällsamt stilfull dans av imponerande omkörningar. Tempot var minst sagt imponerande och hade där bara funnits några varv kvar hade han högst sannolikt även hunnit ikapp och kört om Russell. Hatten av till Hulkenberg också, som knep dagens sista poäng med en stabil tiondeplats efter ett väl genomfört lopp.

Dagens största snackis är väl snarare Lance Stroll, som ännu en gång blev påkommen med att sova bakom ratten när han drällde rakt in i Daniel Ricciardos bil och därmed också krossade hans förhoppningar om potentiella poäng. Vilka absolut fanns på tapeten givet hur väl han faktiskt kört under helgen. Än värre blev det efteråt när Stroll under intervjuer slog ifrån sig allt ansvar gällande incidenten och i skrivande stund bubblar det fortfarande friskt online kring hans bristfälliga beteende. 

Det är ju inte heller första, och garanterat inte sista gången som detta sker. Visst han fick 10 sekunders straff och en handfull prickar på sin licens, men grabben verkar ju inte lära sig och hans återkommande inblandning i incidenter lär inte sitta vidare väl bland de andra förarna heller. Men samtidigt, så länge hans pappa fortsätter att betala och därmed också garanterar Lance sin plats i stallet så struntar han nog högaktningsfullt i vad de andra tycker om honom. Så länge han får leka racingförare. 

Vad tyckte du om dagens lopp? Och vilka är dina tankar om Lance situation och beteende?

 

Pitstop: F1 2024 Chinese Grand Prix Qualifying

Pitstop: F1 2024 Chinese Grand Prix Qualifying

Efter ett fem år långt uppehåll är vi äntligen tillbaka på kinesisk mark, och säga vad man vill om landet och dess förtryckande styre, men Shanghai Grand Prix går i varje fall sällan av för hackor. Banan har som bekant både den längsta kurvan likväl som den längsta raksträckan på kalendern, och ger dessutom rätt bra möjligheter till omkörningar på sina ställen. Något vi till viss mån fick uppleva under sprinten tidigt i morse.

För ja, likt en dåre satt jag där klockan fem svensk tid och tittade på säsongens första sprint. Ett format de ännu en gång stuvat om lite jämfört med tidigare år, men som fortfarande känns en aning konsekvenslöst om du frågar mig. Nog för att jag alltid uppskattar mer F1 men som många andra påpekat så spolierar sprinten loppen en aning, och ger oss en tydlig fingervisning om det utfall vi kan komma att förvänta oss.

Vilket, baserat på morgonens resultat, sannolikt kommer att innebära en jordskredsseger för Verstappen med Perez på en avlägsen men trygg andraplats. Ferrari har förvisso visat prov på att kunna, i varje fall bitvis, hålla tempo med Red Bull. Men det tåls att sägas att här i Shanghai såg det direkt oroväckande ut och i händerna på Max är RB20 återigen ett raketskepp av sällan skådat slag. Nej, underhållningen lär istället komma från den extremt täta klungan bilar bakom.

För tydligt är att både McLaren och Ferrari, möjligen även också Aston Martin och Fernando Alonso, var väldigt jämlika och vem som nu kan tänkas kliva upp på podiet vid sidan av Max och Perez är i skrivande stund väldigt svårtippat. Mina personliga förhoppningar är så klart att vi får se Leclerc glida över mållinjen som trea, och helt orimligt är det nog inte. Han verkade trots allt mer bekväm i sin SF24 än vad vi sett tidigare i år, men frågan är om det räcker för att stå emot Sainz som just nu befinner sig i sitt livs form. 

När det kommer till morgondagens lopp, frånräknat ovan nämnda förare, så blir det intressant att se hur Hamilton kommer att avancera genom fältet. För efter ett katastrofalt kval och en 18:e startposition imorgon har han onekligen en hel del jobb framför sig. Likaså blir det spännande att följa Ricciardo som med sitt nya chassi faktiskt för första gången hittills i år lyckades överträffa sin stallkompis Tsunoda, med råge dessutom. Och han kan nog må bra av lite framgång efter vad som varit en rätt vissen inledning av hans säsong.

Vilka är dina tankar efter sprinten och kvalet, och vad tror du om morgondagens lopp?