Svenska
Blog
Fredag jag älskar dig!

Fredag jag älskar dig!

Fredagsfeeling. Fredagsmys. Fredagstacos. Friyaaay. Kärt barn har många namn, och gud vad kärt vi håller i våran fredag. Fråga bara The Cure! Jag själv klassar fredagen heligare än någon annan dag. Hela veckan på jobbet längtar jag innerligt efter den och jag är inte ensam. Kollegor pustar ut på onsdag och utbrister att nu är det minsann bara två dagar kvar till fredag. Det börjar redan på morgonen på fredagen, så fort jag slår upp ögonen. Ni vet den där känslan av ren njutning. Den börjar när jag trycker bort larmet från min väckarklocka så den inte ska ringa på lördagen av misstag. När man trött som en disktrasa precis blivit väckt av den vrålande klockan men ändå kan känna en himlastormande glädje att du minsann imorgon lördag kan sov ut.

På torsdagen görs all nytta så att jag ska slippa förfula min älskade fredag, så storstädningen är avklarad och tvätten tvättad. Detta betyder att fredagen och även helgen kan njutas på bästa sätt. Av att bara ha det roligt. För det bästa med fredagen är ju att man har allt framför sig. Söndagen är däremot sorgens dag för då är glaset tomt. Ja, jag menar man har ju allt det roliga bakom sig. Men på fredag då sätter jag på härlig musik redan på morgonen. Rumpan och höfterna rör sig till musiken och den skadskjutna svanen sjunger med i refrängerna. För idag är det fredag och det ska firas. Fredagen är även mysmatens dag. Man dricker nått gott och äter nått riktigt smarrigt, för min del har det blivit en hel del pizza på sista tiden vilket börjar kännas på byxorna. Kebabpizza. Eller min senaste favorit 50/50. Halva kebabpizza, halva Ciao Ciao. Med en massa vitlök så man håller karlarna borta, eller var det vampyrer? Blandar ihop det där. Även om vissa nog är samma sak.

Under mina nästan 20 år i Karlskrona var jag nekad en riktigt god kebabpizza så jag har lite att ta igen. Nej, det var ingen som portförbjöd mig från köp, Majsan hade inte förnärmat alla stadens pizzabagare utan det var så att ingen i Karlskrona vet vad riktigt god kebab är. Deras kött är som julgransgirlanger, man kan hänga den i granen utan problem. Och är det något jag hatar så är det formpressat kött. Här i Alingsås däremot vet man hur köttet ska vara. Mitt favorithak är Pizzeria Franco Milano och de gör kebaben på finaste fläskkarrén som de staplar. Så de senaste fredagarna har det blivit en hel del kebab så ingen kan anklaga mig från att vara någon gourmet. På redaktionen finns det dock en och annan av den varan. De pratar vitt och brett om restauranger i Michelin med en eller två stjärnor som serverar vad som mer ser ut som saker som man kan hitta i ett dagisbarns jackficka, ja ni vet en och annan kotte, en liten len sten och ett tuggat papper.

Månsepojken äter blåbärsburgare som vilar mellan närodlad och frigående Briochebröd  på sin fritid och sköljer ner den med nyfångade ostron och årgångsvin som trampats av vårtfria, vältvagade fötter i Italien. Som den goa Göteborgare han är glädjes han nu äntligen att en ny raritet dykt upp längst med västkustens alla stränder, den Japanska Sjöpungen. Sjöpungen är nu den vanligaste lilla sjöbusen som han läppjar på vid varje fredagsmys. Jag har hört att den är liten men ska vara naggande god, men nej jag håller mig till min pizza och en god öl i stället. Den enda Michelin jag känner till är den där vita tjocka snubben som sitter som symbol på lastbilar. Sånt där skumt käk är inget för mig. Misstänker att man behöver uppsöka en korvmoj efter ett besök där för att mätta hungern som jag misstänker inte blev mättad av harsyra med konfettiskum. Kolla bara på Petter som moffar vad han kallar kycklingsushi. Äter han rå kyckling var min första tanke och oroade mig för att min chefredaktör skulle ha både salmonella och ständiga sprutande diarréer i sin simrigg innan jag insåg att nån jämtlänning antagligen bara gillade ordet sushi men hatade fisk och istället skapade en stackars fågel inlindad i alger eller vad fasen det är som de använder för att rulla in Nemo i.

Nä, här blir det en pizza och en Heineken innan fredagsmyset i form av en grillchipspåse dras fram. Jag kommer antagligen däcka efter någon näve vaggad till sömn av Peaky Blinders och vakna i panik med mascaran kletad i ansiktet och en sträng med intorkad dregel på kinden men så är det när arbetsveckan är slut och man fyllt 40. Då är man glad man håller sig vaken till tio. Så jag vill passa på att önska er en riktigt fin helg allihopa! Imorgon bär det av till en skördemarknad för min del, sen blir det speldag med den bäste. Och Måns var försiktig så du inte sätter sjöpungen i halsen.

Vad kalasar du helst på fredagsmyset?

HQ