Svenska
Blog

Nya Godzilla är en smyghyllning till Spindlarna

Skrivet av märta den 9 juni 2014 kl 10:49

Efter ha sett den nya Godzilla (väldigt bra film!) som gick på bio så har man grävt runt i atomålderns science fiction och skräckfilmer. Till slut upptäcker man något.

År 1954, exakt samma år som original-Godzilla kom ut i Japan, så kom även Spindlarna (Them!) från Warner Bros. Båda filmerna fyller exakt 60 i år. Spindlarna handlar också om att kärnvapen och radioaktivitet leder till skapelsen av gigantiska monster. Warner Bros. låg även bakom den nya remaken av Godzilla, och det är här det blir intressant (OBS SPOILERS).

I Spindlarna så ser eller hör man inte mycket av odjuren förrän en tredjedels speltid är kvar, detta är för att bygga upp spänningen. Detta förekom också i den nya Godzilla och jag vet väl att många tittare störde sig på det. I båda filmerna försöker även regeringar och hemlighetsfulla organisationer hålla monstren hemliga för att inte skapa panik. Både Spindlarna och Godzilla (2014) slutar sedan också med en strid mellan militär och monster i Kalifornien.

Även om Spindlarna handlar om gigantiska myror (missledande titel jag vet) och Godzilla om en dinosaurie så är båda filmerna metaforer för radioaktivt avfall och dess påverkan av naturen.

Nya Godzilla är en smyghyllning till Spindlarna

Löjlig eller helt möjlig teori? Skriv vad ni tycker!

HQ